Волинський суд відкрив справу про визнання бездіяльності Державного реєстратора управління культури протиправною

23 вересня 2019 року Волинський окружний адміністративний суд, керуючись статтями 171, 248 адміністративного судочинства України, розпочав адміністративне провадження до Державного реєстратора управління культури з питань релігій і національностей про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язав вчинити дії. Приводом до розгляду справи став позов протоієрея Володимира Мелеся, який після захоплення храму звершує богослужіння у церковному будинку, та cім’ї якого неодноразово погрожували, в тому числі гранатами, представники «ПЦУ». Про це повідомляє інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Волинської єпархії.

Настоятель захопленого храму звертався з офіційним запитом до Державного реєстратора щодо підтвердження або спростування факту внесення змін до установчих документів юридичної особи – релігійної громади Казанської ікони Божої Матері Української Православної Церкви с. Садів Луцького району Волинської області.

Цей запит був надісланий ще 28 серпня 2019 року, проте станом на 16 вересня 2019 року) державний реєстратор управління культури з питань релігій і національностей Волинської обласної державної адміністрації Захарченко Ельвіра Русланівна не надала відповіді на запит протоієрея Володимира.

У цих діях вбачаються ознаки порушення чинного законодавства у сфері доступу до публічної інформації.

Тому було вирішено звернутися до Волинського окружного адміністративного суду.

Адже згідно з українським законодавством доступ до Статутів (інших установчих документів) релігійних громад не обмежений релігійними громадами.

  1. Статути (інші установчі документи) релігійних громад не можуть бути конфіденційною інформацією, оскільки подаються на реєстрацію суб’єктам владних повноважень.
  2. Статути та (інші установчі документи) релігійних громад не належать до конфіденційної інформації.
  3. У природі не існує визначеного порядку та умов щодо поширення статуту та (інших установчих документів) релігійної громади.
  4. Чинне законодавство не містить норми яка б визначала порядок та умови поширення статуту та (інших установчих документів) релігійної громади.

Священник звернувся до суду з заявою зобов’язати державного реєстратора управління культури з питань релігій і національностей Волинської обласної державної адміністрації Захарченко Е.Р. розглянути його запит № 1 Про надання публічної інформації, що знаходиться у розпорядженні розпорядника інформації (в порядку Закону України «Про доступ до публічної інформації») від 17 серпня 2019 року та надати відповідь в порядку визначеному Законом України “Про публічну інформацію”, із урахуванням висновків суду.

Перевірка та вивчення цього питання в юридичній площині дуже важливі. Адже незалежно від того, що громада захопленого храму продовжує діяти та звершувати богослужіння, певна частина Державних реєстраторів “заплющує очі” на цих людей та протизаконно перереєстровує громаду на користь нової релігійної організації, видаляючи з бази даних існуючу, яка має настоятеля та парафіян. У цих людей відбирають законне право називатись релігійною організацією, ттому й потрібен захист юридичних прав релігійних громад УПЦ.

Варто зауважити, що у випадку задоволення позову буде подана  відповідна скарга на ім’я Президента України та ініціюватиметься питання про притягнення особи до адміністративної відповідальності з наступним звільненням із займаної посади.

Просмотров: 330

Залишити відповідь