Вінницька єпархія про передачу «ПЦУ» будівлі в центрі Києва: Уряд В. Гройсмана продемонстрував, що влада не прагне міжконфесійного миру

Уряд В. Гройсмана прийняв рішення щодо передачі «ПЦУ» будівлі в центрі столиці для адміністративних потреб. Якщо для вирішення неіснуючих проблем «ПЦУ» знайшли будівлю в Києві, то чому для вирішення нагальної проблеми Вінницької єпархії, кафедральний собор і будівлю управління якої привласнив колишній митрополит Симеон, влада не зробила цього у Вінниці, де зберігається складна міжконфесійна ситуація. З таким риторичним питанням до чиновників звернулися у  Вінницькій єпархії, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Уряд Володимира Гройсмана прийняв рішення щодо передачі ПЦУ будівлі для адміністративних потреб. Рішення неоднозначне, якщо не сказати — скандальне. Щоправда, справа не лише в тому, що прем’єр-міністр світської держави офіційно заявляє про підтримку його урядом певної релігійної організації. І навіть не в тому, що на будівлю, яку щойно віддали новоутвореній церковній структурі, вже декілька років претендували лютерани. Претендували, до речі, не безпідставно, але, як виявилось, безуспішно», — зазначили у прес-службі Вінницької єпархії.

 В єпархії звернули увагу на такий важливий аспект цієї дії влади. «Володимиру Борисовичу добре відомо, що, на відміну від Києва, міжконфесійна ситуація на його малій батьківщині вже більш ніж півроку досить напружена. І головний фактор напруги — місцева єпархія “ПЦУ”, яку очолює добре і давно знайомий прем’єру колишній митрополит Симеон (Шостацький)», — додали у прес-службі.

При цьому, яу відзначили в єпархії, колишній митрополит Симеон, перейшовши до «ПЦУ» та маючи повну підтримку влади, не став звертатися до можновладців із проханням надати йому приміщення, — «він вирішив піти шляхом звичайного рейдерства». «І влада, яка начебто зацікавлена у міжконфесійному мирі, не запропонувала йому жодної альтернативи. А альтернатива, як бачимо, весь цей час була і навіть зараз існує», — підкреслили в єпархіальній прес-службі.

«Передачу будівлі на Лютеранській здійснили ледь не за один день — бажання перших осіб держави творять дива. І це при тому, що суттєвих проблем із нерухомістю в Києві у “ПЦУ” немає. То чи не доцільним було запропонувати митрополиту Симеону “забезпечити діяльність” не через привласнення собі чужого майна, а шляхом розміщення власного єпархіального управління в переданій для цього будівлі? Можна було піти тим самим шляхом і відносно Вінницької єпархії УПЦ, яка одночасно втратила і головний храм, і адміністративну будівлю… Але, як бачимо, до переліку бажань майже колишньої влади не входять ні міжконфесійний мир, ні рівне ставлення до всіх релігійних організацій, ні забезпечення дотримання прав людини», — підсумували у Вінницькій єпархії.

Фото Лютеранської вулиці Києва

Просмотров: 291

Залишити відповідь