5 чудотворних ікон: Києво-Печерська “Успіння Пресвятої Богородиці”

Напередодні святкування ювілею Хрещення Русі Інформаційно-просвітницький відділ щодня публікує житія святих сповідників руських, історію знайдення і прославлення чудотворних мощей та ікон, з якими відбудеться Великий Хресний хід та які під час урочистостей будуть доступні для поклоніння в Трапезному храмі прп. Антонія і Феодосія Печерських Києво-Печерської Лаври.

Головною святинею Успенського собору Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври і його окрасою була ікона Успіння Богородиці, що її, за переказом, привезли константинопольські будівничі як дар Богородиці.

Ікона Успіння була написана прадавнім грецьким письмом на кипарисовій дошці шириною 40 см і висотою 29 см. Богоматір зображена почиваючою на одрі, перед яким стоїть Євангеліє. Євангеліє покривало отвір усередині дошки, де знаходилися частки мощей семи святих мучеників. Ікона була вставлена у велике позолочене срібне коло, яке щодня по закінченні утрені і літургії опускалося на шовкових шнурах для цілування ікони прочанами.

Протягом багатьох століть з неї робили списки (копії). На замовлення і на кошти благодійників ікону прикрашали золотими та срібними шатами з коштовним камінням, що виділяло цей образ з ряду інших зображень і підкреслювало її особливість. Перед нею завжди горіла незгасима лампада.

В роки фашистської окупації чудотворна ікона Успіння Богородиці, що знаходилася в Успенському соборі до його варварського знищення в 1941 р., була втрачена.

Одна з копій древньої ікони зараз знаходиться в Хрестовоздвиженському храмі Києво-Печерської Лаври над царськими вратами і також є чудотворним. Вона має такий же круглий кіот і оформлена подібно оригінальної ікони “Успіння Божої Матері” Києво-Печерської. Опускається після кожної літургії для поклоніння по старому звичаю монастиря.

Багато століть молитвами Пресвятої Богородиці від ікони відбувалися чудеса. Серед багатьох лих, яким в різні часи піддавалася Києво-Печерська обитель, свята ікона збереглася неушкодженою. У тяжкі та небезпечні часи для міста і батьківщини відбувалися хресні ходи навколо огорожі поза монастирем зі святинею.

Про усі святині, яким можна буде вклонитися в дні святкувань Хрещення Русі, читайте тут.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2334

Залишити відповідь