Парафії УПЦ на Волині відновлюються після рейдерських атак «ПЦУ» (+реквізити)

Постраждалі від рейдерів «ПЦУ» релігійні громади канонічної Церкви облаштовують храми в нових приміщеннях.

Православні віряни трьох благочинь Горохівського району Волинської єпархії УПЦ відновлюють парафіяльне життя після масової рейдерської атаки з боку «ПЦУ/УПЦ КП», в результаті якої у 2019 році понад 30 парафій Української Православної Церкви втратили храми.

На початку серпня 2019 року значну підтримку постраждалим від рейдерів парафіянам надали учасники Міжнародного хресного ходу, який прямував з Польщі й Білорусі через Волинь у Свято-Успенську Почаївську Лавру. Як і в минулому році, маршрут ходу пролягав через місто Горохів, де віруючі радо прийняли та розмістили понад 1 300 паломників.

У ці дні стало відомо, що парафія УПЦ в селі Угринів Горохівського благочиння продовжує збирати гроші на новий храм. Цей прихід одним з перших в Україні постраждав від рейдерської атаки «УПЦ КП» ще у вересні 2014 року.

Громада УПЦ села Шклинь, яку також перереєстрували в «ПЦУ», намагається домогтися від місцевої влади, щоб парафіянам виділили в селі ділянку для будівництва нового храму. Зараз віряни моляться в приміщенні колишньої їдальні, а не в тісній кімнатці сільського будинку, як більшість інших пограбованих парафій УПЦ.

Станом на 11 серпня 23 громади УПЦ, що діють в Горохівському, Мар’янівському та Берестечківському благочиннях району, розпорядженнями керівництва Волинської ОДА перереєстрували на користь «ПЦУ». Розпоряджень, які стосуються парафій Горохівського району, виходили з 18 березня по 11 липня включно.

Перереєстрації піддали юридичні особи – релігійні громади Української Православної Церкви в селах Скобелка, Смолява, Шклинь, Пірванче, Мирне, Берестечко, Марковичі, Диковини, Новостав, Лобачівка, Озерці, Бережанка, Мирків, Піски, Рачин, Ощів, Антонівка, Звиняче, Широке, Охлопів, Квасів, Терешківці, Хмельницьке.

Будинок, в якому віруючі с. Топилище сподіваються облаштувати храм. Фото: СПЖ

Свято-Михайлівська громада УПЦ в селі Топилище Іваничівського району Волинської області за допомогою спонсорів та меценатів зібрала половину грошей на покупку будинку, в якому віруючі планують облаштувати домовий храм.

Настоятель громади, позбавленої доступу до церкви після «переведення» приходу в «ПЦУ», виклав на своїй сторінці в Facebook фотографії та знімання інтер’єру сільського будинку, який вже «на півдорозі» до того, щоб стати храмом. Парафіяни продовжують збирати гроші на його покупку і дякують небайдужим, хто відгукнувся на прохання громади про фінансову допомогу.

Свято-Михайлівська громада УПЦ в Топилище в січні 2019 року залишився без настоятеля, який оголосив про перехід в нову церковну структуру. Юридично громаду теж перевели в «ПЦУ», проте віруючі, які не згодні з таким рішенням, попросили у керуючого архієрея дати їм нового священника. Сюди призначили настоятеля громади сусіднього села Грибовиця, протоієрея Ігоря Маргіту.

Вірні УПЦ жителі Топилище моляться в кімнаті, облаштованій під храм, але у них з’явилася можливість перейти в окремий будинок. Для цього необхідно 50 000 грн, 25 000 з яких вже зібрано.

Ті, хто бажає допомогти стійкій у вірі громаді можуть перерахувати допомогу на карту ПриватБанку № 4149629381450287 на ім’я Маргіта Ігор Михайлович.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Використано матеріали СПЖ

Просмотров: 2056

Залишити відповідь