Життя парафій після захоплення: Покровські релігійні громади відзначили престольне свято (фото)

14 жовтня, в день Покрови Пресвятої Богородиці, своє престольне свято відзначили віряни Української Православної Церкви захоплених парафій в Одеській та Рівненській єпархіях. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Одеської єпархії та сайт СПЖ.

Релігійна громада Свято-Покровського храму смт. Сарата Одеської області, у якої на початку цього року був незаконно відібрано храм і зайнятий прихильниками новоствореної релігійної організації «ПЦУ», відзначили своє престольне свято у новозбудованому храмі. Вірні чада Святої Православної Церкви за підтримки митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела своїми працями відремонтували нову будівлю, де знову звучить молитви і відбувається богослужіння.

Божественну Літургію в день престольного свята звершив благочинний храмів Саратського округу протоієрей Миколай Костов у співслужінні настоятеля храму протоієрея Миколая Аратовського і духовенства Саратського району.

Після завершення богослужіння отець-благочинний передав від імені архієпископа Южненського Діодора в дар Свято-Покровській громаді, що здійснює свій сповідницький подвиг в умовах безперервного тиску, ікону святого великомученика і цілителя Пантелеймона.

Потім силами вихованців недільної школи та церковного хору для всіх присутніх був даний концерт, після якого всі прочани були запрошені на святкову трапезу.

Три релігійні громади Рівненської єпархії, чиї храми голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко насильно перереєстрував в «ПЦУ», відзначили своє престольне свято. На урочистостях побував кореспондент СПЖ, який розповів про подробиці події.

В селі Будераж Здолбунівського району Рівненської області святкове богослужіння на честь Покрова звершили у дворі біля храму, який стоїть закритим через релігійний конфлікт в селі. Помолитися в день свого престольного свята зібралося близько 200 віруючих і священнослужителів із сусідніх населених пунктів, які приїхали підтримати громаду, що постраждала.

Щонеділі в Будеражі віруючі звершують богослужіння в тісному старому будинку на території церкви. До цього часу церковний конфлікт в селі залишається на стадії загострення. За словами місцевих жителів, на Покров активісти «ПЦУ» хотіли увійти до церкви, однак Господь не дав такому статися.

В Рясниках Гощанського району Рівненської області парафіяни молилися в церкві, яку вдалося відкрити всупереч невдоволенню з боку прихильників «ПЦУ», які четвертий тиждень поспіль блокують будь-яку спробу громади УПЦ здійснити богослужіння у своєму храмі.

За літургією в Рясниках молилося, за словами очевидців, більше як 200 парафіян УПЦ. Прихильників «ПЦУ» було в рази менше.

«Ми з подивом спостерігали за дійством, яке відбувалося на вулиці під церквою, – поділилася з кореспондентом СПЖ парафіянка Свято-Покровського храму Валентина. – Прихильники ПЦУ менш ніж за годину закінчили “молитися”, потім поспівали народних пісень і розійшлися».

Після святкової літургії віруючі УПЦ закрили церкву своїми замками і погодили нічні чергування, які вже понад місяць ведуть у храмі, щоб уникнути захоплення. Настоятель парафії отець Василій розповів, що за тиждень має відбутися слухання справи про скасування незаконного розпорядження колишнього голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка про проведення почергових богослужінь. Від рішення суду залежить подальша доля церкви і спокій громади села.

У селі Мнишин Гощанського району Рівненської області в день свята зібралися представники добровольчого воєнізованого об’єднання «Добровольчий український корпус», які приїхали підтримати прихильників «ПЦУ».

Щоб уникнути протистояння у святковий день, віруючі УПЦ розкинули у дворі храму намет, в якому і звершили літургію.

«Після того, як церкву опечатали, ми почали молитися в хатині біля церкви. Вона зовсім маленька і не вміщає нашого товариства. Поки було тепло, то стояли на вулиці. Як будемо зараз молитися, поки ще не знаємо, – розповів настоятель Свято-Покровської церкви села Мнишин протоієрей Володимир Фурманюк. – Шкода, що намолений храм стоїть порожній, а люди не розуміють, що там повинна звучати молитва».

Нагадаємо, 9 лютого 2019 року на зборах парафіяльної ради храму УПЦ в селі Будераж Здолбунівського району релігійна громада села більшістю голосів проголосувала за збереження вірності канонічній Церкві та в підтримку Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія. 17 лютого 2019 року в сільському клубі прихильники ПЦУ організували збори територіальної громади, на яких провели голосування за зміну юрисдикції місцевої парафії УПЦ. Очевидці повідомили, що «за» ПЦУ проголосували 88 осіб, з яких тільки четверо були на останньому недільному богослужінні в місцевому Свято-Покровському храмі.

У травні 2019 року в Мнишин активісти ПЦУ побили віруючих УПЦ і захопили храм.

У липні 2019 року голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко вимагав від громади в Рясники служити поперемінно з ПЦУ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1185

Залишити відповідь