На Одещині невдовзі відкриють перший в Україні православний центр паліативної медицини (+відео)

Хоспіс «Покров» будується в Одеській області і буде розрахований на одноразове перебування 60 тяжкохворих пацієнтів.

Найближчим часом в селі Маринівка Біляївського району Одеської області відкриється перший в Україні православний центр паліативної медицини. Чотириповерховий хоспіс «Покров» на 36 палат розташований на березі Хаджибейського лиману на території Свято-Покровського скиту. Висококваліфікований догляд зможуть отримати тут 60 тяжкохворих людей. Духовну і психологічну підтримку пацієнтам та їхнім рідним надаватимуть священники та психологи. Зараз в хоспісі проводяться роботи по реконструкції та приступають до обробки, підключають комунікації і встановлюють ліфти. Установа будується повністю на кошти Одеської єпархії Української Православної Церкви та пожертвування парафіян.

Нагадаємо, представлення проекту Першого в Україні православного центру хоспісної та паліативної медицини «Покров» відбулося 8 квітня 2017 року в Покровському скиту Свято-Успенського Одеського чоловічого монастиря. На той момент вже була проведена велика робота. «Тут, недалеко від Одеси, в екологічно чистому місці на березі лиману було придбана недобудована чотириповерхова будівля загальною площею понад 2300 кв. м., в якій до квітня 2017 року завершилися масштабні роботи з монтажу покрівлі, скління вікон, фарбування фасадів, підведення необхідних комунікацій. На всі ці потреби єпархією вже витрачено близько 8 млн. грн.», — сказав тоді митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел.

«Хоспіс — це те місце, де тяжкохвора людина проводить останні дні життя перед переходом у вічність. Завдання медичних працівників, священників і волонтерів нашого хоспісу не тільки забезпечити догляд, а й підготувати людину до цього переходу, найвеличнішої події в житті», — зазначив керівник соціального відділу Одеської єпархії протоієрей Павло Поліщук.

За словами отця Павла, при створенні хоспісу співробітників Одеської єпархії консультували головні лікарі лікарень міста, онкологи та медичні сестри по догляду. Вони разом зі священниками і соціальними працівниками розробляли проект медичної установи. «Я відвідував інші хоспіси, знайомився з тими, хто працює в сфері паліативної медицини. У нашому проекті ми постаралися врахувати всі рекомендації і поради, щоб хоспіс був влаштований якомога краще», — розповів протоієрей Павло Поліщук.

У чотириповерховому хоспісі 36 палат, які розраховані на перебування 60 тяжкохворих людей. Фундаментальний ремонт в хоспісі добігає кінця, завершені роботи по зовнішній обробці будівлі, проведено зміцнення стін і вже почалася обробна робота, підключення комунікацій і установка ліфтів. Хоспіс буде незалежним енергетичним об’єктом: у нього буде своя свердловина і генераторна, велика паркова зона на березі Хаджибейського лиману.

Центр паліативної медицини в Маринівці буде відкритий для всіх, хто потребує хоспісної допомоги.

«Коли люди звертаються за допомогою до Церкви, в ній ніхто не запитує документи, ніхто не дивиться на національність і віросповідання, щоб нагодувати, одягнути і взути людину. І звичайно, не можна не взяти тяжкохворої людини», — зазначив священник.

У новому хоспісі велику увагу приділять і родичам тяжкохворих людей. «Який б не був важкий і сумний стан здоров’я у людини, для родичів звістка про його смерть часто стає великим ударом, — підкреслив о. Павло. — Тому наш хоспіс спланований так, що перший поверх практично повністю відведений простору для підтримки близьких наших пацієнтів: в першу чергу це каплиця на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних радість», в якій регулярно будуть звершуватися церковні Таїнства».

Також на першому поверсі будуть розташовуватися кабінет психолога, вітальня і великий простір для бесід і спілкування зі священником, з рідними, друзями і волонтерами. Хоспіс розташований на березі Хаджибейського лиману, і щоденний розпорядок дня підопічних буде включати прогулянки по великій парковій зоні, де вже посаджені дерева і квіти.

Хоспіс будується повністю на кошти Одеської єпархії та небайдужих людей. Для завершення будівництва хоспісу необхідна фінансова підтримка. Допомогти проекту можна на сайті хоспісу.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Використано матеріали diaconia.ru

Просмотров: 1004

Залишити відповідь