До Почаївської Лаври прибули традиційні Хресні ходи з Браїлова та Острога (+фото, відео)

26 серпня 2019 року, напередодні Успіння Богородиці — престольного свята Свято-Успенської Почаївської Лаври, услід за великим хресним ходом із Кам’янець-Подільського на Почаївську гору прибув традиційний Браїлівський хресний хід із Вінницької єпархії, а 25 серпня — хресний хід з Острога Рівненської єпархії. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

На Святій Почаївській горі прочан із Вінниччини зустрічала братія Почаївської Лаври. Насельники обителі, від імені намісника Лаври митрополита Почаївського Володимира та всієї братії, привітали паломників і подякували їм за молитовний подвиг і труд на славу Божу.

«Сподіваємося, що ваші молитви підхоплять ангели Божі і знесуть на Божий Престол. А від Престола Божого нехай на всіх вас, на ваших рідних і близьких, на нашу багатостраждальну землю буде благословення Боже і благодать, щоб ми могли у своїх душах і тілесах прославляти Преславного Всесильного Бога, Спасителя нашого Іісуса Христа і Його Божу Матір і молитися зі святими угодниками, щоб Господь продовжував нам вік, аби всі ми могли бачити і радіти Славі Божій. “Так да просветится свет ваш пред человеки, яко да видят ваша добрая дела и прославят Отца вашего, иже на небесех” (Мф. 5: 16)», — звернувся з такими словами монах.

Насельники обителі також висловили сподівання, що молитовний подвиг богомольців стане прикладом для інших людей, і відзначили: «Спаси вас, Господи, за молитви і труд, нехай він стане прикладом для тих, хто виходив до вас і бачив, але ще не зважився долучитися до ваших молитов. І щороку таких молитовників ставатиме все більше і більше. Ми бачимо, як святі отці передрікали, що наприкінці часів люди не так старанно виконуватимуть Євангеліє, але матимуть такі скорботи і труднощі, що якщо збережуть Істину Божу, то будуть зі святими. Дай, Бог, нам, браття і сестри, бути зі святими! Віру нашу ми доводимо своїми справами, і Господь за нашою вірою, подвиами, трудами буде воздавати нам. А ще більше Господь додасть нам від Свої милості, тому що ми потрудимося на одиничку, а Господь тисячі додасть. Ми в це віримо! Ласкаво просимо до Святої Лаври! Дякуємо вас за святі молитви! Христос воскрес!».

Вирушили прочани з Браїлова в піше паломництво до Почаївської Лаври 19 серпня, в день свята Преображення Господнього, після того, як у Свято-Троїцькому Браїлівському жіночому монастирі митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відслужив Божественну літургію та молебень на благословення у дорогу.

Як вже повідомлялося, цього року з Браїлова до Почаїва вирушило більш ніж 2500 хрестоходців. Хресний хід очолив митрополит Вінницький і Барський Варсонофій, який подолав разом із хрестоходцями етап першого дня.

Уже 18-й рік поспіль паломники з Браїлова подолали близько 260 км. Серед прочан не лише жителі Вінницької, а й Житомирської, Хмельницької та інших областей країни.

За традицією, впродовж молитовного шляху паломники співають молитви й акафісти, моляться за Церкву Христову, за мир в Україні та благополуччя українського народу.

Парафіяни Свято-Воскресенської церкви міста Острога Рівненської єпархії вирушили у піше паломництво до Почаївської Лаври також у день Преображення Господнього. 25 серпня хрестоходці з чудотворним образом Межирицької ікони «Життєподательниці», подолавши за чотири доби понад 100 км, дійшли до Святої Лаври, повідомляє «Рівне. Голос Церкви».

Зокрема з міста Острог до Почаївської Лаври вирушило понад 100 паломників разом із своїм настоятелем протоієреєм Віктором Земляним. Традиція хрестоходіння у серпневі дні Успенського посту з’явилася в парафії п’ять років тому. «З того часу, — розповідають парафіяни, — з нетерпінням багато людей чекає цього моменту — задля молитви, задля випробовування власних сил, задля спільного єднання».

«Враження від паломництва завжди яскраві, і не важливо, чи вперше ви йдете ,чи вдесяте, важливо — час провести з молитвою, — розповіла учасниця Хресного ходу Альона Макарук. — Це особливий період, щоб замислитися над сенсом життя і побачити недоліки в собі, навчитися любити ближнього, привести свої думки в порядок, розібратися в собі і найголовніше — змити бруд із душі, тіла і прийти на Святу землю Почаївської Лаври з покаянням і молитвою».

За період чотириденної молитовної ходи кількість учасників змінювалась: люди надходили, деякі повертались додому через втому або щоденні клопоти, однак був і кістяк сталих та стійких, кого Матір Божа привела в обитель.

«Особливо радісно мені від того, що молоді хлопці та дівчата, учасники молодіжного хору при нашому храмі, достойно витримали усі складнощі дороги: нещадне сонце, мозолі та набряклі ноги, втома не змогли повернути їх додому, хоча таке було можливо, — коментує настоятель Свято-Воскресенської церкви міста Острог протоієрей Віктор Земляний. – Тому я з впевненістю констатую, що майбутнє нашої Української Православної Церкви сильне і потужне, у нього є віра жива і вічна. Нехай за молитвами Матінки Божої, до якої ми молились впродовж Хресної Ходи, Господь їх тільки зміцнює на шляху істини і правди».

Впродовж усього шляху хрестоходці зустрічали небайдужих українських вірян, які годували, приймали на ночівлю. Вночі перед останнім відрізком шляху до Почаївської Лаври паломники змогли взяти участь у нічній Божественній літургії в церкві на честь Іоанна Хрестителя села Великі Млинівці та причаститись Святих Христових Тайн.

Ще одна з учасниць Хрестого ходу Вікторія Борткова, яка долучилася разом із сином і чоловіком до паломництва, поділилася наступними враженнями: «Під час Хресного ходу з Острога до Почаївської Лаври відчуття Пасхальної радості заповнило моє серце і душу! Моя мрія здійснилася. Ці дні викарбувались у серці назавжди. Приємна втома, сльози радості, відчуття щасливих емоцій, що пронизують твою душу таким світлом, від якого ти бачиш весь світ по-іншому».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1676

Залишити відповідь