Митрополит Варсонофій закликав Президента України захистити вірян Вінницької єпархії від беззаконних дій «ПЦУ»

28 вересня представники «ПЦУ» планують силову атаку на храм УПЦ у с. Лука-Мелешківська Вінницької області.

Митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звернувся з відкритим листом до Президента України В. Зеленського з проханням захистити законні права та свободи віруючих Вінницької єпархії і зокрема вірян Преображенського храму с. Лука-Мелешківська, який представники «ПЦУ», за їх же словами, планують захопити вранці 28 вересня 2019 року. Ультиматум громаді УПЦ — «або віддавайте ключі від храму, або завтра відберемо його силою» — представники «ПЦУ» «сміливо» висунули 27 вересня під час круглого столу, організованого за ініціативою голови Лука-Мелешківської ОТГ і за участю представників релігійних громад УПЦ і «ПЦУ», місцевої влади, СБУ  та Національної поліції, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Вінницької єпархії.

Митрополит Вінницький і Барський Варсонофій

«Прошу Вас звернути увагу на протиправні дії представників “Православної церкви України”, спрямовані на силове захоплення Преображенського храму села Лука-Мелешківська. Уже більше восьми місяців триває міжконфесійне протистояння, до загострення якого неодмінно призведе обіцяна представниками “ПЦУ” силова акція, запланована на 28 вересня, на 9.00 на території Преображенського храму с. Лука-Мелешківська», — зазначив у зверненні до Президента керуючий Вінницькою єпархією.

Як розповів митрополит Варсонофій, під час вище згаданого круглого столу представники громади «ПЦУ» в ультимативному тоні вимагали від громади УПЦ віддати ключі від місцевого Преображенського храму та погрожували фізичною розправою, навіть не звертаючи увагу на присутніх правоохоронців. «Інакше, за словами представників “ПЦУ”, наступного дня, тобто 28 вересня, громада “ПЦУ відбере храм силою”. При цьому вони дозволяли собі прямі погрози на адресу настоятеля храму протоієрея Василія Альмухамеда та віруючих УПЦ, безпосередньо погрожуючи їм фізичною розправою, незважаючи навіть на присутність представників поліції, на яких представники громади “ПЦУ” та їх адвокат також чинили тиск», — відзначив владика.

Митрополит Варсонофій упевнений: «Ця провокація спрямована на розгортання релігійних конфліктів в Україні, на розв’язання штучно створених  міжконфесійних протистоянь шляхом силових акцій».

Окрім того, правлячий архієрей звернув увагу на той факт, що «незаконна реєстрація зміни підлеглості релігійної громади Преображення Господнього с.Лука Мелешківська Вінницького району Вінницької єпархії УПЦ є предметом розгляду у низці судових проваджень», та що наразі триває слідство за фактом злочинів, вчинених під час попередніх спроб силового захоплення прибічниками «ПЦУ» храму УПЦ

З огляду на вище сказане, владика Варсонофій закликав Главу держави забезпечити конституційне право громади на вирішення питання приналежності храму у відповідності до законів України та вжити заходів задля забезпечення правопорядку і недопущення рейдерського захоплення храму. 

«Ми виступаємо проти будь-яких силових дій щодо захоплення храмів до вирішення судових справ, до надання судом правової оцінки незаконній реєстрації зміни підлеглості релігійної громади», — підкреслив митрополит Варсонофій у своєму зверненні.

«В умовах, коли державній владі вкрай необхідно закласти підґрунтя здорових взаємовідносин віруючих, як запоруки єдності, ми знов стикаємося зі спробами захоплення храмів і розпалювання релігійних конфліктів. Сподіваюсь, що за Вашим сприянням припиниться беззаконня, рейдерство та буде забезпечене дотримання прав і свобод віруючих Української Православної Церкви», — підсумував Його Високопреосвященство.

На фото — парафія Преображенського храму с. Лука-Мелешківська

Просмотров: 1286

Залишити відповідь