Митрополит Вострський Тимофій: На святогірське вчення ісихазму багато в чому вплинуло палестинське чернецтво

Вітальне слово Екзарха Пресвятого Гробу Господнього на Кіпрі Митрополита Вострського Тимофея було зачитане на відкритті міжнародної конференції «Афонська спадщина і традиції ісихазму в історії та культурі України». Форум присвячений до 170-ліття з дня народження та 25-ліття прославлення преподобного Гавриїла Афонського й Одеського чудотворця. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на afon.org.ua.

Ваші Високопреосвященства та Преосвященства, всечесні отці, дорогі брати і сестри!

Дозвольте спочатку висловити від всієї душі вдячність організаторам міжнародної науково-богословської конференції, що нині проходить на благословенній Українській землі та зокрема в богоспасенному місті Одеса, за їхнє люб’язне запрошення взяти у ній участь. У зв’язку с обставинами, що перевищують мої сили, я не зміг бути присутнім, але з радістю вітаю усіх, хто бере в ній участь.

Втішно, що нинішня конференція присвячена спадщині та традиціям православного чернецтва й ісихазму в історії та культурі в Україні.

Протягом багатовікової історії дуже багато чого поєднує Одесу й Україну зі Святою Землею, Святим Градом Єрусалимом та їхніми великими православними святинями та монастирями, які були розташовані в іудейській пустелі.

Палестина, в свідомості Вселенської Церкви, була не тільки центром християнства, але й центром християнського чернецтва. Вірні, відвідуючи Святу Землю, відчували сильне бажання наслідувати приклад св. Іоанна Предтечі та повністю присвячувати себе Богу. Особливо яскравий розквіт чернецтва у Святій Землі спостерігався у V–VI віки. Великі подвижники збагатили своїми подвигами духовну традицію чернечого життя    та прикрасили своїми піснеспівами і творіннями церковні богослужіння, серед яких преподобний Іоанн Дамаскін, Ніл Майумський та інші. Палестинська чернеча традиція об’єднала в собі досвід чернечого подвижництва єгипетського, сирійського і каппадокійського, примноживши його й збагативши тим спадщину Вселенської Церкви Христової. У Святій Землі поселилося багато ченців, які жили як відлюдники в пустелі. Згодом почали створюватися великі чернечі громади — Лаври, серед яких відома Лавра Сави Освяченого, під впливом якої пізніше перебував Преподобний Афанасій Афоніт і розквітла чернеча традиція на Святій Горі Афон. Особливий вплив тут мала ісихастська спадщина св. Григорія Синаїта, який належав до чернечого братства Єрусалимської Церкви.

Також яскравим виявом впливу палестинського чернецтва є Єрусалимський богослужбовий устав, що діє в усіх Помісних Православних Церквах, в тому числі Руській та Українській. Цей устав склав преподобний Сава Освячений у VI віці в заснованій ним Лаврі біля Єрусалима й отримав назву Палестинського, або Єрусалимського.

Вже незабаром після Хрещення Київської Русі тут починається активне паломництво у Святу Землю. Багато паломників приймали на Святій Землі чернецтво, у зв’язку з чим, як повідомляють давньоруські літописи, в Єрусалимі тоді було засновано давньоруський Богородицький монастир, що діяв за ктиторської підтримки київських князів. Цей факт є яскравим свідченням тісних зв’язків чернецтва Русі та Палестини.

Безпосередньо зв’язки Одеси за Святою Землею починають активно розвиватися у XIX віці. Звідси кораблі з багато чисельними паломниками відправлялися морем у Палестину, так що Одеса по праву вважалася «морською брамою» на шляху у Святу Землю.

Знаменно, що і першим начальником Руської духовної місії в Єрусалимі, створеної у 1847 році, був колишній настоятель Одеського Свято-Успенського монастиря архімандрит Порфирій (Успенський).

Традиції християнського чернецтва у Середні віки й пізніше склали основу християнської культури європейських народів. Впевнений, більш глибоке вивчення спадщини та традицій православного чернецтва та ісихазму в Україні буде сприяти духовному відродженню українського народу й Українського Православ’я.

Нехай Господь благословить вашу конференцію, аби її плоди йшли на спасительну користь вірних!

З любов’ю у Христі,

ТИМОФІЙ,

Митрополит Вострський,

Екзарх Пресвятого Гробу Господнього на Кіпрі

З повною Програмою конференції можна познайомитися тут.

Просмотров: 205

Залишити відповідь