Ігумен афонського монастиря звернувся до єпископів Греції: Через українське питання можливість розколу дуже велика

Ігумен монастиря Горигоріат на Святій горі Афон архімандрит Христофор (Ставрос) звернувся з листом до ієрархів Елладської Православної Церкви, в якому виклав позицію щодо українського церковного питання та попередив про вірогідність розколу між Помісними Церквами. Про це йдеться в листі Святогірської обителі, фотокопію якого було опубліковано 23 жовтня 2019 року виданням fanarion.blogspot.com, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Наша Свята Церква у цей час переживає великі випробування через українське церковне питання. Єдність між Помісними Святими Церквами Божими коливається, і ймовірність розколу дуже вірогідна, — зазначив у своєму листі до ієрархів Елладської Церкви ігумен монастиря Григоріат. — Наш біль за Церкву спонукав нас доручити братам нашої святої обителі глибоко вивчити питання, ґрунтуючись на канонічні і синодальні традиції і заповіти святих отців».

Архімандрит Христофор також наголосив, що насельники Святогірської обителі моляться Богові про єдність.

«Ми молимося, щоб Всемилостивий вселив Дух правди, який “закликав би до єдності всіх”, і просвітив святих архієреїв з найвищою мудрістю зберегти єдиним Тіло Христове, — відзначив він. — Першу частину нашого дослідження в письмовому вигляді ми пропонуємо з повагою і довірою на розгляд святих архієреїв в надії, що ми робимо, згідно зі своїми можливостями, внесок в єдність Церкви».

Слід зазначити, що наближене до Константинопольського Патріарха пропагандистське видання, яке опублікувало цей лист, супроводило його текст глузуванням і відвертою зневагою до афонських ченців. Зокрема воно дорікнуло ченцям, що ті вважають, «нібито мають право голосу в українському церковному питанні».

Заява ігумена монастиря Григоріат стала не єдиною реакцією Афону на антиканонічні дії Патріарха Варфоломія. Адже під час цього візиту на Святу Гору бажання співслужити з ним виявили лише третина афонських ігуменів. Багато хто з них не вважав за потрібне з`явитися і на офіційну зустріч Патріарха у Кареї – адміністративному центрі Святої Гори. Ігумен грецького монастиря Костоманіт не делегував на цю зустріч навіть своїх представників. Красномовно виглядає і той факт, що попри приїзд українських розкольників на Афон у день його відвідин Константинопольським Патріархом, ніхто з них не був допущений до участі в офіційних заходах та богослужінні.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2837

Залишити відповідь