Віряни гонимих парафій УПЦ молитовно разом та закликають приєднатися до їхнього подвигу (фото, відео, координати, оновлено)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ підготував черговий репортаж про те, як живуть парафії після того, як їх позбавили храмів чи законної реєстрації, під постійним тиском прихильників “ПЦУ” та місцевих чиновників — гонимі, але незламні. 

У свято Успіння Пресвятої Богородиці престольне свято відзначали парафії, які попри утиски та переслідування, об’єднанні Христом, стали міцнішими та ще більш дружніми. Воістину, те, що «Церква не в колодах, а в ребрах», доводять ті віруючі, у яких забрали храми, але не змогли їх позбавити віри.

Громада захопленого «УПЦ КП» в листопаді 2017 року храму в селі Старий Гвіздець на Франківщині вже два роки звершує богослужіння у тимчасовому приміщенні. 28 серпня 2019 року, на соборне богослужіння прибули священники та віряни з різних сіл і міст. По завершенню літургії священнослужителі привітали вірян із храмовим святом, повідомляє прес-служба Івано-Франківської єпархії.

Православні християни в с. Онишківці на Тернопільщині теж відсвяткували престольне свято. Богослужіння звершили у домовому храмі.

«Позбавлені храму, але з Богом і Пресвятою Богородицею, бережуть чистоту віри», — написали на сторінці «Шумщина Православна» у facebook її адміністратори та привітали парафіян зі святом.

«…За Ваш маленький подвиг стояння в чистоті віри Православної Божа Милість і Покров Преблагословенної будуть над Вами, вашими сім’ями і Вашим селом, в якому попри спокуси й випробування живе віра — завдяки Вам».

Зазначається, що «ця духовна сім’я потребує особливої молитовної та матеріальної допомоги, адже з Божою Милістю приступає до спорудження нового храму».

Пожертвування можна надсилати:

Карта Приватбанку: 5167 4900 1229 5318 (Косік Надія Семенівна).

Святкування престольного свята парафіянами Свято-Успенського храму буковинського села Васловівці припало на 201 добу молитовного стояння.

«Як один день промайнули ці дні, але скільки випробовувань у парафії ще попереду знає один лиш Господь….», — зазначили в прес-службі Чернівецько-Буковинської єпархії, які опублікували фоторепортаж зі свята.

Святкову Божественну літургію очолив керуючий єпархією митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій.

У своєму слові до вірян та гостей владика зазначив: “Ніхто з нас не знає чиєю молитвою Матір Божа зберігає від наруги цей храм, чиєю молитвою у парафіян стільки сил та наснаги стояти у вірі? — молитвою старенької бабусі чи маленької дитини, чи віруючих УПЦ в далекій Іспанії, які дзвонили до консисторії єпархії і казали, що щодня моляться за мир та любов у Васловівцях?…”

Нагадаємо, парафіяни Свято-Успенського храму УПЦ с. Васловівці записали декілька звернень до Президента України В.О. Зеленського з проханням захистити їх від безчинств, які звершують відносно них прихильники «ПЦУ» за підтримки місцевих чиновників. Їхню громаду незаконно «перереєстрували» на користь новоствореної структури та намагаються відібрати церкву.

«Престольне свято у с. Доротище, Ковельського району, цього року було особливо урочистим, духовно піднесеним і багатолюдним. Присутні напівжартома зауважили, що все «завдяки ПЦУ і її ідеологам»», — пишуть у Володимр-Волинській єпархії.

Зазначається, що протягом останніх пів року штучно створених потрясінь доротищенська громада стала ще більш міцною, чисельною та дружньою.

Нагадаємо, тут прихильники «ПЦУ» здійснили ряд спроб захопити храм, проте наштовхнулися на супротив віруючих, які відстояли свій храм. Неодноразово навколішках вони просили свою заступницю — Божу Матір про захист та зверталися про молитовну підтримку до всього православного світу.

«Успенському храму в Доротищі виповнилося вже 250 років. За цей період він перетворився у духовну фортецю, котру марно намагалися скорити чисельні ненависники православної віри від уніатів до радянських атеїстів і їх сучасних пагонів», — повідомили в єпархіальній прес-службі. Розповіли, що на святі було чимало гостей, «котрі єдність Православ’я звикли виявляти спільною молитвою і християнською любов’ю», а «Хресний хід навколо храму з Молебнем нагадували пасхальне торжество».

Хор та вихованці недільної школи, усі місцеві парафіяни — кожен доклав частинку своєї душі до свята, аби відчути свою причетність до спільної справи.

Парафіяни УПЦ закарпатських селищ Ясіня (присілок Плітоватий та Кевелів), у яких активісти “ПЦУ” відібрали храм, теж продовжують богослужбове життя.

Свято-Георгіївська релігійна громада УПЦ смт Ясіня (присілок Кевелів) та Спасо-Преображенська релігійна громада УПЦ смт Ясіня (присілок Плітоватий) Рахівського району Закарпатської області, які залишились без доступу до храму через рейдерство “ПЦУ”, розпочинають будівництво нових церков та просять допомоги в усіх небайдужих. Про це повідомляє сайт law.church.ua з посиланням на СПЖ.

Кошти для початку будівництва збирають у Ясинянському благочинні Хустської єпархії УПЦ, номер картки в Ощадбанку 5167 4900 4294 3051 (Кемінь Марія).

Свято-Георгіївська парафія місце для будівництва вже вибрала. Частину своєї власної присадибної ділянки віддала під храм сім’я парафіян УПЦ: в їхньому будинку зараз і молиться громада.

Нова церква буде розташована через дорогу від колишнього храму.

Наразі вигнана з храму громада УПЦ збирається в каплиці, розміщеній в мансарді житлового будинку прямо навпроти своєї колишньої церкви: храм добре видно з вікна. Тимчасове молитовне приміщення довелося облаштовувати «з нуля».

«Коли нас вигнали з храму, я взяв тільки антимінс і кілька шат, і тут у каплиці все ми робили самі», – розповів настоятель отець Микола Сенюк.

Спасо-Преображенська релігійна громада на даний момент звершує богослужіння на приватній території, в родинній каплиці, в яку своїх одновірців пустив місцевий житель Олекса Дубюк. Каплиця розташована досить далеко, але і сюди щонеділі приходить кілька десятків віруючих, які відмовилися від «переходу» в “ПЦУ”.

«Частина церковної “двадцятки” пішла до нового «священнослужителя», проте значна частина громади залишилася з нами, 30-40 осіб збираються стабільно, а на Трійцю до каплиці прийшло 72 людини», – розповів настоятель громади протоієрей Іоанн Ткач.

За словами настоятеля, віруючі його приходу вже не бояться ані погроз, ані залякувань, і він сам не звертає уваги на те, що чує від активу «ПЦУ»: на їхньому боці сила, але не віра. Один з парафіян, Микола Рещук, віддав частину своєї землі під майбутній храм. На місці будівництва вже встановлений хрест, ділянку освячено. На престольне свято в день Преображення Господнього на молитву сюди прийшло понад 400 осіб.

Протоієрей Іоанн служить біля Престолу Божого вже 36 років, за час свого священицького служіння йому довелося захищати Церкву від нападів і уніатів, і “активістів ПЦУ”.

«Я колись захищав Православ’я від уніатів. Але так сталося, що в моєму нелегкому житті мені довелося пройти випробування ПЦУ-шниками. Я є священником вже 36 років. Хоча мене ображають, називають “російським попом”, чорнять різними словами – я на це не звертаю уваги. Мене погрожують вбити і інше, але це лише в Божій владі. Якщо Господь сподобить мене бути мучеником – значить буду мучеником. Я ніколи не відмовлюся від православної віри і буду намагатися побудувати храм», – підкреслив клірик УПЦ.

Релігійна громада Свято-Покровського храму с. Годомичі Маневицького району Волинської області просить теж про допомогу.

“Божою милістю і з благословення Високопреосвященнішого Нафанаїла, архієпископа Волинського і Луцького, ми розпочинаємо будівництво Свято-Покровського храму в с. Годомичі. Ми просимо Вас відгукнутися на наше прохання і знайти можливість надати посильну допомогу на будівництво Свято-Покровського храму”, – написали парафіяни у facebook.

Зазначається, що усі благодійники можуть вписати своє ім’я та ім’я своєї сім’ї для поминання під час кожної Літургії, коли тут молитимуться “за будівельників і украсителів Храму цього…”.

Надсилати пожертви можна на картку Приватбанку: 4149 4391 0540 2816 (Шкабура Іван Миколайович).

Телефон для довідок настоятеля храму священника Іоанна Шкабури – (098) 9184148.

Проект нового храму

Вчора, 29 серпня, митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій звершив закладку каменю на будівництво нового храму в селі Михайлівка в Чернівецькій області, повідомляють в єпархії.

На звершенні чину закладки каменю були присутні благочинний Глибоцького району митрофорний протоієрей Іоанн та дев’ять священників Чернівецько-Буковинської єпархії.

Нагадуємо, що 3 лютого релігійну громаду села Михайлівка вигнали з храму, попередньо провели незаконні збори територіальної громади. Традиційно за “перехід” в “ПЦУ” проголосували в основному люди, які до храму не ходять.

Зараз парафіяни моляться у сільській хатині.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні

 

Просмотров: 2367

Залишити відповідь