Вінницька єпархія: Для чергової провокацїі проти УПЦ у «ПЦУ» використовують прапор України

Кампанія щодо неправомочного встановлення прибічниками «ПЦУ», які спекулюють на вірі і любові до Батьківщини, Державного прапора на території храмів УПЦ має всі ознаки зазделегідь продуманої провокації. Про це заявили в прес-службі Вінницької єпархії, коментуючи звинувачення в т. зв. «оскверненні» прапора в селі Хижинці Вінницького району, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

В єпархії зауважили, що «протягом останнього місяця спостерігається наступна тенденція: прибічники “ПЦУ” проводять акції зі встановлення Державного прапора України на території храмів УПЦ, на які претендують громади “ПЦУ”».

Зокрема такі провокативні «акції», як розповіли в єпархії, відбулися в селах Лука-Мелешківська Вінницького району та Пеньківка Літинського району, де, варто зауважити, прихильники «ПЦУ» постійно влаштовують провокації та прагнуть «перевести» храми УПЦ у свою структуру. «Ініціатива встановлення прапора України на території храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці села Хижинці Вінницького району також належала місцевій громаді “ПЦУ”», — додали в прес-службі.

«Настоятель храму протоієрей Ілля Собцев резонно зауважив прихильникам новоствореної структури, що храм Різдва Пресвятої Богородиці належить громаді УПЦ, а отже встановлювати за власним бажанням на церковному подвір’ї прапор прихильники “ПЦУ” не мають права. Результатом перемовин настоятеля храму з активістами “ПЦУ” стала домовленість про те, що останні не вчиняють жодних дій, поки на їх користь не буде прийняте відповідне рішення суду. На жаль, не минуло і доби, як члени громади “ПЦУ” порушили домовленість і самовільно встановили прапор на території храму. Згодом цей прапор дійсно був знятий одним з парафіян місцевого храму, який мотивував свої дї тим, що храм не є адмінбудівлею, тому встановлення прапору біля храму є недоречним», — прояснили ситуацію у Вінницькій єпархії.

Водночас у єпархіальній прес-службі спростували звинувачення прес-секретаря Вінницько-Барської єпархії “ПЦУ” Софронія (Чуприни), яке одразу підхопили деякі ЗМІ, парафіян УПЦ в «оскверненні» прапора. «Як відомо, осквернення — це наруга над прапором. Жодної наруги над стягом, встановленим у дворі храма в Хижинцях, ніхто не вчиняв, прапор було знято з міркувань недопущення його незаконного використання», — зауважили в єпархії.

«У ситуації, що склалась, ми змушені констатувати, що кампанія зі встановлення прапорів на території храмів має всі ознаки зазделегідь продуманої провокації …На превеликий жаль, ми вже звикли до того, що прихильники “ПЦУ”, називаючи себе віруючими, безсоромно спекулюють на вірі. Нині, називаючи себе патріотами, вони для провокацій проти УПЦ почали використовувати Державний прапор, що, безперечно, прикро, втім, на жаль, не дивно», — резумювали у Вінницькій єпархії.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні

Просмотров: 726

Залишити відповідь