Більше 3 тисяч вірян взяли участь в урочистостях на честь Святогірського образу Богородиці (+фото, відео)

Більше 3 тисяч віруючих із 12 областей України — Донецької, Луганської, Харківської, Полтавської, Сумської, Київської, Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Волинської, Львівської і Закарпатської — взяли участь у святкових заходах до дня пам’яті чудотворної ікони Пресвятої Богородиці «Святогірська», що відбулися 29-30 липня 2019 року у Свято-Успенській Святогірській Лаврі. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-службу Святогірської Лаври

Безпосередньо в день святкування чудотворної Святогірської ікони Божої Матері, 30 липня, сонм із 9 архієреїв з безліччю духовенства здійснили урочисті богослужіння в Свято-Успенському соборі Святогірської Лаври.

Святкові служби в обителі розпочалися напередодні, 29 липня. Намісник Лаври митрополит Святогірський Арсеній у співслужінні монастирського духовенства і гостей обителі в священному сані звершив чин малої вечірні з акафістом Божої Матері.

Після читання чину сповіді у Святогірській Лаврі розпочалося святкове всенічне бдіння. Богослужіння передсвяткового дня завершилися о 23:00 полунощницею.

Зранку наступного дня, 30 липня, було відслужено ранню Божественну літургію, а також водосвятний молебень Божої Матері біля фонтану.

Святкову Божественну літургію очолив священноархімандрит Свято-Успенської Святогорської Лаври митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон. Його Високопреосвященству співслужили митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, митрополит Святогірський Арсеній, вікарій Донецької єпархії, намісник Свято-Успенської Святогорської Лаври, митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан, митрополит Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон, архієпископ Краснолиманський Аліпій, вікарій Горлівської єпархії, архієпископ Макіївський Варнава, вікарій Донецької єпархії, єпископ Добропільський Спиридон, вікарій Горлоаской єпархії, єпископ Волноваський Амвросій, вікарій Донецької єпархії.

Крім архієреїв, в богослужінні взяли участь братія і гості обителі в священному сані з різних єпархій Української Православної Церкви. Піснеспіви богослужіння виконувалися лаврським хором, який в цей день поповнився голосами півчих із числа прибулих на свято гостей.

Під час Божественної літургії звучала молитва за мир в Україні та єдність світового Православ’я.

Проповідь у день святкування Святогірської ікони Божої Матері сказав митрополит Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон.

Після закінчення Божественної літургії відбувся Хресний хід із чудотворною Святогірської ікони Божої Матері на монастирську площу, який очолив митрополит Луганський і Алчевський Митрофан. З молитвами, хоругвами і чудотворною Святогірською іконою Пресвятої Богородиці численний Хресний хід спустився від Успенського собору на монастирську площу, де був здійснений молебень Цариці Небесної.

На завершення молебню митрополит Луганський і Алчевський Митрофан привітав віруючих зі святом. «Коли сьогодні, здавалося б, ніхто і ніщо не може допомогти у вирішенні цієї біди, яка звалилася на нашу землю, ми звертаємося до Божої Матері і просимо з молитвою Її заступництва, допомоги та напоумлення. …І в сьогоднішній благословенний і святий день, підносячи Їй наші скромні, але сердечні молитви, ми просили, щоб Вона пробачила нам гріхи наші вільні й невільні, якими ми грішимо, через які ми багато терпимо в нашому житті, але разом із тим щоб Вона подала нам сили впоратися, духовно відновити нашу християнську гідність і бути вірними чадами Сина Її Господа нашого Ііісуса Христа і Його Святої Церкви», — зазначив владика.

Потім із пастирським словом звернувся до всіх присутніх намісник обителі митрополит Святогірський Арсеній, закликавши православних із вірою, з живою любов’ю звертатися до Цариці Небесної, щоб виконувалися їх прохання на благо душі і во здравіє тіла.

Після цього віруючі заспівали многоліття і величання Пресвятій Богородиці перед Її чудотворною Святогірською іконою і також Хресним ходом із молитовним співом «Богородице Діво, радуйся» прочани повернулися у Свято-Успенський собор.

Просмотров: 1246

Залишити відповідь