Архієреї УПЦ взяли участь в міжнародних урочистостях в Білорусі на честь брестського мученика за віру (оновлено, відео)

17-18 вересня 2019 року з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та на запрошення керуючого Брестською єпархією архієпископа Брестського і Кобринського Іоанна, архієреї Української Православної Церкви прибули в Брест разом з ієрархами інших країн, щоб духовно об’єднатися в молитві та вшанувати пам’ять білоруського преподобномученика за віру Афанасія, ігумена Брестського, святого покровителя і молитовника Берестейської землі. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як передає ekklisia.by, також в урочистостях в Білорусі беруть участь архіпастирі Польської Автокефальної Православної Церкви, Руської Православної Церкви та Православної Церкви Молдови. 

17 вересня, напередодні дня пам’яті преподобномученика Афанасія, святкове всенічне бдіння в кафедральному соборі святого Симеона Стовпника в місті Брест очолив митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир.

Його Високопреосвященству співслужили: митрополит Львівський і Галицький Філарет; архієпископ Шумський Іов, вікарій Тернопільської єпархії; архієпископ Брестський і Кобринський Іоанн; архієпископ Банченський Лонгін, вікарій Чернівецької єпархії; архієпископ Вознесенський і Первомайський Алексій; єпископ Туровський і Мозирський Леонід; єпископ Саянський і Нижнєудінський Алексій; єпископ Сорокський Іоанн, вікарій Кишинівської єпархії; єпископ Баришівський Віктор, вікарій Київської єпархії; єпископ Рославльський і Десногорський Мелетій; єпископ Гайновський Павел, вікарій Варшавської митрополії; єпископ Супрасльский Андрій, намісник Свято-Благовіщенської Супрасльскої Лаври; єпископ Семятичський Варсонофій, вікарій Варшавської митрополії; єпископ Білогородський Сильвестр, вікарій Київської єпархії; єпископ Ладижинський Сергій, вікарій Тульчинської єпархії; єпископ Дубенський Пимен, вікарій Рівненської єпархії, а також сонм духовенства Брестської єпархії Білоруської Православної Церкви.

Святкову літію з Хресним ходом навколо кафедрального собору звершив єпископ Баришівський Віктор.

Приклавшись до раки з часткою мощей святого преподобномученика Афанасія, ігумена Брестського, численні архіпастирі, духовенство та віряни були помазані освяченим єлеєм.

Преподобномученик Афанасій прийняв мученицьку кончину, захищаючи православну віру, у 1648 році

Після завершення богослужіння зі словами привітання та поздоровлення до пастви Брестської єпархії звернувся митрополит Володимир-Волинський і Ковельский Володимир, привітавши правлячого архієрея Брестської єпархії архієпископа Іоанна, архіпастирів, духовенство та віруючих з днем ​​пам’яті покровителя Брестської землі, преподобномученика Афанасія, закликавши всіх до християнського наслідування чеснот святого і відданості Святому Православ’ю.

Архієпископ Брестський і Кобринський Іоанн, зі свого боку, подякував усім архієреїв, які прибули розділити радість торжества пам’яті святого преподобномученика Афанасія в місто Брест, зазначивши першочерговий внесок Православної Церкви в духовне єднання і згуртування народу:

«… Не дивлячись на те, що багато хто з гостей цьогорічного свята прибули з різних країн: Польської Республіки, Російської Федерації, України, Молдови — попри те, що ми географічно розділені державними кордонами, однак в нас є стрижень нашої духовної єдності, єдності у Христі — свята Православна віра. Віра, за яку мужньо, навіть до смерті, постраждав святий преподобномученик Афанасій, віра, історично утверджена на наших землях. Молитовний покров святого Афанасія нехай перебуває з усіма нами, утверджуючи нас у Святому Православ’ї та Істині Христової Церкви!»

18 вересня в Брестській єпархії відбулася низка пам’ятних урочистостей, присвячених пам’яті святого покровителя Брестейской землі, у якій взяли участь архієреї УПЦ.

У цей день, за традицією, перед початком богослужіння від стін кафедрального собору святого Симеона Стовпника в місті Бресті стартував Хресний хід до місця мученицької кончини святого Афанасія Брестського, який очолив Архієпископ Брестський і Кобринський Іоанн, з духовенством Брестської єпархії.

Божественну літургію у Свято-Афанасіївському чоловічому монастирі, спорудженому на місці мученицького подвигу преподобного Афанасія Брестського (+1648) на початку ХХ століття, очолив митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир.

Його Високопреосвященству співслужили архіпастирі Руської, Білоруської, Української, Польської Автокефальної і Молдовської Православних Церков, а також сонм духовенства Брестської єпархії Білоруської Православної Церкви.

За богослужінням молилися численні віруючі та представники обласної та міської влади, депутатського та дипломатичних корпусів міста Бреста.

За сугубою єктенією була піднесена молитва про мир на українській землі і єдності Вселенської Православної Церкви.

Після закінчення Божественної літургії перед шанованим образом святого преподобномученика Афанасія, ігумена Брестського була вознесена соборна молитва.

Архієпископ Брестський і Кобринський Іоанн оголосив перед молільниками вітальну адресу Митрополита Мінського і Заславського Павла, Патріаршого Екзарха всієї Білорусі.

Потім звернувся до всіх присутніх з вітальним словом. Владика висловив сердечні слова вдячності всім гостям-архіпастирям і паломникам свята. Його Високопреосвященство нагадав про сенс події, що святкується — «другу Пасху для пастви Брестської єпархії»: прославляння мученицького подвигу за чистоту Православної віри преподобномученика Афанасія, його мужнього протистояння уніатській неправді і брехні: «Подвиг нашого святого покровителя як ніщо інше свідчить про історичне коріння православної віри на території нашої землі і міста, віри, історія якої налічує вже понад 1000 років…».

У свою чергу український ієрарх митрополит Володимир подякував усім архіпастирям за невпинну апостольську проповідь Євангелія Христового і молитви біля Престолу Божого, зокрема, за молитву про мир і добробут для українського народу, а також молитви за канонічну єдність Української Православної Церкви і здоров’я її Предстоятеля.

Вітання та слова вдячності за постійні молитви за віруючих УПЦ і мир в Україні від імені Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія передав архієпископу Іоанну єпископ Баришівський Віктор.

 Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1177

Залишити відповідь