Успенський піст за сучасних умов: de facto

Ніщо — ані соцмережі й YouTube, ані відпочинок на узбережжі моря, ані збирання врожаю — «не може завадити нам ступити на шлях духовного очищення з усвідомленням і каяттям», — впевнений архієпископ Сєверодонецький і Старобільський Никодим.

Інтерв’ю керуючого архієрея Сєверодонецькою єпархією Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ про те, як сучасній людині правильно «пройти» Успенським постом.

Головні «кроки» посту

— Піст і покаяння складають одне ціле. Святитель Іоанн Златоуст говорив: «Не одні вуста повинні поститися, – ні, нехай постять і око, і слух, і руки, і ноги, і все наше тіло». Порадьте кілька найбільш необхідних духовних і фізичних «вправ» в Успенський піст?

— Найголовніша порада тим, хто збирається тримати піст, — усвідомлення! Це не підготовка до якогось марафону на витривалість чи дієти, де потрібні спеціальні вправи… І повністю відмежуватися від світу сучасна людина не може. Але ніщо не може завадити нам ступити на цей шлях духовного очищення з усвідомленням.

Ми не догоджаємо Богу, ми Йому служимо, а отже, стаємо кращими! Як? Ми більше турбуємося про близьких, боремося зі своєю байдужістю та лінню. Обмежуючи себе у чомусь тілесно, ми маємо дати більше своїй душі. Згадайте, коли востаннє ви робили щось безкорисливо для оточуючих, або прочитали щось із духовної літератури. Або ж просто контролюйте свої негативні емоції. Це точно не завадить нам, сучасним людям.

Ми щодня гніваємося, критикуємо чи засуджуємо. Потрудіться хоч би над цим, і піст уже точно не буде марним.

Звісно, без молитви теж не можна. Це наше спілкування з Богом — Його шана, вдячність Йому.

Піст і потік інформації

— Ми живемо у вік інформації та технічного прогресу. Чи є життя в інтернеті в Піст? Соцмережі, YouTube, Telegram, кіно, телебачення і Успенський піст: ми виходимо в оффлайн чи ставимо фільтр?

— Сьогодні дуже важко відмовитися від інтернету. Це ж не тільки спілкування у соцмережах. У багатьох — це і основна робота. Крім того, це і зручна комунікація, яка значно пришвидшує робоче спілкування і скорочує, так би мовити, відстані. Інша річ — обмежити перегляд фільмів і відмовитися від комп’ютерних ігор. Це дійсно буде певна боротьба зі своїми пристрастями. Ми ж знаємо, що трапляється і залежність від он-лайн життя.

Фільтри, про які Ви питаєте, мало допоможуть.

Від інформаційних «благ» людина має відмовлятися свідомо. Краще поставити «фільтр» на наше щоденне спілкування, коли ллються лайки без будь-якої цензури.

Піст і літній відпочинок

— Як поводитися в Успенський піст у гостях, на відпочинку? Адже це саме час літніх відпусток, сімейних посиденьок і збирання врожаю.

— Люди, які постійно ходять до церкви і живуть по-християнськи та тримають пости, намагаються по можливості не планувати відпустку на період посту. Звісно, за умови, якщо планували саме відпочинок. Інша річ, і є такі приклади, коли віряни свідомо беруть відпустку на період посту, щоб відвідувати усі служби. Таке буває у Великий піст з його особливо насиченими тижнями богослужінь.

Якщо вже так випало, що піст, зокрема Успенський, припав на відпустку, визначайтеся з пріоритетами.

Погодьтеся, що відпочивати можна і без галасливих вечірок, надлишку їжі чи напоїв. У всьому важливо знати міру, бо не буде ні духовної радості, ні духовного росту, ні істинного покаяння.

Часто питають, як бути із путівками до санаторію або у дитячі табори. Звісно, треба піклуватися і про здоров’я тілесне. Тому оздоровлення ніяк не порушить постового настрою.

Запросили Вас у гості — йдіть! Не треба відмову прикривати постом. Вас запросили, тому що раді бачити Вас і хочуть розділити з Вами якесь свято. Тому просто поводьте себе більш стримано, а з точки зору гастрономії — по ситуації.

Щодо зборів врожаю. Тут доречно згадати, що наші предки-землероби були людьми набожними, і без благословіння роботу не починали. Не було такого, щоб, наприклад, жнива віддаляли людину від церкви. Якщо неділя чи якесь свято, то спершу родина йшла до храму, і цей день віддавали Богу. А трудитися на землі починали вже наступного дня.

Докорінно нічого не змінилося. І сучасні віряни намагаються відвідувати богослужіння, присвячувати час Богу і молитві, а вже потім братися за справи мирські.

Піст і покаяння

— Можна почути, що оскільки цей піст пов’язаний з Успінням, тобто смертю Богородиці, то потрібно його проходити із сумом, і часто люди наприкінці посту жаліються, що впали у смуток, та разом з тим засуджують тих, хто радіє постом. Що насправді «носити» у ці дні на обличчі — посмішку чи смуток? І які практичні поради, щоб уникнути т.зв.депресії та осуду?

— «Носити» на обличчі нічого не треба. Піст — це не маска, котру за потреби надягають, а потім знімають. Людина постує, щоб проявити вдячність та відданість Богу, щоб очистити душу від гріхів, тобто покаятися. Зрозуміло, що зовнішніми проявами — настроєм, поведінкою, посмішками чи смутком — цього не досягти.

Каяття — це глибоке усвідомлення своєї гріховності, а не просто сценарій поведінки на певний період.

Коли ми говоримо про Успенський піст, ми знаємо, що Богородиця невпинно молилася і тримала піст перед своїм Успінням, тобто смертю. А смерть для православного християнина, як відомо, — це перехід у вічне життя, Царство Небесне.

Тому Успіння, по своїй суті, це свято. І саме тому, постуючи, віряни готують себе до свята, а не до трагедії.

Щодо осуду тих, хто радіє постом… По-перше, осуд — це вже гріх. По-друге, радіти теж можна по-різному. Звісно, коли ми піклуємося про душу, розваги відходять на другий план. Але це не означає, що людина повністю перетворюється на аскета. Сучасний ритм життя дає про себе знати. Люди займаються спортом, ходять на роботу, користуються інтернетом. Міра — це те, що допоможе людині тримати баланс і уникнути спокуси впасти у смуток. Служіння Богу має приносити радість!

 Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2978

Залишити відповідь