У Почаївській Лаврі відбулися святкування 360-річчя з дня обрітення мощей ігумена гори Почаївської

10 вересня 2019 року Свято-Успенська Почаївська Лавра урочисто відзначила 360-у річницю з дня обрітення мощей ігумена гори Почаївської — преподобного Іова, чудотворця Почаївського, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Конотопської єпархії.

Напередодні, 9 вересня, в Преображенському соборі Почаївської Лаври о 14:00 були відслужені 9-й час та мала вечірня з акафістом преподобному Іову. Читання акафісту перед мощами прп. Іова очолив митрополит Миколаївський і Очаківський Питирим у співслужінні архієреїв і духовенства.

Того ж дня, о 17:00, у Спасо-Преображенському соборі відбулося всенічне бдіння з чином літії, яку звершив ректор Почаївської духовної семінарії архієпископ Шумський Іов. Всенічне бдіння очолив митрополит Хустський і Виноградівський Марк у співслужінні митрополита Миколаївського і Очаківського Питирима, намісника обителі митрополита Почаївського Володимира, митрополита Володимир-Волинського і Ковельського Володимира, ректора Почаївської духовної семінарії архієпископа Шумського Іова, архієпископа Конотопського і Глухівського Романа, єпископа Хотинського Веніаміна, братії та гостей монастиря у священному сані. За богослужінням також молився митрополит Іов (Тивонюк).

Під час читання канону на утрені багатотисячний віруючий народ мав можливість вклонитись святим мощам та був помазаний святим єлеєм.

Богослужбові піснеспіви виконували: великий лаврський хор, хор братії Лаври та студентів Почаївської духовної семінарії.

У день свята, 10 вересня, в Преображенському соборі були відслужені дві Божественні літургії. Пізню Божественну літургію очолив митрополит Хустський і Виноградівський Марк. Його Преосвященству співслужили: митрополит Миколаївський і Очаківський Питирим, намісник обителі митрополит Почаївський Володимир, митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир, ректор Почаївської духовної семінарії архієпископ Шумський Іов, архієпископ Городницький Олександр, архієпископ Конотопський і Глухівський Роман, єпископ Хотинський Веніамін, а також братія та гості монастиря у священному сані. За богослужінням також молився митрополит Іов (Тивонюк).

Зі словом проповіді до багатотисячного народу звернувся архієпископ Іов. У своєму слові він висвітлив подвиг прп. Іова, зазначивши, що «преподобний завдяки своїй божественній ревності досягнув вершини святості, стараючись подражати праведному Іову Многострадальному та Предтечі і Хрестителю Господньому Іоанну».

Святкові урочистості з нагоди дня пам’яті обрітення мощей прп. Іова закінчилися Хресним ходом, під час якого мощі преподобного були віднесені до Печерного храму, де вони завжди почивають. Наприкінці богослужіння намісник Лаври всіх привітав зі святом на честь прп. Іова та побажав небесного предстательства святого у всіх життєвих починаннях. Закінчились урочистості співом многоліття.

Нагадаємо, святкування проходять з 8 по 12 вересня, з детальним розкладом богослужінь можна ознайомитися за посиланням. 

Фото pochaev.org.ua

Читайте також: Преподобний Іов Почаївський і його сучасники

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2439

Залишити відповідь