Православні українці просять Божої Матері покрову для України — репортаж про Хресні ходи з різних єпархій УПЦ (фото, відео, оновлено)

Хресні ходи з молитвою до Пресвятої Богородиці та Господа нашого Іісуса Христа відбулися на свято Покрову, 14 жовтня 2019 року, в Херсоні, Кропивницькому, Сумах, Хмельницькому та багатьох інших містах України,  у  Запоріжжі — 13 жовтня, 11 жовтня — у Кам’янську, у Хмельницькому — 11-13 жовтня, на Волині Хресний хід усіма парафіями єпархії розпочався 1 жовтня і триває до сих пір. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

У день святкування Покрови Пресвятої Богородиці та Її Касперівського образу митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн очолив традиційний хресний хід від Свято-Духівського кафедрального собору Херсона до скульптурного образу Божої Матері “Покрова” в Покровському сквері, розташованому на місці, де раніше перебував Покровський храм.

Хресна хода пройшла вулицями міста з церковними співами, присвяченими Пресвятій Богородиці. Під час молебню, на якому були присутні міське духовенство, віруючі і представники влади, всі молилися про мир в Україні, просячи Покрова Пресвятої Богородиці для нашої Православної Церкви, міста, Херсонського краю та всієї країни.

Понад тисячу вірян взяли участь в урочистостях у Свято-Покровському храмі Кропивницького. Митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф звершив святкову Божественну літургію у день престольного свята та особливих дат в житті Ковалівської церкви: 170-річчям з дня заснування та 30-річчям відновлення богослужбового життя храму після його закриття у атеїстичний богоборчий час.

Радість спільної молитви була посилена ще однією подією — завершенням реставраційних робіт над древньою іконою Казанської Божої Матері, котра свого часу вважалася втраченою і лише нещодавно відбулося її повернення до храму. Традиційна Хресна хода навколо Свято-Покровської церкви відбулася за участі Казанської ікони. Після цього образ був представлений для поклоніння віруючим.

Понад дві тисячі вірян хресною ходою, очолюваною митрополитом Сумським і Охтирським Євлогієм, пройшли від Спасо-Преображенського кафедрального Собору Сум до місця Покровського храму, що був зруйнований безбожницькою владою у 30-ті роки XX століття. Священники несли святі ікони, миряни — хоругви. Православні сумчани підносили молитви за мир в Україні та на Сумщині, спокій і добробут нашого народу.

Після Божественної літургії священнослужителі та віряни хресною ходою з церковними піснеспівами, що прославляють Пресвяту Діву Богородицю, повернулися до кафедрального собору.

Напередодні свята і Дня визволення Запоріжжя від фашистських загарбників, 13 жовтня, відбулася урочиста хода з іконою апостола Андрія Первозванного вулицями міста.

Хресний хід, в якому взяло участь кілька тисяч запорожців, географічно з’єднав Свято-Андріївський кафедральний і Свято-Покровський архієрейський собори, став, за словами Правлячого архієрея Запорізької єпархії УПЦ митрополита Луки, тією нерозривною духовною ниткою, яка зв’язала два символи нашої історії і нашої віри. У Покровському соборі була відслужена літія за упокій всіх, хто брав участь у визволенні Запоріжжя, а потім подячний молебень за визволення Запоріжжя від фашистських загарбників.

Як сказав Його Високопреосвященство, свято Покрова Пресвятої Богородиці є для Запоріжжя днем ​​визволення від німецько-фашистських загарбників, день перемоги життя над смертю:

«Ми називаємо сьогоднішнє свято осіннім Великоднем. Великдень — це перемога життя над смертю. Наші діди і прадіди здобули перемогу в самій кровопролитній і жорстокій війні».

«Сьогодні разом з нами по вулицях нашого рідного міста невидимо пройшли апостол Андрій Первозванний і покоління наших героїчних предків – запорізьких козаків, яких прийнято називати лицарями Православ’я. Ми з вами є не тільки їх нащадками, а й продовжувачами їхніх славних традицій. Свято Покрова Пресвятої Богородиці було для них найбільш значущим і шанованим. Козаки вірили в заступництво і покровительство Матері Божої, будучи безстрашними захисниками нашої віри. Якщо ми хочемо бути гідними їх спадкоємцями, то нам потрібно брати з них приклад», — також сказав Запорізькій владика.

На завершення митрополит закликав свою паству не забувати про своє коріння, про свої традиції, про святих землі Запорізької.

Раніше, 11 жовтня, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в Каменську єпархію прибув чудотворний образ Пресвятої Богородиці «Призри на смирення» зі Свято-Введенського монастиря м. Києва.

Зустріч святині відбулася на проспекті Свободи, після чого хресним ходом за участю всього духовенства єпархії та віруючих міста образ був доставлений в Свято-Миколаївський кафедральний собор.

Хода супроводжувалася зупинками з читаннями Святого Євангелія, молебнями з проханнями про добробут жителів міста і віруючих єпархії, прикликанням допомоги Божої для настання миру в Україні, а також біля пам’ятного знака загиблим в протистоянні на Сході України була звершена заупокійна літія.

На «Голгофі» (архітектурно-скульптурна композиція на Соборній площі) священнослужителі благословили образом Божої Матері всі сторони світу, після чого в соборі перед іконою було звершено Акафіст і архієпископ Володимир помазав кожного віруючого освяченим єлеєм.

Чудотворний образ Пресвятої Богородиці «Призри на смирення» перебуватиме у Свято-Миколаївському кафедральному соборі м. Кам’янське до 19 жовтня, щодня о 13.00 перед образом відбувається молебний спів з читанням акафісту.

14 жовтня від храму в ім’я св. вмч. Георгія Побідоносця до садів Фелібера м. Мелітополь Запорізької єпархії пройшов традиційний хресний хід з прославлянням імені Бога і Пресвятої Богородиці.

У садах Фелібера був відслужений подячний молебень за урожай зібраний цього року. Благочинний церков міста Мелітополя протоієрей Максим Смирнов звертаючись до всіх присутніх на Хресний хід, сказав, що дякувати Богові за врожай і Його турботу про нас, є наш борг.

Триває хресний хід, який, з благословіння керуючого Волинською єпархією  архієпископа Нафанаїла, організували до дня пам’яті Всіх Святих землі Волинської.

Три святині – Тихвінська ікона Божої Матері, ікона Жінок Мироносиць, написані на Святій горі Афон, та мощевик, у якому зібрані частинки нетлінних мощей угодників Божих – відвідують усі парафії єпархії.

1 жовтня у кафедральному храмі Всіх Святих землі Волинської відслужили молебень перед початком Хресної ходи.

У слові проповіді владика Нафанаїл пояснив, чому обрали саме ці святині. За словами архіпастиря, Тихвинська ікона є дуже древньою, за церковним Переданням була написала ще апостолом та євангелістом Лукою. До того ж, Тихвинська ікони є дуже схожою з Волинською іконою Богоматері.

«Ікони можуть по-різному називатись, – сказав владика, – залежно від місця їх знайдення, чи прославлення: Почаївська, Волинська, Тихвинська…, але це та ж сама Богородиця, яку треба нам вшановувати, прославляти та звертатися до Неї у своїх палких молитвах».

Ікону Жінок Мироносиць обрали тому, що її написали спеціально для Православної Волині, відтак вона не може залишатися лише в кафедральному соборі. Тож нині й віряни Волинської єпархії можуть помолитися біля неї у своїх храмах.

Православні віряни села Жидичин зустріли Хресний хід з Луцька у центрі села і хресною ходою провели Богородицю до свого тимчасового храму.

Зі сльозами на очах віряни проходили повз незаконно захопленого храму, у якому ще зовсім нещодавно вони молилися. У тимчасовому облаштованому під храм приміщенні відслужили молебень з акафістом. Після чого до присутніх зі словами підтримки звернувся благочинний округи. “Багато хто думає, що якщо відібрати у християн стіни, то можна відібрати і віру, або просто морально зламати людей. Та православні жидичинці доводять, що у християн Бог не в стінах, а в душах та серцях”, – написали в єпархіальній прес-службі.

Першого дня святині відвідали також і гонимі православні громади сіл Кульчин та Клепачів, а також храми у селах Озерце, Прилуцьке та Сапогів. Віряни, які прийшли зустріти Хресну ходу, помолилися за молебнем з акафістом.

Завершився перший день Хресного ходу, організованого Волинською єпархією УПЦ, у Свято-Миколаївському храмі м. Ківерці.

У кожному селі віряни зі щирими молитвами та радістю зустрічають святині краю. Так, жителі села Бихів виклали квітами майже 4 км дороги. А 5-річний хлопчина, який проживає у цьому селі, навіть вийшов 2 км за село, щоб особисто зустріти хресний хід.

З благословення митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія 11 та 12 жовтня у Хмельницькому відбувся традиційний хресний хід зі святими іконами і часткою древа Чесного і Животворящого Хреста Господнього. Під час хресного ходу віруючі та духовенство єпархії відвідали 12 храмів Хмельницького.

Хресний хід на честь свята Покрови Пресвятої Богородиці, який відбувається в єпархії вже протягом багатьох років, почався з молебню в кафедральному соборі Покрова Пресвятої Богородиці, який очолив митрополит Антоній.

14 жовтня вулицями міста Хмельницький пройшов багатотисячний хресний хід на чолі з керуючим єпархією.

Митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський звершив святкову Божественну літургію у Свято-Покровському кафедральному соборі міста Хмельницького, після чого очолив хресний хід та молебень Пресвятій Богородиці.

Хресна хода 14.10.2019 рік. Відео.

Gepostet von Хмельницька єпархія am Mittwoch, 16. Oktober 2019

 

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 401

Залишити відповідь