Митрополит Пірейський Серафим обґрунтував, чому «ПЦУ» канонічно не існує

Митрополит Пірейський, ієрарх Елладської Православної Церкви Серафим (Мендзелопулос), відомий як фахівець з церковно-канонічного права, вважає, що з канонічної точки зору такої Церкви, як «ПЦУ» не існує, а вся її «ієрархія» — нерукопокладені миряни, повідомило грецьке видання «Ромфея» 13 жовтня 2019 року з посиланням на сайт Пірейської митрополії.

Зокрема, коментуючи рішення Архієрейського Собору Елладської Православної Церкви від 12 жовтня владика Серафим наголосив, що «звертаючись до священних канонів та канонічного порядку нашої Церкви, ми повністю спростували необґрунтований і несумлінний висновок синодальної комісії з канонічних питань, яке прийняв в повному обсязі Блаженніший Архієпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім на Архієрейському соборі, а саме, що нібито, згідно 9-му і 17-му правилам Четвертого Вселенського Собору Всесвятість Вселенський Патріарх має привілей “приймати апеляції” у архієреїв всіх інших Помісних Церков».

На думку митрополита Пірейського, «абсолютно очевидно, що подібне твердження є недійсним, оскільки дані правила наділяють паралельною юрисдикцією Екзарха дієцезії і Вселенського Патріарха. Святий П’яти-Шостий Вселенський Собор, який вибірково затвердив деякі правила Карфагенського собору, раз і назавжди розв’язав це питання».

Саме тому, каже владика, «Священний Синод Вселенського Патріархату, прийняв безапеляційне і остаточне рішення по відновленні в архієрейській гідності колишніх кліриків, а тепер уже мирян, не маючи належної юрисдикції та канонічної компетенції, через те, що вони були позбавлені священного сану досконалим патріаршим собором Руської Церкви».

На думку митрополита Пірейського, «дані рішення НЕДІЙСНІ, оскільки вони були прийняті органом, які не має на те канонічної компетенції, і залишаться НЕДІЙСНИМИ назавжди, скільки б не минуло років, оскільки в Церкві Христовій не діє принцип de facto, а тільки лише de jure».

Ґрунтуючись на цих аргументах, владика особливо підкреслює, що «на законних і канонічних підставах, слідує, що так званий “Об’єднавчий собор” також є НЕДІЙСНИМ, тому що в ньому брали участь люди, які не мають священного сану, а тому недійсне і надання статусу автокефалії цій канонічно неіснуючій “церковній” структурі».

Отже, стверджує митрополит Серафим, «я ніколи не підтримував пропозицію Блаженнішого про визнання автокефалії цієї недійсної і канонічно неіснуючої “церкви”, створеної в Україні. Було задокументовано, що я сміливо висловлював свою думку і говорив про те, що нам пропонується визнати недійсні церковні акти, які руйнують єдність Церкви. Також я попередив про можливі трагічні наслідки, які можна передбачити вже зараз».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

За матеріалами СПЖ

Просмотров: 3526

Залишити відповідь