Або згода, або блокуємо храм! — Представники «ПЦУ» насильно утримували в сільраді настоятеля храму УПЦ с. Лука-Мелешківська з вимогою надати приміщення недільної школи

Ввечері 27 жовтня 2019 року група молодиків на чолі зі «священником» Вінницько-Барської єпархії «ПЦУ» Віктором Чверкуном вчинили спробу силового захоплення Преображенського храму с. Лука-Мелешківська Вінницької області, однак зловмисників застигли зненацька правоохоронці. Та вже вранці 28 жовтня, після невдалої провокації, клірик «ПЦУ» вирішив натиснути на літнього настоятеля храму УПЦ  протоієрея Василія Альмухамеда, утримуючи його силою прямо в кабінеті голови Лука-Мелешківської ОТГ з вимогою надати громаді новоствореної структури в користування приміщення недільної школи та погрожуючи, що в разі неотримання згоди активісти «ПЦУ» блокуватимуть Преображенський храм УПЦ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Вінницької єпархії.

Зокрема як розповіли в єпархії, 27 жовтня група молодиків, що налічувала 20-30 осіб, очолювана «священником» Вінницько-Барської єпархії ПЦУ Віктором Чверкуном, під’їхала до Преображенського храму УПЦ села Лука-Мелешківська і, потрапивши у церковний двір, перейшли до спроб проникнення всередину храму шляхом виламування дверей.

Однак чергова провокація прихильників «ПЦУ» виявилась невдалою. Правопорушення було зафіксоване нарядом поліції, який прибув на місце події за викликом парафіян храму. Заскочені зненацька зловмисники не змогли пояснити правоохоронцям мету свого перебування у темний час доби на церковному подвір’ї. «Ініціатор невдалого захоплення В. Чверкун, намагався виправдати свої дії тим, що, мовляв, він із поплічниками о десятій годині вечора мав намір… провести біля храму збори релігійної громади ПЦУ», — звернули увагу на неправдиві слова клірика «ПЦУ» в прес-службі Вінницької єпархії, котрий, між іншим, не зупинився на цьому.

Ранком 28 жовтня голова Лука-Мелешківської ОТГ В.М. Сич запросив настоятеля місцевого Преображенського храму протоієрея Василія Альмухамеда до приміщення сільської ради для розмови з приводу того, що місцева громада «ПЦУ» звернулася з вимогою надати їй у користування приміщення недільної школи.

У кабінеті голови сілради о. Василій знову зіткнувся з кліриком «ПЦУ» Віктором Чверкуном, який цього разу почав вимагати від священника термінової згоди. На слова настоятеля громади УПЦ, що надавати згоду на користування церковною будівлею він одноосібно не може і має винести це питання на обговорення громади, В. Чверкун став погрожувати, що «в разі неотримання згоди, активісти “ПЦУ” блокуватимуть Преображенський храм».

Як зауважили в єпархії, після того, як о. Василій не піддався на шантаж, до кабінету увійшли більше десятка місцевих активістів «ПЦУ», які почали не тільки ображати священника і погрожувати йому, а заблокували двері і тривалий час утримували літнього, хворого на цукровий діабет священнослужителя в приміщенні. При цьому вільному пересуванню голови сільради активісти не заважали.

Ситуація вирішилася тільки внаслідок неочікуваної появи парафіянина Преображенського храму, який зафіксував свавілля на відео та домігся для священника можливості залишити кабінет голови Лука-Мелешківської ОТГ. «Після цього до місця інциденту прибув наряд поліції, викликаний отцем Василієм. Правоохоронці прийняли від священника заяву за фактом погроз, незаконного утримання та позбавлення свободи пересування», — наголосили в прес-службі єпархії.

За підсумками було прийнято рішення, що відповідь на вимогу прибічників «ПЦУ» громада Преображенського храму УПЦ надасть, після всезагального обговорення, 30 жовтня. Та що б не вирішила громада, ситуація вийшла доволі провокативною та виходить за межі людських норм і моралі.

У Вінницькій єпархії висловили здивування таким фактом: «Якщо релігійна громада “ПЦУ”, з огляду на наближення зими, має право вимагати віддати їй приміщення, що на території храму УПЦ, то чи не має таке саме право громада Спасо-Преображенського собору, яка після переходу митрополита Симеона до “ПЦУ” фактично залишилась на вулиці і щонеділі молиться просто неба, вимагати можливості користування нижнім храмом, який майже весь час перебуває порожнім?», — та заявили, що будуть звертатися з пропозицією надати в користування релігійній громаді УПЦ приміщення нижнього храму Преображенського собору.

Просмотров: 1020

Залишити відповідь