У Верховній Раді зареєстровано законопроекти, спрямовані на захист віруючих

29 серпня 2019 року на сайті Верховної Ради зареєстрували два нових законопроекти: проект Закону №1107 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за перешкоджання діяльності релігійних організацій» та проект Закону №1104 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності релігійних організацій». Ініціаторами законопроектів є група депутатів IX скликання на чолі з Вадимом Новинським. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Ці проекти Закону 5 вересня були спрямовані для розгляду Комітетом з питань гуманітарної та інформаційної політики та Комітетом з питань правоохоронної діяльності відповідно.

У пояснювальній записці до проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності релігійних організацій» сказано, що нові правила реєстрації та перереєстрації статутів (положень) релігійних громад, введені Законом № 2673-VIII, суперечать вимогам ОБСЄ, і, «незважаючи на це, був введений цілий ряд значних обтяжень для релігійних громад, пов’язаних з реєстрацією нової редакції статуту (положення) та / або внесення відповідних змін до статуту (положення) релігійної громади, більшість з яких прямо описані як заборонені в Керівних принципах».

Депутати запропонували внести ряд змін, у тому числі щодо правил визначення приналежності члена релігійної громади відповідно до положень, які викладені в статуті релігійної громади. Крім того, належність до громади має визначатися постійною активною участю її члена в статутній діяльності, а голосування за перехід в ту чи іншу юрисдикцію можливо тільки в тому випадку, якщо в організації передбачено фіксоване членство.

У пояснювальній записці до законопроекту «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за перешкоджання діяльності релігійних організацій зазначається: «Останнім часом почався тиск на представників Української Православної Церкви Московського патріархату, зокрема, відбуваються силові вторгнення в приміщення Єпархіального управління для здійснення тиску на єпископів, організовуються пікети біля її будівель, відбувається незаконний збір персональних даних із закритих баз даних державних органів влади та ін.».

Повідомляється, що з огляду на це, «виникла необхідність в прийнятті даного законопроекту, яким пропонується ввести кримінальну відповідальність за перешкоджання діяльності релігійних організацій».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Фото: УНІАН

Просмотров: 2434

Залишити відповідь