Братія Святогірської Лаври відремонтувала школу — 1 вересня відбулося урочисте відкриття (фото)

1 вересня 2019 року на подвор’ї Свято-Успенської Святогірської лаври в селі Нікольське Слов’янського району Донецької області урочисто відкрили школу початкових класів на честь Володимирської ікони Божої Матері. Чин освячення навчального закладу звершив напередодні, 31 серпня, намісник обителі митрополит Святогірський Арсеній. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт svlavra.church.ua.

Зазначається, що відкриття навчального закладу, у якому облаштовано шкільний храм та планується надалі звершувати духовну опіку її учнів — є невіддільною частиною соціального служіння Свято-Успенської Святогірської Лаври в рідному Святогірському краї.

Директором закладу призначено насельника Свято-Успенської Святогірської Лаври, керівника лаврського екскурсійного відділу монаха Прокопія (Пономаренка); духівником став насельник обителі ієромонах Климент (Перчик); учителем першого класу — Попова Світлана Петрівна.

Загальноосвітня школа, на базі якої було відкрито новий заклад, була закрита рішенням Міннауки у 2010 році, яке визнало її нерентабельною. З того часу дітям з с. Нікольське доводилося щодня добиратися на навчання в сусіднє село Хрестище.

Невдовзі приміщення передали у розпорядження братії обителі, яка в першу чергу в одному з кабінетів будівлі майбутньої школи влаштували храм на честь Володимирської ікони Пресвятої Богородиці. 28 травня 2014 року в шкільному храмі було відслужено перше богослужіння.

За декілька років Святогірська Лавра повністю підготувала цей навчальний заклад до повноцінної роботи. Вже до початку 2017 року були відремонтовані та мебльовані навчальні класи, шкільна бібліотека та їдальня, доставлені необхідні інвентар та підручники.

1 вересня після закінчення недільної Літургії митрополит Арсеній звершив молебень на початок навчального року у дворі школи. Піснеспіви виконував хор лаврської братії. На молебні молилися директор школи, вчителі, майбутні учні та їх батьки, почесні гості, а також численні місцеві жителі, які прийшли на свято першого дзвоника, щоб разом порадіти відродженню школи у своєму рідному селі.

У першому класі навчатимуться сім учнів.

Від Святогірської Лаври кожному школяру був вручений ранець зі шкільним приладдям та солодощами, після благословенням та окропленням святою водою, діти з радістю переступили поріг школи.

У своєму інтерв’ю, присвяченому відкриттю школи, митрополит Арсеній так відгукнувся про черговий успішно реалізований соціальний проект Святогірської Лаври: «Неможливо обмежитися тільки умовами розумових знань, тому що людина — це така гармонійна особистість, в якій повинні розвиватися як морально-духовні її задатки, так і розумові здібності».

Також Його Високопреосвященство наголосив, що школа — це виявлення високої довіри з боку батьків учнів та суспільства, яку братія намагатиметься виправдати.  Владика Арсеній розповів про наміри й далі активно брати участь у житті школи та в майбутньому розширити школу до 11 класів освіти, для чого буде побудований ще один навчальний корпус.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 409

Залишити відповідь