Митрополит Східно-Американський і Нью-Йоркський: Наші думки та ревні молитви — з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм

Вітальне слово Першоієрарха Руської Зарубіжної Церкви Митрополит Східно-Американського і Нью-Йоркського Іларіона було зачитане на відкритті міжнародної конференції «Афонська спадщина і традиції ісихазму в історії та культурі України». Форум присвячений до 170-ліття з дня народження та 25-ліття прославлення преподобного Гавриїла Афонського й Одеського чудотворця. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на afon.org.ua

Його Високопреосвященству,

Високопреосвященнішому

АГАФАНГЕЛУ,

Митрополиту Одеському та Ізмаїльському,

Священноархимандриту Одеської Ільїнської обителі,

організаторам і учасникам міжнародної конференції

«Афонська спадщина і традиції ісихазму в історії та культурі України».

Ваше Високопреосвященство,

Високопреосвященніший Владико!

Співбрати-архіпастирі, всечесні отці, брати і сестри!

Щиро радий вітати організаторів та учасників цієї міжнародної конференції, що присвячена до 170-ліття з дня народження й 25-ліття церковного прославлення преподобного Гавриїла Афоно-Іллінського, Одеського чудотворця, який завжди шанувався архіпастирями, духовенством і мирянами Руської Зарубіжної Церкви, завдяки колишнім одеситам в її надрах та Іллінському скиту на Афоні. Одним з таких шанувальників був архімандрит Нектарій (Чорнобиль; + 2000 р.), духовне чадо преподобного Варсонофія, нового сповідника Херсонського, колишній Соловецький в’язень, котрий в середині 40-х років минулого століття разом з типографським братством преподобного Іова, ігумена та чудотворця Почаївського, опинився у Свято-Троїцькому монастирі в Джорданвіллі (Нью-Йорк). В 1960-ті роки отця архімандрита Нектарія було тимчасово направлено в Іллінський скит для надання допомоги старцю-архімандриту Миколаю (Півню; + 1973 р.), останньому руському ігумену цього скиту. Тут він щодня звершував добове коло богослужінь і посадив город, що годував не тільки скитське братство, але й інших ченців, і паломників, які відвідували Святу Гору. У ці дні буду особливо тепло згадувати та молитовно поминати покійних емігрантів, подібних до отця Нектарія, які зберігали любов до Одеси, Руського Афону та їхніх подвижників.

У цей день пам’яті преподобного Гавриїла молитовно бажаю всім учасникам урочистих богослужінь та ювілейних заходів, вдумуючись у цю людську особистість і благоговійно вклоняючись його нетлінним мощам, сподобитися оновлення внутрішніх сил і багатьох милостей Господніх для достойного несення свого служіння Богу і людям в нинішні важкі часи.

Наші думки та ревні молитви — з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм, з Вами, Ваше Високопреосвященство, та з усією Українською Православною Церквою, єдиною Христовою Церквою на території України!

З любовю у Христі,

ІЛАРІОН,

Митрополит Східно-Американський і Нью-Йоркський,

Першоієрарх Руської Зарубіжної Церкви

 

З повною Програмою конференції можна познайомитися тут.

Просмотров: 107

Залишити відповідь