Чудотворні ікони Божої Матері та мощі святих сповідників віри, які завтра очолять Великий Хресний хід, прибули до столиці — відбувся брифінг керуючого справами УПЦ (+фото, відео)

«Цього року святі сповідники віри, представлені в іконах, поведуть Хресний хід, очолюючи всіх вірних і вказуючи достойну дорогу, як треба захищати Церкву і Православну віру».

Ввечері, 26 липня 2019 року, в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських Києво-Печерської Лаври відбувся брифінг для ЗМІ з нагоди прибуття до столиці святинь — мощей сповідників віри та чудотворних ікон — та для участі у святкуванні Дня Хрещення Русі. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній розповів про вагому роль участі святинь у Хресному ході та особливості святкування 1031-ї річниці Хрещення Русі.

Митрополит Антоній підкреслив, що цього року Великий Хресний хід із нагоди Дня Хрещення «очолять святі хрестоносці — мощі 20-х святих угодників Божих — та чудотворні ікони Богоматері».

Як відзначив Керуючий справами УПЦ, урочистості Дня Хрещення, а також те, що Хресний хід очолюватимуть мощі 18-ти сповідників ХХ ст., цього року мають надзвичайно важливе значення для українського народу.

«Минулі роки і зокрема останній рік був роком особливого тиску на Українську Православну Церкву. Та наші люди, які захищали Церкву, знаходили підтримку саме в молитвах до Бога, Богоматері, до святих угодників, тому сповідники, які представлені в іконах, поведуть Хресний хід, очолюючи всіх вірних і показуючи достойну дорогу, як треба захищати свою віру, захищати свою душу», — підкреслив митрополит Антоній.

Ієрарх УПЦ відзначив: «Якщо ми будемо гідні цих великих святих угодників Божих, то віримо, що Господь допоможе подолати незгоди і пошле нам мир, спокій, усе, що потрібно для розбудови нашої держави».

Владика також нагадав, що цього року в Хресній ході та інших урочистостях візьмуть участь 5 чудотворних ікон: ікона «Успіння Богородиці» з Києво-Печерської Лаври, Почаївська ікона Пресвятої Богородиці — святиня Почаєва, Святогірська ікона Богородиці — святиня Сходу, ікона Божої Матері «Зимненська», яка була безпосередньою учасницею Хрещення, Касперівська ікона Божої Матері — святиня Півдня.

Детально про усіх цих святих та святині читайте на офіційному сайті Української Православної Церкви.

Крім того, архієрей зауважив, що ці чудотворні ікони та мощі святих угодників шановані не тільки в Україні, а й далеко за її межами. «Наприклад, свт. Луку Кримського особливо шанують у Греції, там будується багато храмів на його честь. Це пов’язано з тим, що молитвами святителя відбувається багато зцілень від хвороб, — продовжив він. — Також прп. Алексій Карпаторуський, прп. Кукша Одеський, прп. Лаврентій Чернігівський, які під час тиску на Церкву і Православну віру не спіткнулися, а свідчили й допомагали людям. Тому що Церква Христва створена Богом для одного, щоб нагадувати, що земне життя — не все, для чого ми народжуємося, Церква — це той маяк, що допомагає людям не заблукати, а йти дорогою до спасіння, щоб кожен пам’ятав, що ми громадяни Неба, але з земною пропискою».

Насамкінець митрополит Антоній висловив сподівання, що вже завтра, 27 липня, «всі ми багатотисячною громадою УПЦ підемо Хресною ходою і засвідчимо вірність Богові та єдність Церкви, попри ті наклепи, що лунали тривалий час», та запросив усіх до соборної молитви.

«Людська душа завжди відчуває, де істинна Церква, де є благодать, де є та духовна радість, заради якої існує Церква Христова. Тому запрошую всіх до участі в Хресній ході! Ми помолимося щиро, щоб Господь допоміг долати кожному українцю труднощі земні, щоб Господь дарував нам мир і стабільність, щоб ми відійшли від протистояння і працювали на добробут і на майбутнє нашого українського народу!», — підсумував владика.

Нагадаємо, Хресний хід із чудотворними святинями та святими мощами відбудеться 27 липня після завершення молебню від Володимирської гірки вулицями столиці до Києво-Печерської Лаври. У Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія святині будуть доступні для поклоніння під час всенічного бдіння і всю ніч та наступного дня, 28 липня, під час Божественної літургії.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3345

Залишити відповідь