Парафіяни Луки-Мелешківської закликали Президента захистити їх храм: Усе було мирно, поки не розпочався розкол

Віряни громади Спасо-Преображенського храму УПЦ села Лука-Мелешківська Вінницької області звернулися у відеозверненні до Президента України В. Зеленського із закликом захистити їх храм від рейдерів та розповіли главі держави, що в селі завжди було тихо і мирно, поки не розпочався розкол через створення «ПЦУ». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт СПЖ.

«Шановний наш пане Президент, звертаємося до вас як гаранта Конституції України з проханням захистити законні права та свободи віруючих Вінницької єпархії УПЦ. Зокрема, право на свободу совісті, гарантоване статтею 35 Конституції України. Просимо Вас звернути увагу на протиправні дії представників “ПЦУ”, спрямовані на захоплення Свято-Преображенського храму с. Лука-Мелешківська», — зазначив у зверненні від імені віруючих секретар Вінницького єпархіального управління УПЦ протоієрей Роман Макар.

Як розповіли віруючі, вже 10 місяців вони захищають свій храм від постійних атак прихильників «ПЦУ».

Нагадаємо, що ще 27 січня 2019 року релігійна громада провела голосування, під час якого понад 300 осіб висловилися за те, щоб залишитися в лоні УПЦ на чолі з її Предстоятелем Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм. Тоді ж прихильники «ПЦУ» провели незаконні збори територіальної громади, на які не допустили членів релігійної громади, і проголосували за перехід у новостворену структуру.

Як розповіла парафіянка Спасо-Преображенського храму с. Лука-Мелешківська Алла, вранці того дня більше 200 віруючих канонічної Церкви зібралися, відслужили молебень і попрямували хресним ходом до місця проведення незаконних зборів. Та членів релігійної громади на ці збори так і не пустили. Однак саме на підставі цих незаконних зборів місцевий чиновник перереєстрував громаду УПЦ. Саме тоді й почалися постійні атаки на храм з боку активістів «ПЦУ».

«Ми хочемо миру. Ми хочемо миру. Ми не чіпаємо чужого, ми не нав’язуємо чужого. Тут все було спокійно і тихо до тих пір, поки не почався цей розкол. Нас поділили на росіян і українців», — наголосила вона.

У свою чергу настоятель Спасо-Преображенського храму в селі Лука-Мелешківська протоієрей Василій Альмухамедов пригадав, як проходили атаки на храм, і зауважив, що староста громади «ПЦУ» Леонід Пасічник 22 роки не сповідався і не причащався до моменту голосування, один з активістів Юрій зовсім не відвідував богослужінь, а касир громади «ПЦУ» зовсім ходила до молитовного дому іншої конфесії. Натомість нині вони всі намагаються відібрати храм у парафії канонічної УПЦ, навіть заливали смолою замки на дверях храму.

«Бувало таке, що і по два рази на тиждень, і по три рази вони приходили. Вранці, ввечері. Майже кожну службу бувало приходили, зривали її», — додав священник і підкреслив, що його мета — привести паству до Бога і ніколи не зрадить істинної Православної віри.

Парафіянка Алла додала, що вдалося зняти на відео, як прихильники «ПЦУ» принижували, ображали парафіян УПЦ, а під час богослужінь підливали під двері храму аміак, щоб віряни з дітьми задихалися від запаху і припиняли молитву. Вони просто заважали здійснювати богослужіння, а під час соборної молитви «Отче наш» голосно співали гімн України і навіть лайливо висловлювалися про святині і натільні хрестики.

«Це вже ненормально. Це вже не віруючі. Вони таке говорили! І є на відео, є зйомки», — сказала вона.

Парафіянин Михайло Дишлюк додав, що перед зборами прихильники «ПЦУ» розмістили в Інтернеті погрози на адресу віруючих УПЦ.

Про погрози на свою адресу і адресу своєї родини розповів і вірянин Вадим. За його словами, вони погрожували, навіть у дні посту, прийти до його рідних, заявивши, що їх місце проживання їм відомо.

«Коли до нас приїхав владика Варсонофій — це було на перший тиждень суворого посту — прийшли опоненти, влаштували дебош. Влаштували бійку, побили людину. Це все є на відео», — сказав він.

Парафіянин також зауважив, що представники «ПЦУ» не обмежилися погрозами і навіть якось прямо на території храму щось плеснули йому в очі, через що постраждала слизова очей, і довелося звернутися до лікаря. Причому таке зробили люди, які працюють вихователями в дитсадку, тому чоловік не став писати на них заяву в поліцію.

Також настоятель храму о.Василій, який, до слова, вже 30 років несе послух священника, розповів, що у Спасо-Преображенському храмі с. Лука-Мелешківська вже понад 100 років лунає православна молитва, а тепер його хочуть відібрати ті, хто жодного разу не перехрестився і протягом багатьох років не причастився Тіла і Крові Христових, а деякі взагалі ніколи не заходили до храму Божого.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 490

Залишити відповідь