Відзначити престольне свято в Іверському монастирі з’їхалися віруючі з усіх куточків Донецька (фото)

26 жовтня 2019 року, в день пам’яті Іверської ікони Богородиці, в жіночий монастир, який відроджується зусиллями небайдужих людей після руйнування у 2014 році, з’їхалися з усіх куточків Донецька миряни та священнослужителі, щоб разом прославити Пречисту. Богослужіння очолили архієпископ Макіївський Варнава та єпископ Новоазовський Варсонофій у співслужінні духовенства храмів міста. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Донецької єпархії.

Практично всі, хто приїхав в цей день для соборної молитви, причастилися Тіла і Крові Господніх, передає єпархіальна прес-служба. Урочистий хресний хід, теплі вітальні слова, а також частування завершили святкову зустріч християн в багатостраждальному Іверському монастирі.

Зазначається, що день пам’яті Іверської ікони Пресвятої Богородиці для православних жителів Донецька завжди був особливо значущим. В однойменному монастирі, при якому було християнське кладовище, зберігався список чудотворної ікони, написаний афонськими ченцями за клопотанням нині покійного духівника Донецької єпархії схіархімандрита Зосими (Сокура). Греки називають цей шанований образ також “Вратарниця” або “πορταιτϊξξα” (Портатісса). Іверський монастир стояв біля аеропорту, немов у повітряних воріт в Донецьк, а Пресвята Богородиця своєю іконою, як і на Афоні, благословляла своїх чад.

Свято-Іверський жіночий монастир розташований недалеко від руїн донецького аеропорту та постраждав у результаті обстрілів у 2014 році. Насельниці обителі врятували шанований список Іверської ікони, і тепер православні мають змогу щодня молитися перед ним у Свято-Миколаївському архієрейському соборі Донецька про якнайшвидше відновлення миру в регіоні і відродження зруйнованого монастиря.

Небайдужі люди, серед яких мешканці Донецька та інших міст, наскільки це можливо в умовах прифронтового розташування, крок за кроком відновлюють Будинок Божої Матері. Парафіяни різних храмів шахтарської столиці з радістю відгукуються на поклик ігумені обителі Михаїли (Шевченко), та приїжджають сюди для наведення порядку перед святами. Так було і напередодні престольного дня. Поступово відбудовується ігуменський корпус.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 865

Залишити відповідь