Архієпископ Климент розповів про особливий зміст участі в урочистостях Хрещення Русі цьогоріч усіх святинь (відео)

Участь великих святинь — мощей сповідників віри XXст. — у Хресному ході допоможе православним українцям зміцнитися у вірі й у ці нелегкі часи, коли вірні канонічної УПЦ зазнають утисків, коли їх позбавляють власних храмів.

Про це 26 липня 2019 року сказав Голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент в ефірі програми «Ранок з Інтером», повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ.

Як зазначив архієпископ Климент, «День Хрещення Русі — одне з центральних свят Церкви, яке збирає у столиці нашої держави, в Києво-Печерській Лаврі сотні тисяч вірян із різних куточків України і світу, тому до Києва прибувають найвеличніші святині УПЦ».

«Мощі 18-ти святих угодників Божих мають велике значення для всіх християн, адже ці святі були сповідниками віри в такий час, коли влада переслідувала людей за віру, — відзначив він. — Це такі сповідники, як прп. Кукша Одеський, прп. Алексій Карпаторуський, свщмч. Володимир (Богоявленський), свт. Лука Кримський, Святогірські святі та інші. Ці угодники Божі показали приклад того, як потрібно берегти Православну віру та триматися своєї Церкви навіть у часи випробувань».

За словами владики, участь у Великому Хресному ході та інших урочистостях мощей сповідників віри — особливо актуально.

Хресний хід 2018 року

«Це дуже актуально для нас сьогодні, коли багато вірян зазнають утисків своєї віри, коли вони позбавлені своїх храмів, де багато років молилися, сповідалися, причащалися. Тому участь цих святинь у Хресному ході дасть змогу нашим вірянам зміцнитися у вірі, бути твердими у своєму сповіданні Православ’я, як це було і в минулі роки», — підкреслив архієпископ Климент.

Також Голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ нагадав, що крім вищезазначених святинь в урочистостях з нагоди Дня Хрещення братимуть участь мощі святого благовірного князя Володимира — Хрестителя Русі, Стопа апостола Андрія Первозваного та 5 чудотворних ікон: Почаївська ікона Пресвятої Богородиці, Зимненська ікона Божої Матері, Касперівська ікона Божої Матері, Святогірська ікона Богородиці, Ікона «Успіння Богородиці» з Києво-Печерської Лаври.

«Для нас важливо, що Стопа апостола Андрія Первозванного — апостола, який, за переданням, ще до Хрещення Русі проповідував на нашій землі Христове вчення, і за пророцтвом якого на Київських горах засяяла благодать Божа, — котра знаходиться вже понад 100 років в Одеському Свято-Успенському чоловічому монастирі, буде привезена монахами з Одеси до Києва, аби ця святиня зігрівала своєю благодаттю всіх, хто збереться під час Хресної ходи», — додав архієрей.

Владика також відзначив, що всі святині після завершення Великого Хресного ходу перебуватимуть у Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври, де віряни матимуть можливість цілодобово помолитися перед ними.

Детально про усіх цих святих та святині читайте на офіційному сайті Української Православної Церкви.

Відносно того, яка кількість вірян братиме участь в урочистостях, архієпископ Климент зауважив, що в УПЦ не будують прогнозів, і додав, що з огляду на попередні роки можна з упевненістю сказати: «кожного року кількість учасників Великого Хресного ходу збільшується». «Тому що, як свідчать богомольці, хто хоча б один раз побував на урочистостях, обов’язково приїздить ще, а з ним приїздять рідні і близькі, щоб відчути цю духовну радість», — підсумував владика.

Просмотров: 624

Залишити відповідь