На Буковині віряни УПЦ від цілодобових чергувань вже валяться з ніг, а чиновники продовжують незаконно переводити їхні парафії в «ПЦУ» (+відео)

Вже сьомий місяць поспіль парафіяни УПЦ в селі Михальча Сторожинецького району Чернівецької області чергують під стінами Свято-Успенського храму, захищаючи свій храм від прихильників «ПЦУ». Віруючі канонічної Церкви ночують просто неба і валяться з ніг від втоми. Тим часом Чернівецька ОДА таємно перереєстровувала ще одну парафію УПЦ на користь новоствореної церковної структури. Розпорядження від 30 серпня 2019 року, яким релігійна громада УПЦ в с. П’ядиківці неправомірно переводиться в «ПЦУ», всі ці дні приховувалося від громадськості й було оприлюднено тільки сьогодні, 6 вересня.

«Замість теплого ліжка — вже сьомий місяць поспіль парафіяни Української Православної Церкви ночують під відкритим небом під стінами храму. Тетяна Білик розповідає — від утоми падає з ніг. Додому приходить лише переодягнутися та поїсти, і знову до церкви», — про це йдеться в сюжеті телеканалу «Інтер», передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

“Від учора від ранку я ще дома не була. Тяжко, дуже тяжко. Поспали трохи з тієї сторони на підлозі, трохи на лавочці. Дуже важко, коли тебе пригнічують”, — говорить Тетяна Білик, прихожанка УПЦ.

Справжня битва за Свято-Успенський храм в селі Михальча розпочалася ще на початку лютого.

“10 травня було підписане розпорядження нашим тимчасово виконуючим обов’язки Михайлом Павлюком для того щоб перевести незаконно з УПЦ в ПЦУ. Були зміни зроблені в державному реєстрі. І було змінено юридичну особу. Але у них немає приватизації. У 1996 році обласна адміністрація дала нам цю церковну будівлю”, — розповідає протоієрей Сергій Цуркан, священник Свято-Успенського храму в селі Михальча.

З того часу парафіяни Української Православної Церкви організували біля храму цілодобове чергування. Минулого тижня, — кажуть селяни, — ситуація загострилася. Представники «ПЦУ» намагалися силую потрапити у церкву.

“Розібрали секції забору і ввірвалися. Били наших сильно. Постраждала я. Бувши не далеко біля воріт, побачила, що передають молоток. Почали відбирати. Шевчук наш зловив того ззаду і ми почали той молоток відбирати. Ну, оце невеликий такий знак лишився”, — показує Марія Штифюк, прихожанка УПЦ.

Після сутички біля храму залишились чергувати вже дві релігійні громади. Парафіяни Української Православної Церкви і далі під стінами церкви, а представники «ПЦУ» поруч — біля паркана на лавочках. Спілкуватися зі знімальною групою останні – не захотіли, зазначають журналісти.

З самого ранку біля церкви чергують і правоохоронці. Щоб не допустити сутичок між селянами, поліцейські стають між людьми живою стіною.

Церковний конфлікт можна вирішити лише в суді, – кажуть експерти. Куди вже звернулися представники Української Православної Церкви.

“Представникам ПЦУ пропонували неодноразово альтернативи вирішення цього конфлікту. Їх не цікавить ні духовне зростання місцевої громади, ні релігійне життя їх не цікавить. Вони відкрито дестабілізують ситуацію в регіоні і я можу більше сказати, що їхня діяльність більше нагадує диверсійну діяльність”, – зазначив Руслан Лінда, координатор ГО “Вільний вибір громади”.

Тим часом, сьогодні, 6 вересня 2019 року, на сайті Чернівецької ОДА з’явився текст документа, про який Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ попереджала протягом декількох останніх днів. Таємне розпорядження № 828 Чернівецької обласної державної адміністрації стосується чергового неправомірного «переведення» парафії УПЦ в «ПЦУ», передає прес-служба єпархії.

З 30 серпня 2019 року, коли це розпорядження було підписано в.о. голови Чернівецької ОДА Михайлом Павлюком, на сайті відомості не було ані тексту розпорядження, ані його назви.

З документа № 828-р, текст, якого з’явився через тиждень після публікації, випливає, що Михайло Павлюк розпорядився: «зареєструвати в новій редакції Статут релігійної організації “Релігійна громада парафії на честь святого апостола Іоанна Богослова Чернівецької єпархії Православної Церкви України “за адресою: Чернівецька область, Кіцманський район, село П’ядиківці, вулиця Українська, будинок 48 а, зареєстрований розпорядженням Чернівецької обласної державної адміністрації від 14 грудня 2017 року № 1175-р ».

На переконання представників прес-служби єпархії, в.о. голови Чернівецької ОДА «цілих 7 днів, з 30 серпня переховував це розпорядження від громадськості, щоби таємно реєстратор міг внести відомості у державний реєстр, змінивши назву парафії, релігійну приналежність та керівника».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 665

Залишити відповідь