Понад тисяча вірян пройшли Хресним ходом із сімома чудотворними іконами вулицями Житомира (+відео, фото)

5 вересня 2019 року в м. Житомир відбулися урочистості з нагоди шанування ікони Божої Матері «Подільська». Чотири ієрархи УПЦ, 200 священнослужителів і понад тисяча вірян пройшли Хресним ходом центральними вулицями міста, який очолювали 7 чудотворних ікон Богородиці православної Житомирщини. А 14 вересня Хресний хід із Серпневою іконою Богородиці відбудеться в м. Подільськ, і 18 вересня Хресний хід із мощами священносповідника Феодосія Мелітопольського пройде вулицями м. Мелітополь. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

Божественну літургію у Свято-Успенському архієрейському соборі очолив митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим. Владиці співслужили: митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій та архієпископ Городницький Олександр. Під час Євхаристії собор духовенства і богомольці піднесли молитви за мир в Україні, передає прес-служба Житомирської єпархії.

У Свято-Успенському архієрейському соборі міста Житомира знаходиться чудотворний образ Подільської Божої Матері. Точних відомостей про її походження не збереглося, але згідно переданню, чудотворний образ був у пошані навіть раніше заснування самого храму, який був побудований у 1700 році. Подільська ікона Божої Матері шанувалася в силу благодатної допомоги всім, хто до неї звертався у хворобах та скорботах. У 1872 році Божа Матір через цю святиню зцілила жителів Житомира від холери. У пам’ять про цю подію була встановлена традиція звершувати вулицями Житомира урочистий хід з іконою Подільської Божої Матері. У роки богоборницької влади традиція перервалася. У 1935 р. влада закрила Успенський храм, але православним житомирянам вдалось заховати ікону, і коли в 1941 р. церкву відкрили, образ повернули у храм… А в 2003 році традицію звершувати ходу з іконою відновили…

Після богослужіння відбувся маштабний Хресний хід центральними вулицями міста Житомира. Під час молитовної ходи священнослужителі несли сім чудотворних ікон Божої Матері, прославлених на православній Житомирщині: «Подільська», «Тригірська», «Вільшанська», «Колодіївська», «Бежівська», «Пряжівська», список з Подільського образу (с. Скоморохи).

Хресний хід, в якому взяли участь понад тисяча вірян, вирушив від Успенського собору до Спасо-Преображенського і Свято-Хрестовоздвиженського кафедральних соборів і повернулася назад до Подільської церкви.

Митрополит Никодим привітав усіх присутніх із святом та запросив духовенство і мирян до трапези. Усіх присутніх було окроплено святою водою.

З благословення митрополита Никодима, всі 7 чудотворних ікон Житомирщини перебуватимуть у Свято-Успенському архієрейському соборі м. Житомира з 4 до 18 вересня 2019 року. Вклонитися і помолитися перед святинями можна щодня з 8:00 до 19:00. 

14 вересня 2019 року, з благословення митрополита Балтського і Ананьївського Олексія, в Подільському Одеської області відбудуться загальноміський Хресний хід із місцевошанованою Серпневою іконою Божої Матері та молебень за мир в Україні, передає прес-служба Балтської єпархії.


А 18 вересня 2019 року, в день обрітення мощей покровителя міста Мелітополя св. сповідника Феодосія Мелітопольського, об 11:00 відбудеться Хресний хід із мощами священносповідника Феодосія Мелітопольського центральними вулицями Мелітополя, передає прес-служба Запорізької єпархії та запрошує вірян до соборної молитви.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1072

Залишити відповідь