2500 православних українців повернулися з великого паломництва на Святу Землю — репортаж (фото, відео)

Завершилося велике паломництво до святинь Ізраїлю, Йорданії та Єгипту, організоване Паломницьким Центром Української Православної Церкви. Впродовж тижня, з 26 вересня по 3 жовтня, близько 2500 вірних Української Православної Церкви вклонились місцям, які пов’язані із біблійною оповіддю. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Попри кризові явища в Україні, вірні Української Православної Церкви не припиняють відвідувати Святу Землю, — прокоментував директор Паломницького Центру УПЦ Володимир Теліженко кореспонденту pilgrims.in.ua, — а це означає, що не економічні показники вирішують масштаби паломницьких поїздок, а прагнення паломників молитись на святих місцях. І в цьому бажанні їм ніщо не завадить».

Як зазначалося, під час паломництва 27 вересня, в день свята Воздвиження Хреста Господнього, за Божественною літургією в Храмі біля Гробу Господнього в Єрусалимі Блаженнішому Патріарху Єрусалимському Феофілу ІІІ співслужили ієрархи Української Православної Церкви — митрополит Миколаївський і Очаківський Питирим, митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука, єпископ Гостомельський Тихон, вікарій Київської Митрополії, єпископ Дубенський Пимен, вікарій Рівненської єпархії та численне духовенство УПЦ. Також участь у богослужінні взяли ієрархи, священники та вірні Сербської, Руської та Елладської Православних Церков. Цього ж дня відбулася зустріч із Блаженнішим Патріархом Єрусалимським Феофілом ІІІ.

Коли митрополит Лука попросив Патріарха Феофіла молитов за Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія, Патріарх відповів, що він завжди молиться за нього і очолювану ним Українську Православну Церкву, передала прес-служба Запорізької єпархії. Також Його Блаженство побажав українській пастві, дивлячись на Хрест Христовий, зміцнюватися у вірі та не впадати у відчай.

Пізніше, 30 вересня, Єрусалимський Патріарх прийняв у своїй резиденції співробітників Паломницького Центру УПЦ і побажав їм успіхів у подальшій організації поїздок на Святу Землю.

У ніч з 28 на 29 вересня була звершена нічна Літургія в Храмі Воскресіння Христового на Гробі Господньому, яку разом з ієрархами Єрусалимської Патріархії, Румунської, Сербської, Грузинської та інших Помісних Церков звершили єпископ Гостомельський Тихон та духовенство Української Православної Церкви. За богослужінням молилися тисячі православних українців.

Серед різноманітних маршрутів, які запропонували цього року організатори прощі, були такі, що містили в собі рідкісні пам’ятки. Так, одна з груп відвідала музей «Місто Давида», де познайомилась із найдревнішими артефактами, які пов’язані із заснуванням Єрусалима. Особливу цікавість викликала мандрівка так званим «Тонелем Єзекії». Це підземелля – водопровід завдовжки 500 метрів, який виник у VІІ столітті до Різдва Христового.

«Одночасно в Ізраїлі перебували 22 наших групи, — повідомила заступник директора Паломницького Центру Української Православної Церкви Неоніла Ворсіна. — Подібна акція була б неможливою без об’єднаних зусиль колективу Паломницького Центру УПЦ і співробітників Руської Духовної Місії в Єрусалимі. Ми подбали як про тематичне наповнення маршрутів, так і про безпеку паломників. Ми привезли з собою з України лікаря, який надавав медичну допомогу паломникам, які цього потребували. На щастя, обійшлося без критичних випадків, які б серйозно загрожували здоров’ю наших прочан».

В одній з паломницьких груп перебувало подружжя Сергія і Тетяни Семенюк. Просто під час прощі вони скріпили свої стосунки таїнством вінчання у храмі святої Марії Магдалини, що на ділянці Руської Духовної Місії в Магдалі. Його здійснив єпископ Золотоніський Іоанн.

Зоря Тетяна (паломниця): «У паломництві я побувала в перший раз, хочу подякувати за добре ставлення. Я дізналася дуже багато нового цікавого, іноді здавалося, що я перебуваю між небом і землею. Була зачарована церковними співами о. Полікарпа (архімандрит Полікарп (Линенко) — уставник та регент Києво-Печерської Лаври – Ред.) і всієї групи і, звичайно ж, хотілося б ще раз побувати з нашою групою на Землі Обітованій, адже завжди хочеться повернутися в місця, де було так добре. Спаси Вас, Господи!»

Зворушливо завершилася паломницька поїздка під керівництвом протоієрея Романа Баранова, в групі якого звершувала паломництво ігуменя Пелагея, настоятелька Георгієвського монастиря. Група настільки здружилася під час перебування на Святій землі, а настоятелька монастиря гостинно запросила до себе у гості, що група одразу після прибуття в Україну з аеропорту поїхала у Данівку, в монастир. Так паломництво  Святою Землею подовжилося паломництвом до святинь Чернігівщині. Нагадаємо, що у монастирі Святого Георгія у Данівці знаходяться чудотворна ікона Георгія Побідоностця та чудотворна ікона Богоматері “Аз єсмь с вами і ніктоже на ви”.

Як зазначив директор Паломницького Центру Володимир Теліженко перед початком великого паломництва, цього року групи формувалися з парафій на чолі зі священнослужителями: «Фактично це готові групи, які згуртовані навколо священника, з якими простіше працювати, тому що вони мають пастиря, чують його голос».

В одній з таких груп, яка складалася з парафіян з Вишгорода, Олександрії, а також паломників з Києва — «індивідуалів», як їх назвали організатори, до кінця паломництва сформувалася фактично нова громада. Як розповідав протоієрей  Михайло Бобурка, клірик Олександрійської єпархії,  після таких спільних молитовних прощ, паломники з усіх куточків України, які разом звершували паломництво Святою Землею, відвідують його парафію протягом цілого року. Не дивно, оскільки спільна молитва біля головних святинь світу, участь в Таїнствах — Сповіді та Причастя Христових Таїн не просто зближує людей, а воістину об’єднує всіх в одну родину во Христі Іісусі Господі нашому.

В підготовці публікації використано матеріали Паломницького Центру УПЦ, Запорізької єпархії УПЦ

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2086

Залишити відповідь