«Слово Предстоятеля»: Як людині вести боротьбу з демонами, що прагнуть нею заволодіти? (+відео)

3 серпня 2019 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов сорок перший випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель розповів про те, чому саме нас вчить Євангельська історія про диво зцілення Господом двох сліпих мужів в Капернаумі (Мф. 9:27-31), яку Церква пропонує в Неділю 7-му після П’ятидесятниці.

За словами Архіпастиря, перше, про що нагадує нам ця священна історія, — «Господь дає людині життя, щоб під час земного мандрування вона творила добро і через творіння добрих справ уподібнювалася своєму Творцю Богу, Який є Любов, Добро і Світло».

По-друге, цією історією Господь навчає нас на власному прикладі смиренності. Блаженніший владика зокрема звернув увагу на те, чому Господь забороняє зціленим сліпим розповідати, що саме Він їх зцілив. «Тому, що коли сліпці зверталися до Господа, то показали, що вони вірять у Нього як у справжнього Бога, не як у Сина Божого. І Господь ховає себе від зору людського і навчає, щоб ми, коли зробимо добру справу, йшли у тінь, бо не ми робимо добро, а Бог, ми тільки знаряддя в руках Божих», — пояснив він.

Третій важливий аспект цього Євангельського зачала, як відзначив Його Блаженство, — вона «відкриває нам таємницю боротьби людини зі злими духами». «Людина постійно бореться проти злих духів, які хочуть оволодіти нею завдяки неправді, брехні, — додав владика. — Господь відкриває таїну: якщо людина не хоче, щоб у ній жили злі духи, то повинна жити з Богом, повинна намагатися робити те, що їй Бог заповідує».

Блаженніший Митрополит Онуфрій також зауважив, що «між самими злими духами немає любові, вони єдині тільки в прагненні до зла, і варто одному демону відступитися від людини, як на його місце прийде інший демон», та навів повчальну історію про те, як один монах боровся з демоном розпусти.

Як розповів Архіпастир, щойно монах завдяки мудрим старцям поборов демона розпусти, як одразу його душою заволодів демон гордині — так монах вів боротьбу зі злими духами та врешті переміг їх.

«Бажаю, щоб ми всі своє земне життя проводили в творінні добрих справ, щоб змиряли себе перед Богом, щоб йшли у тінь, коли чинимо комусь добро, аби та людина побачила Того, Хто дав їй насправді ті благодіяння, і Бог нас берегтиме, і ніякий злий дух не зможе нам зашкодити», — побажав усім насамкінець Предстоятель.

Відеозвернення Предстоятеля Української Православної Церкви — щосуботи в ефірі телеканалу «Інтер», або на YouTube-каналі за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1107

Залишити відповідь