А. Юраш невдало вступився за усуненого від посади вінницького чиновника

У Вінницькій єпархії прокоментували чергові маніпулятивні заяви директора Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрія Юраша, направлені проти Української Православної Церкви. Цього разу чиновник поставив під сумнів «справедливість і вмотивованість» рішення Вінницького міського суду про усунення І. Салецького від службових обов’язків і на своїй сторінці у Facebook дав власне пояснення ситуації. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У своєму коментарі Юраш стверджує, що «дії керівника обласного Управління… цілком відповідні до Законодавства», посилаючись на те, що, зокрема, у селі Лука-Мелешківська за перехід парафії до «ПЦУ» проголосували «415 членів релігійної громади». При цьому, наголошують в єпархії, чиновник свідомо підмінює поняття релігійної та територіальної громад.

«Цікаво, що таке твердження робить саме пан Юраш, який є одним з творців закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи», згідно з яким «рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюється не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади.., — пояснюють в єпархіальній прес-службі. — Між іншим, в Луці-Мелешківській рішення про зміну підлеглості місцевої релігійної громади приймались на зборах не релігійної, а територіальної громади села. І що б там не казали панове Юраш, Салецький та голова Лука-Мелешківської ОТГ, який, до речі, навіть довідку видав, що у місцевому клубі проводила збори саме релігійна громада, хоча жодних повноважень для цього не мав, а до списку членів релігійної громади села Лука-Мелешківська, який в чинному порядку було завірено правлячим архієреєм та надано у Відділ у справах релігій та національностей Вінницької ОДА, учасники зборів у клубі не входять. Отже, і розв’язувати питання підлеглості релігійної громади жодного законного права в них немає».

Нагадаємо, свого часу релігійна громада Спасо-Преображенського храму УПЦ села Лука-Мелешківська Вінницької області на чолі з настоятелем записала відеозвернення з приводу зборів територіальної громади села щодо переходу до «ПЦУ», які 26 січня відбулися в приміщенні будинку культури за підтримки чиновників, військових і радикалів, та назвала їх незаконними. Тільки декільком реальним парафіянам вдалося потрапити на це зібрання, решту ж вірян УПЦ до клубу не впустили і вони цього ж дня провели в приміщенні храму власні збори та визнала рішення про перехід до «ПЦУ» недійсним. Також парафіяни засвідчили вірність канонічній Українській Православній Церкві на чолі з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм.

В єпархіальній прес-службі нагадали, «що згідно з законом, рішення про зміну підлеглості ухвалюються на зборах релігійної громади, а членство в релігійній громаді «ґрунтується… на вимогах статуту релігійної громади» та в порядку встановленому саме цим статутом релігійна громада «приймає нових та виключає наявних членів»».

«І, якщо є сумніви, то радимо звернутись до реєстраційних документів релігійної громади села Лука-Мелешківська, щоб пересвідчитись які саме особи входять, власне, до релігійної громади: ті, хто на зборах висловили одностайне бажання зберігати вірність УПЦ, чи ті, хто в місцевому клубі голосували за перехід до ПЦУ, — зазначили в єпархії. — Ці документи, як відомо, зберігаються у Відділі у справах релігій та національностей Вінницької ОДА та, навіть, якщо вірити адвокату пана Салецького «оцифровані та знаходяться у вільному доступі»».

Окрім того, у Вінницькій єпархії повідомили, що громада в Луці-Мелешківській, яка підтвердила вірність УПЦ, налічує понад 300 парафіян, а не 15, як заявляє чиновник Мінкульту Юраш, передав сайт СПЖ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 675

Залишити відповідь