«Слово Предстоятеля»: Як людина може преображати себе? (+відео)

17 серпня 2019 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов сорок третій випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель розповів про сенс священної події — Преображення Господнього (Мф. 17: 1-9) — та відзначив, що Господь показав нам, за допомогою чого і навіщо кожен із нас має себе преображати.

«Бог відкрив апостолам [на горі Фавор] ту славу, якою Він завжди володіє і яка є Його природою. Господь нагадує нам, що кожен у своєму житті має намагатися преображати себе — з менш досконалого образу до більш досконалого. Іншими словами, людина має підніматися сходинами людської досконалості, щоб усе більше і більше уподібнюватися до Бога — свого Творця», — зазначив Архіпастир.

Блаженніший владика розповів, за допомогою чого ми можемо себе преображати. «Те знаряддя, за допомогою якого ми преображаємося, є молитва, — підкреслив він. — Господь став на молитву і преобразився перед апостолами. Господь міг би цього не робити, не молитися. Але Він це зробив для того, щоб нам показати, як ми маємо себе преображати».

Разом із тим, Предстоятель візначив, що молитва має бути смиренною, та для цього «ми повинні мати віру». «Молитва має величезну силу — наближає людину до Бога, нищить ту духовну стіну, яку ми самі вибудовуємо між собою і Богом, — додав владика. — Молитва є тією чеснотою, яка допомагає творити волю Божу, а коли людина творить волю Божу, то від цього весь час вдосконалюється».

Блаженніший Митрополит Онуфрій також звернув увагу на те, що Господь возвів на гору Фавор із 12-ох тільки трьох апостолів — Петра, Іакова та Іоанна, тому що ці три апостоли є прообразами трьох головних християнських чеснот: «образ віри, образ надії і образ любові».

«Від правильної віри народжується правильна надія — надія не на людину, не на багатство земне, а надія на Бога. Від правильної віри народжується і правильна любов, яка не є комерцією, а яка є любов’ю жертовною, — продовжив Його Блаженство. — Коли людина правильно розпоряджається земними багатствами, коли має правильну віру, то має й правильну молитву, що й допомагає людині преображати себе».

Водночас Митрополит Онуфрій сказав, що процес духовного вдосконалення продовужється навіть у вічності. «І в цьому є сенс блаженства, яке людина переживає, коли наближається до свого Творця», — резюмував владика і закликав кожного до щоденної праці над преображенням себе, до щоденної молитви.

Відеозвернення Предстоятеля Української Православної Церкви — щосуботи в ефірі телеканалу «Інтер», або на YouTube-каналі за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1493

Залишити відповідь