Силові штурми, радикали та димова шашка — віряни УПЦ на Буковині та Рівненщині змушені цілодобово захищати свої храми від нападів «ПЦУ» (оновлено, +відео)

Протизаконні розпорядження голів ОДА на користь «ПЦУ», підтримка місцевими чиновниками агресивних дій “активістів”, бездіяльність поліції під час прямих силових атак з метою захоплення власності парафій УПЦ, ігнорування правоохоронцями хуліганських витівок п’яних послідовників новоствореної структури — так сьогодні не захищають конституційні права віруючих Української Православної Церкви на свободу віросповідання. На Буковині та Рівненщині віряни змушенні цілодобо захищати свої храми від нападів прихильників «ПЦУ» самотужки, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

26 серпня 2019 року, пізно вечері, прихильники «ПЦУ», які, як передають в Чернівецько-Буковинській єпархії, знаходилися у стані алкогольного сп’яніння, після погроз підірвати храм на честь Святого Архістратига Михаїла в селі Задубрівка, кинули димову шашку на територію церкви.

Нагадаємо, що в селі Задубрівка релігійна громада УПЦ вже більш ніж пів року молитовно відстоює своє право вільно сповідувати Православну віру та захищає свій вибір залишатися в єдності з канонічною Церквою на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм. Тут віряни цілодобово чергують в храмі та періодично отримують погрози від послідовників «ПЦУ», які, схоже, мають за розвагу напідпитку по ночах приходити до церкви, де моляться їх односельчани.

Повідомляється, що 26 серпня, близько десятої вечора, троє п’яних чоловіків «підійшли до воріт церкви, почали по ним грюкати і сипати погрозами підірвати церкву, а також погрожували людям, які в цей час знаходилися на території церкви». Варто зазначити, що послідовники «ПЦУ» тільки погрозами не обмежилися: «через деякий час вони обійшли церкву зі сторони вбиралень та кинули димову шашку військового походження на територію церкви».

Цього разу ніхто не постраждав, але викликає серйозне занепокоєння така поведінка цих людей. Не відомо чого можна очікувати від них невдовзі, та чи не вдасться їм одного разу реалізувати свої погрози і «підірвати храм» та людей, які в ньому знаходяться?

27 серпня на сторінці парафії у фейсбук опублікували запис з камер відеонагляду під час вибуху біля Свято-Михайлівського храму.

Відео з камери зовнішнього спостереження під час вибуху біля Храму.

Відео з камери зовнішнього спостереження під час вибуху біля Храму.

Gepostet von Задубрівка. Храм Святого Архістратига Михаїла УПЦ am Dienstag, 27. August 2019

“Предмет, закинутий на територію забрала на ідентифікацію та зняття відбитків пальців опергрупа поліції. Також оперативній групі наданий список осіб, які кричали що підірвуть храм”, – розповіли в єпархіальній прес-службі.

Водночас в іншому буковинському селі другу добу поспіль парафіяни захищають свій храм від намагань його захопити, що стало новою агресивною фазою рейдерських намірів прихильників новоствореної структури, повідомляє прес-служба єпархії на своїй сторінці у фейсбук.

Протистояння в с. Михальча розпочалося зі штурму послідовників «ПЦУ» Успенського храму УПЦ.

Парафіяни зуміли відстояти власну церкву і згодом відбили ще декілька спроб силою захопити їхню святиню, які організував місцевий вчитель географії. Спостерігали з подіями сільський голова та практично не втручалися правоохоронці. До своїх православних односельчан, які вже більш як пів року звершують цілодобове молитовне стояння в храмі, місцеві «активісти», як і в Задубрівці, мають ряд претензій, які не раз озвучували після відвідування місцевих шинків по ночах. Попередня ніч не стали виключенням — о пів на другу під стіни храму з претензіями прийшли голова села, вчителі та інші чоловіки — традиційно усі на підпитку.

Нагадаємо, релігійна громада УПЦ села Михальча молитовне стояння звершує починаючи з 10 лютого. На парафіяльних зборах переважною більшістю голосів парафіяни прийняли рішення залишитися в юрисдикції канонічної Церкви: за вірність УПЦ і її Предстоятелю проголосували 283 осіб. Проте прихильники “ПЦУ” від посягань на храм у Михальчі не відмовилися, і віряни були змушені організувати біля своєї святині цілодобове чергування.

Триває активна фаза протистоянь і на Рівненщині в с. Рясники Гощанського району. 25 серпня біля Свято-Покровського храму УПЦ зібралося чи не все село – віряни УПЦ прийшли захищати свій храм, а прихильники «ПЦУ» очікували приїзду радикалів з обласного центру, які повинні були їм допомогти захопити релігійну споруду, передали СПЖ.

«Тиждень по селу ходили чутки про те, що в неділю буде гаряче, – прокоментував ситуацію протоієрей Василь Готліб, настоятель церкви. – Наша громада організувала нічні чергування, щоб не дати зрізати замки. Так от, одного вечора під час цих чергувань до церкви під’їхали представники ПЦУ і сказали, що даремно ми витрачаємо свій час, в неділю все зміниться, тому що, мовляв, приїдуть спеціально навчені хлопці і заберуть храм».

Не дочекавшись допомоги з Рівного, активісти «ПЦУ» вирішили провести на території церкви своє «богослужіння». За словами очевидців, «священнослужитель», який очолив «молитву», назвав вірян УПЦ біснуватими.

«За роки конфесійного спору ми вже звикли до різних метафор на свою адресу, правда, так нас ще не називали, – розповів парафіянин Свято-Покровського храму Олександр Бережняк. – Однак всі ці звинувачення не мають під собою фактів, тільки слова. Сім воїнів від нашої релігійної громади воювали на Сході, так що – вони теж зрадники?».

Релігійну громаду УПЦ також обурює той факт, що головні ініціатори конфлікту – люди не воцерковлені. Так, за повідомленням місцевих жителів, Володимир Боліщук і Сергій Швець (останній зараз є головою парафіяльної ради громади ПЦУ) росли нехрещеними і їхні сім’ї ніколи не ходили до церкви.

На переконання настоятеля, причиною конфлікту, що триває навколо храму УПЦ, послугувало розпорядження місцевої влади про почергове богослужіння. Після цього активісти нещодавно створеної релігійної організації спробували захопити храм канонічної Церкви, проте віряни зірвали цю спробу. Відтоді парафіяни організували у дворі храму нічні чергування.

Зараз у селі неспокійно, віряни Української Православної Церкви продовжують чергувати біля храму і чекають чергової хвилі протистояння, адже опоненти їх у цьому запевнили.

 Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 787

Залишити відповідь