Викладачі і студенти Київської духовної академії і семінарії відвідали Святогірську Лавру

11—13 жовтня 2019 року у Свято-Успенській Святогірській Лаврі перебували з паломницьким візитом викладачі і студенти Київської духовної академії і семінарії, де вклонилися лаврським святиням та отримали духовну настанову від намісника Святогірської обителі. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький  відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Святогірської Лаври.

11 жовтня у Святих Горах гостей зустрів секретар Свято-Успенської Святогірської Лаври архімандрит Лазар (Терещенко). Студентам та викладачам була запропонована екскурсія Успенським собором і Лаврським музеєм. Потім в актовому залі Святогірської Лаври відбулася зустріч паломницької групи з намісником обителі митрополитом Арсенієм. Студенти ставили питання про історію монастиря, просили поділитися досвідом відновлення обителі, бажали дізнатися особливості монастирського статуту, запитували про допомогу нужденним і прийом біженців в 2014 р., адже Святогірська Лавра показала колосально важливий приклад соціального служіння і людяності. А також семінаристи цікавилися темою сучасних технологій, чи потрібні  мобільні телефони священнослужителям, чернецтву тощо.

Митрополит Арсеній закликав триматися Церкви, налагоджувати контакт із Богом і мінімізувати розсіювання, яке роблять можливим сучасні технології, та не захоплюватися надмірно гаджетами.

«Зараз велика різноманітність засобів зв’язку для спілкування: телефони, смартфони, ноутбуки, Вайбери, Instagramи… І людина подивиться свій список у телефоні, скільки там записано народу! Вона спілкується ледь не з половиною світу… І весь день сидить у телефоні і спілкується з усім світом! Попросити б зателефонувати Божій Матері, Миколаю Чудотворцю? А Їх в телефоні немає. Значить, із ними спілкуватися треба без телефону. Але оскільки ти цілий день сидиш з телефоном, то, значить, сам себе обкрадаєш у спілкуванні з Богом і з угодниками Божими. Деякі можуть сказати: “А де ж ти в наш час пустелю знайдеш?” Та як де, храм — це пустеля! Де стоїть людина, і де Бог. Зрозуміло, що іноді і в храмі розмовляють і гомонять. Але в більшості випадків стоять моляться. Тобто зосередилися і свою душу зв’язали з Богом. І в храмі можуть тисячі чоловік стоять, але ти там будеш як у пустелі. Тому що ти стоїш і молишся Богу, з Богом себе зв’язуєш, а все інше не існує зараз для тебе, ти — в пустелі», — наголосив намісник Святогірської Лаври.

12 жовтня після закінчення соборного молебню з акафістом гості відвідали печери, лаврські скити, а також скити у с. Богородичному і с. Адамівці та лаврське подвір’я і школу в с. Нікольському.

Увечері 12 жовтня і вранці 13 жовтня в Успенському соборі Святогірської Лаври священнослужителі, які супроводжували паломницьку групу, звершили разом із братією монастиря богослужіння, вихованці-семінаристи молилися в храмі.

Після закінчення Літургії, отримавши подарунки від намісника Святогірської Лаври і благословення Його Високопреосвященства на зворотній шлях, паломники відбули до Києва.

Паломницьку поїздку здійснили викладачі КДАіС архімандрит Феофан (Меджидов), класний керівник 3-А класу і ієромонах Паїсій (Куліш) класний керівник 3-Б класу.

За словами викладача КДАіС архімандрита Феофана (Меджидова), «бажання відвідати Святогірську Лавру виникло у самих студентів». Від імені всіх учасників паломницької групи священник поділився враженнями від відвідування Святогір’я: «Поїздка всім дуже сподобалася. Наші студенти, без перебільшення, у захопленні, оскільки чернечий ідеал, який процвітає у Святогірській Лаврі, — це рідкість. Нинішній час, можна сказати, не перше століття і не Єгипет, проте Святогірська Лавра зберігає ці традиції. І для студентів-вихованців, майбутніх священнослужителів і ченців, побачити такий досвід і доторкнутися до нього — це дуже важливо. Тому ми задоволені поїздкою і дуже дякуємо владиці Арсенію і братії Святогірської Лаври».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 805

Залишити відповідь