Представники Української Православної Церкви взяли участь у круглому столі, присвяченому темі державно-церковних відносин в Україні

14 листопада 2019 року в київському готелі «Національний» пройшло чергове засідання постійно діючого Круглого столу «Релігія і влада в Україні: проблеми взаємовідносин». У центрі уваги учасників стояла тема «Держава і Церква в Україні – 2019: підсумки року і перспективи розвитку відносин». Організаторами заходу виступили Центр Разумкова та Фонд Конрада Аденауера. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт vzcz.church.ua.

В роботі взяли участь представники основних релігійних громад України, що входять у Всеукраїнську Раду церков і релігійних організацій та понад 50 експертів у галузі державно-церковних відносин. Від імені Української Православної Церкви у форумі взяли участь Голова Синодального відділу УПЦ по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин та співробітник Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви професор С. М. Бортник.

Попри ряд позитивних оцінок церковно-державних стосунків за минулий рік зі сторони представників деяких конфесій представники УПЦ не оминули наголосити на ряді проблем у цій сфері. Так, митрополит Августин наголосив на «брутальному втручанні держави у внутрішнє життя Церков» та охарактеризував ряд законодавчих ініціатив як дискримінаційні.

С. М. Бортник дав оцінку результатам боротьби за Томос і автокефалію для українського Православ’я. На статистичних даних він переконливо показав, що тема Томосу розділила церковне середовище та призвела до сотень конфліктних ситуацій на місцях. Зокрема він наголосив, що це питання поглибило розділення українського суспільства по лінії захід-схід. Також С. М. Бортник навів статистичні дані щодо диспропорції між «заявами про переходи громад» і їх офіційною перереєстрацією.

Представник ВЗЦЗ наголосив, що Українська Православна Церква залишилась найбільшою конфесією України, попри її відверті цькування з боку націоналістичних кіл. Разом з тим він звернув увагу, що часто священники УПЦ не допускаються до капеланського служіння в армії, що місцеві державні органи часто відмовляють у виділенні ділянок для побудови нових храмів замість захоплених. Насамкінець С. М. Бортник наголосив, що УПЦ залишається Церквою українського народу, а маніпуляції громадською думкою призводять до маргіналізації церковного чинника в українському суспільстві.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 603

Залишити відповідь