У Вінницькій єпархії прокоментували сюжет «1+1» у підтримку І.Салецького: черговий медіанаклеп та хибне трактування законів

Журналісти ТК «1+1» хибно трактують закон, віддають перевагу відкритій брехні й маніпуляціям, зокрема постійно перекручують назву канонічної УПЦ та говорять про насправді не існуючих «тітушок», натомість обіляючи прихильників «ПЦУ». Про це заявила прес-служба Вінницької єпархії, коментуючи сюжет телеканалу від 3 листопада 2019 року про «поневіряння» начальника Відділу у справах релігій та національностей Вінницької ОДА І. Салецького, який протизаконно проводив перереєстрацію релігійних громад УПЦ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт Вінницької єпархії.

Як зазначили в єпархії, в сюжеті ТК «1+1» чиновник представлений як законослухняний держслужбовець, який сумлінно виконує службові обов’язки, за що на нього начебто чинять тиск правоохоронці, які, мовляв, зайняли сторону Вінницької єпархії УПЦ.

Однак варто нагадати, що саме І.Салецький неодноразово безпідставно та протизаконно проводив реєстрацію зміни підлеглості деяких релігійних громад УПЦ, у тому числі релігійної громади храму Преображення Господнього с. Лука-Мелешківська, і в жовтні судами розглядалася справа проти чиновника за ст. 356 Кримінального Кодексу України — самоуправство, для розслідування церковного рейдерства на теренах Вінницької області.

Тому в прес-службі Вінницької єпархії зауважили, що «і пан Салецький, і журналісти каналу “1+1” допускають хибне трактування закону, адже згідно закону, рішення має прийматись на зборах саме релігійної громади, незалежно від того, скільки членів ця громада налічує».  Та нагадали, що всі документи зберігаються самим Відділом у справах релігій та національностей, тому І.Салецький міг особисто пересвідчитись у тому, що рішення приймала не релігійна громада, що суперечить закону.

«Прийом до розгляду протоколів зборів територіальних громад, які не уповноважені приймати рішення щодо зміни підлеглості громад релігійних, є нічим іншим, як самоуправством. Тому претензії, які лягли в основу судових справ проти чиновника, цілком справедливі», — зазначили в єпархії.

Також у прес-службі Вінницької єпархії звернули увагу на той парадокс, що чомусь «старанний і відповідальний» держслужбовець І.Салецький досі не провів державну реєстрацію митрополита Вінницького і Барського Варсонофія як керуючого Вінницькою єпархією УПЦ. «З грудня минулого року митрополит Варсонофій кілька разів звертався з цього питання до державного реєстратора, але щоразу отримував відмову, як правило, з надуманих причин», — додали в єпархії та зауважили, що навіть після рішення суду, який зобов’язав пана Салецького провести реєстрацію митрополита Варсонофія, він цього не зробив.

На переконання Вінницької єпархії, всі ці аргументи підштовхують до висновку, що «державний чиновник працює не в інтересах держави Україна, а в інтересах Вінницько-Барської єпархії ПЦУ».

У єпархіальній прес-службі також наголосили на маніпулюванні журналістів назвою канонічної УПЦ та постійних розмовах про так званих «тітушок», який взагалі не існує.

«Вчергове нагадуємо як чиновникам, так і журналістам офіційну назву “Українська Православна Церква”, за якою наша Церква зареєстрована у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб. Жодної “Російської Православної Церкви в Україні” не існує ні в державному реєстрі, ні в України, ні взагалі в природі. Власне, як чиновники, так і журналісти про це добре знають, але, на жаль, віддають перевагу брехні та маніпуляціям», — зазначено в коментарі Вінницької єпархії.

В єпархії підкреслили, що серед парафіян храмів Вінницької єпархії УПЦ багато чоловіків, серед яких чимало молодих і спортивних, і вони просто не можуть бути байдужими до питань життя своєї Церкви, тому й згуртувались та «стають на заваді спробам силового захоплення храмів, вчинення бійок та псуванню церковного майна» активістами «ПЦУ».

«Прагнення прихильного до “ПЦУ” чиновника вчергове облити брудом нашу Церкву нікого не здивувало. Прикро, що за поширення наклепу та відвертої брехні взявся всеукраїнський телеканал. Втім, з яким завзяттям не поширювалась би брехня, вона все одно не стане правдою», — підсумували в єпархії.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 924

Залишити відповідь