Митрополит Агафангел Олександрійському Патріарху Феодору: Молимося про Вас, сподіваємося, що ви одумаєтеся і виступите на захист єдності канонічного Православ’я (+лист)

19 листопада 2019 року митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел направив лист Блаженнішому Патріарху Олександрійському і всієї Африки Феодору ІІ щодо ситуації з визнанням Предстоятелем Олександрійської Церкви так званої «ПЦУ». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«З глибоким сумом і великою тривогою ми сприйняли звістку про те, що Ви, Ваше Блаженство, 8 листопада цього року за Божественною Літургією в храмі Архангела Михаїла в Каїрі пом’янули «митрополита Епіфанія» як «предстоятеля» Української Церкви і оголосили про визнання цієї псевдоструктури, — йдеться у листі. — І це, попри те, що в дні перебування в Одесі у вересні 2018 року Ви, як і раніше, визнавали лише одну канонічну Православну Церкву на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм. Як же Ваші слова розходяться з ділом!».

У своєму посланні Митрополит Агафангел висловив здивування тим фактом, що Олександрійський Патріарх, маючи титул Судді Всесвіту, «страху заради іудейська» здав позиції канонічного Православ’я, і ​​замість того, щоб виступити на захист церковної єдності, встав на шлях руйнування Церкви.

«Де ж сильний авторитетний голос Олександрійського Патріарха у час біди і скорботи для всього Православ’я? — запитує ієрарх Української Православної Церкви. — Чому спадкоємець стародавньої Церкви апостола Марка, злякавшись сильних світу цього віку, зрадив мільйонний православний народ України? Невже Ви так сильно боїтеся прогнівити Патріарха Варфоломія і не боїтеся так сміливо піти проти Христа і Його Святої Церкви?».

Митрополит Одеський і Ізмаїльський нагадав Його Блаженству про те, що за часів його служіння в Одесі він придбав шану і повагу серед духовенства і віруючих, у чому той переконався відвідуючи Одесу в сані патріарха.

«Одесити, які знали Вас, дуже здивовані, засмучені та обурені Вашим вчинком», — зазначив архієрей.

З жалем архіпастир наголосив, що розкол Православної Церкви стає очевидною неминучістю та історичним фактом.

«Адже Ви ж прекрасно знаєте, що ця афера зі штучною українською «автокефалією» спрямована на руйнування Православ’я, на дестабілізацію міжправославних відносин. Ви заявили, що прийняли це рішення після довгих роздумів. Але ж це неправда! Всі добре розуміють, що це рішення було поспішним, під впливом і тиском ззовні. Скажіть, будь ласка, всьому світу, який канон дає право оголошувати розкольників-самосвятів, які не мають священного сану, священнослужителями й надавати їм томос і автокефалію?», — запитав він.

Його Високопреосвященство наголосив, що «томос» не тільки не приніс мир Україні, але навпаки посилив ворожнечу і злобу проти канонічної Церкви та продовжив:

«На жаль, історія наочно свідчить про імена Константинопольських і Олександрійських патріархів, які впадали в єресі і зневажали Священні канони. Вони назавжди залишаться відступниками від правдивої віри і зрадниками Священного Передання. Всі вони були жертвами негативного впливу, який здійснювала держава на Церкву, втручаючись в її віровчення і внутрішнє життя. І сьогодні ми спостерігаємо відкрите втручання у внутрішні справи Церкви, тиск на ієрархів, щоб вони стали слухняними та лояльними в справі пристосування Церкви до потреб політики глобалізації».

«Молимося про Вас Небесному Богові Отцеві і дуже сподіваємося, що Ви одумаєтеся, перегляньте своє рішення, прийдете в пізнання істини й виступите на захист єдності канонічного Православ’я», — висловив сподівання митрополит Агафангел.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому

Просмотров: 1340

Залишити відповідь