Відійшла до Господа настоятелька Золотоніського Красногірського монастиря ігуменя Агнія

1 жовтня 2019 року після тривалої хвороби відійшла до Господа ігуменя Агнія (Міняйло), настоятелька Золотоніського Свято-Покровського Красногірського жіночого монастиря Черкаської єпархії. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Матушка Агнія спочила на 90-му році життя в Красногірському монастирі, де подвизалася 50 років та була настоятелькою з 1997 року, доклавши значних зусиль для відновлення обителі.

Поховання новоспочилої ігумені Агнії відбудеться 3 жовтня на монастирському цвинтарі після звершення Божественної літургії та чину відспівування ченців.

Ігуменя Агнія (у Хрещенні – Анастасія) народилась 5 вересня 1930 року у с. Грунь Охтирського району Сумської області. Батько Анастасії, Василь Матвійович помер, коли їй був один рік. Атеїстична влада забрала у сім’ї будинок, тому дівчинка переїхала до батьків матері, а сама мати, Анна Яківна змушена була податися на заробітки.

Майбутня ігуменя Агнія з матір’ю у Домницькому монастирі. 1940-ві роки.

Переживши воєнні роки, Анастасія поїхала просити благословення на чернецтво до преподобного Лаврентія Чернігівського, який направив її до єпископа Чернігівського Бориса (Віка). Так як дівчина була неповнолітньою, архієрей не міг її зареєструвати у місті, тому благословив їхати у Домницький жіночий монастир.

У Домницькому монастирі на честь Різдва Пресвятої Богородиці майбутня ігуменя Агнія несла різні послухи аж до самого закриття обителі у 1951-му році. Після виселення черниці поступили у Троїцький монастир у Чернігові.

Через 10 років радянська влада закрила і цей монастир, тому послушниця Анастасія змушена була шукати світську роботу. Спочатку вона недовго працювала у Бюро погоди, а потім впродовж восьми років у Зеленгоспі. Дізнавшись, що приймають у Красногірський монастир, майбутня настоятелька пішла в цю обитель у 1969-му році.

Чернечий постриг послушниця Анастасія прийняла 19 березня 1976 року з нареченням імені на честь святої мучениці Агнії Римської. До 1989-го року несла послух церковниці і келійниці, а з 1990 по 1997 рік – економки.

Рішенням Священного Синоду УПЦ від 15 квітня 1997 року монахиня Агнія була затверджена настоятелькою Свято-Покровського Красногірського жіночого монастиря м. Золотоноша з возведенням її в сан ігумені.

За час керівництва ігуменя Агнія докладала великих зусиль для благоустрою обителі: було відновлено інтер’єр Покровської церкви та встановлені нові куполи храму і дзвіниці, зведено ряд господарських споруд та жилі корпуси для насельниць обителі, кількість яких значно зросла. З 2001 року почалось відновлення Іоанно-Богословського скита обителі. Згодом тут збудували величний собор на честь апостола Іоанна Богослова та нову дзвіницю.

Просмотров: 7042

Залишити відповідь