«Слово Предстоятеля»: Тільки простивши «борг» ближньому, можемо просити про помилування в Бога (+відео)

31 серпня 2019 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов сорок п’ятий випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель розкрив зміст євангельської притчи про Царство Небесне (Мф. 18:23-35), або про немилосердного боржника, та закликав до каяття перед Богом і до прощення свого ближнього.

Блаженніший владика нагадав, що в цій притчі цар простив своєму рабу борг у 10 тисяч талантів, натомість раб не простив своєму співтоваришу 100 динаріїв, тому й цар врешті віддав раба катам.

Блаженніший Митрополит Онуфрій підкреслив, що «людина в житті згрішає проти Бога — коли ображає Бога, говорить неправедні слова проти Бога, гордиться, робить недобрі вчинки, згрішає проти ближнього і згрішає проти природи, коли нищить природу». Причому, як додав Архіпастир, найбільше людина грішить проти Бога.

Аби показати, наскільки багато ми грішимо проти Бога, Предстоятель навів арифметичний приклад. «Вдамся в математику, — продовжив владика. — Раб винний царю 10 тисяч талантів — це 260 тисяч кг або 260 тонн срібла. Щоб відробити ці гроші, раб мав працювати 260 тисяч років. Тобто наш борг перед Богом дуже великий, який ми не можемо загладити трудами. Але є один шлях, коли ми можемо позбавитися цього боргу — це покаяння перед Богом».

Та щоб отримати прощення від Бога, за словами Його Блаженства, ми маємо виконати одну умову: «простити свого ближнього, простити той борг, яким він проти нас згрішив».

«Якщо ми не можемо в собі вмістити малого прощення, то не матимемо великого прощення, тому що якщо людина не може підняти 10 кг, то не може підняти 100 кг і більше. Тому ми й не можемо вмістити велике Боже прощення, — пояснив Архіпастир. — Хто вірний в малому, той вірний у великому — такий духовний закон!».

«Просімо в Бога прощення своїх боргів, каймося, благаймо, щоб Бог нас простив, і прощаймо нашого ближнього — в чому б він перед нами не завинив, ми повинні знайти в собі сили простити свого ближнього, — і Бог простить нас!», — закликав насакінець Митрополит Онуфрій.

Відеозвернення Предстоятеля Української Православної Церкви — щосуботи в ефірі телеканалу «Інтер», або на YouTube-каналі за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1556

Залишити відповідь