В ОБСЄ стурбовані порушеннями прав віруючих УПЦ на публічні богослужіння та Хресні ходи (+відео)

21 – 22 листопада 2019 року в Відні відбулася додаткова нарада ОБСЄ з питань людського виміру — Supplementary Human Dimension Meeting, під час якої правова організація «Public Advocacy» звернула увагу ОБСЄ, міжнародних і правозахисних організацій на проблему порушень прав віруючих Української Православної Церкви, право віросповідання котрих реалізується в тому числі шляхом проведення мирних зібрань під час публічних богослужінь та Хресних ходів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на NGO «Public Advocacy».

Зокрема в заяві глави правової організації «Public Advocacy» Олега Денисова були порушені проблеми нерозслідування кримінальних проваджень за фактами порушень прав учасників Всеукраїнського Хресного ходу 2016 року. Тоді мали місце грубі порушення права на мирні зібрання віруючих УПЦ, які отримували погрози у зв’язку з участю у Хресному ході. Так, в Одеській області під загрозою підпалу були заблоковані автобуси паломників, які прямували для проведення мирної акції, про що було зроблено офіційну заяву Одеською єпархією.

У 2019 право віруючих УПЦ на проведення мирних зібрань під час публічних богослужінь також продовжує знаходитися під загрозою, як зазначили в правовій організації, оскільки численні насильницькі захоплення храмів не сприяють належній реалізації права на мирні зібрання релігійних громад.

У зв’язку з цим державі Україна було рекомендовано посилити роботу щодо підвищення захисту прав на мирні зібрання під час публічних богослужінь віруючих УПЦ.

Раніше в результаті звернень NGO «Public Advocacy» до Ради з прав людини ООН і проведення переговорів зі спеціальними доповідачами ООН уряду України було направлено ​​комуніке з фактами про порушення прав віруючих Всеукраїнського Хресного ходу в 2016 році. Цей документ було підписано в тому числі Спеціальним доповідачем ООН з питань права на свободу мирних зборів і асоціацій. Таким чином міжнародне співтовариство вже висловило стурбованість порушеннями прав віруючих в Україні.

Як додають в NGO «Public Advocacy», її фахівці продовжать інформувати міжнародну спільноту про становище православних громад в Україні та вимагатимуть поновлення розслідування фактів порушень прав віруючих УПЦ в усіх категоріях правопорушень.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 422

Залишити відповідь