Предстоятель: Спасіння не можна «заробити», а можна тільки вимолити в Бога як дар (+відео)

Про це Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій сказав у своїй проповіді 8 вересня 2019 року, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Розповідаючи Євангельську історію про багатого юнака (Мф. 19: 16-26), Предстоятель підкреслив, що «багатство не є перепоною для спасіння, якщо людина не робить із нього ідола», але для досягнення найвищої духовної досконалості «багатство заважає».

За словами Блаженнішого владики, ця притча навчає двом важливим речам: перше — як правильно користуватися земним багатством, друге — спасіння не можна «заробити», а можна тільки отримати в дар від Бога.

«Якщо людина користується земними благами, але не робить із них ідолів, то ця людина може увійти в Царство Небесне. Якщо людина боготворить багатство, для неї багатство — це Бог, а Бог — другорядне, то багатство не дає їй піднятися до Неба», — сказав владика.

Водночас Архіпастир зауважив, що в тому разі, якщо людина правильно користується багатством, то воно «дозволяє їй піднятися на певну сходину духовної досконалості, але якщо людина хоче піднятися на вершину досконалості, то повинна залишити всі багатства, взяти свій хрест і слідувати за Спасителем».

Говорячи про другий повчальний аспект Євангельської притчі — дар спасіння, Блаженніший Митрополит Онуфрій зазначив: «Дар спасіння не є чимось таким, що ми “заробили” в Бога. Наприклад, ось ми дали милостиню, помолилися, попостилися, покаялися, посмирялися — і Бог нам за це винен спасіння. Ні! Бог нам нічого не винен! Якщо б ми навіть виконали всі заповіді, то й тоді Бог не повинен давати нам спасіння, ми просто виконали те, що мали виконати, а спасіння — то є дар Божий».

Його Блаженство навів приклад такої молитви, якою ми маємо вимолювати дар спасіння у Господа.

«Один святий, який досяг високого рівня духовної досконалості, був наділений дарами прозорливості, зцілення, так молився Богу: “Господи, я Тобі дякую за те, що Ти дав мені багато дарів у цьому земному житті, але прошу Тебе, Господи, подаруй мені спасіння!”. Він не говорив, що “дай мені, бо я заробив”, а говорив: “Подаруй!”. Господь дивно дарує всім спасіння», — резюмував Предстоятель, закликавши всіх правильно користуватися багатствами і очищати душу від гріхів.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1326

Залишити відповідь