«Слово Предстоятеля»: Що таке біснування і як людина потрапляє у владу демонів? (+відео)

20 липня 2019 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов сороковий випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Архіпастир розтлумачив зміст Євангельського зачала про двох біснуватих (Мф., 28 зач., VIII, 28– IX, 1), яке Церква пропонує в Неділю 5-ту після П’ятидесятниці.

«Ця євангельська історія відповідає нам на одне дуже важливе запитання — що таке біснування? — сказав Предстоятель і пояснив. — Біснування — це, коли темні духи торкаються до людини. Ці духи колись були у великій славі й честі у Бога, вони були наповнені божою силою і благодаттю, але возгордилися й із-за своєї гордині стали не спроможними бути причасниками цієї благодаті. Зі світлих величних духів вони перетворилися в падші духи, які наповнені мороком, злом, ненавистю, відчаєм, страхом».

Далі Блаженніший владика пояснив, як людина потрапляє у владу цих духів злоби.

«Коли людина робить добро, то вона йде до Бога, вона йде до джерела добра, радості, а коли людина робить злі справи, вона йде до демонів, — зазначив він. — І коли людина йде до демонів, то це подібно до такої картини: дитина йде до звіра, який прив’язаний на ланцюгу».

За словом Його Блаженства, «коли ми робимо зло, то йдемо до цього прив’язаного звіря — демона і самі віддаємо себе в його зуби, а він нас мучить. Тоді людина починає мучитися і страждати».

Митрополит Онуфрій відповів на питання, яке часто задають люди, про те, чому Бог не втручається і не повертає людину з цього губительного шляху.

«Бог це ж може зробити — повернути до Себе, щоб я  жив в блаженстві, а не в муках. Бог може це зробити, але Він цього не робить, тому, що Бог дарував нам свободу волі, — підкреслив він.  — Свободна воля являється однією з рис божественного образу, яким Бог прикрасив кожну людину. Якщо Бог забере від нас свободу волі, ми будемо як тварини — прості безсловесні тварини. Ми не будемо в змозі насолоджуватися такими відчуттям, як щастя, радість, мир».

Предстоятель наголосив, що, хоча Бог не пригнічує свободи нашої волі і насильно не відриває від диявола і не веде до Себе, але Він все одно піклується про те, щоб ми зрозуміли хто такий диявол і не йшли до нього.

«У кожної людини в житті бувають і радісні смуги, і мрачні смуги. Буває таке, що у людини на душі приємно, радісно, їй приємні всі, хто її оточує, їй хочеться жити, їй хочеться всіх обійняти. А бувають такі смуги в житті, коли людина встане, а в неї на душі темрява — якийсь холод, вона сама собі не подобається, їй ніхто не подобається, всі її  дратують, її наповнюють якісь страхи, якісь сумніви і їй легше померти, ніж жити.

Перша смуга, коли людині радісно — це є той стан, коли Бог наближається до людини. А остання смуга, коли нам погано — це Бог допускає демону – темному духу доторкнутися до мене.

Це Господь робить, щоб ми зрозуміли, наскільки погано жити з демонами, від них пахне смертю, від них пахне холодом, від них пахне відчаєм, злом», — пояснив Владика.

Також він нагадав, що гріх тільки спочатку здається приємним, але він веде людину до тих страждань, для їй не властиві.

«Гріх на перший погляд здається солодким на смак, а потім він приносить гіркі плоди смерті, він нас наближає до диявола, до тих мук, для яких ми не створенні, — сказав Його Блаженство. — Ми створенні для блаженства. Ми не створенні для страждань».

Натомість, «коли людина робить добрі діла, то вони робляться важко, гірко, але вводять в душу людини солодкість, радість і приємність життя, наповнюють людину силою життя».

«Так, що давайте, дорогі брати і сестри, робити не те, що солодке в вустах, а гірке пізніше, а те, що спочатку гірке, а потім солодке — тобто добрі діла, які наближають нас до Бога і роблять нас щасливими і блаженними. Нехай Господь допомагає нам і благословить всі нас!», — побажав Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Відеозвернення Предстоятеля Української Православної Церкви — щосуботи в ефірі телеканалу «Інтер», або на YouTube-каналі за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3419

Залишити відповідь