В усіх єпархіях УПЦ вшанували пам’ять жертв Голодомору та політичних репресій (фото, відео)

23 листопада 2019 року, в День пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій, з благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія, в усіх храмах і монастирях Української Православної Церкви звершувалися панахиди за жертв страшних подій однієї з найтрагічніших сторінок історії України. В єпархіях УПЦ священнослужителі взяли участь у державних церемоніях вшанування пам’яті жертв Голодомору. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

Нагадаємо, що 23 листопада на території Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні» відбулася державна церемонія вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років, в якій взяв участь Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій.

У День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій біля пам’ятника Жертвам Голодомору 1932-1933 рр. в Білій Церкві відбулася панахида за участю духовенства Білоцерківського благочиння, передає прес-служба Білоцерківської єпархії.

Заупокійне Богослужіння очолив секретар єпархії протоієреєй Михаїл Кобулей. Священник виголосив проповідь. Заупокійну промову також виголосив клірик Спасо-Преображенського кафедрального собору у м. Біла Церква протоієрей Сергій Сиротинський.

У Борисо-Глебському храмі Часів Яру Горлівської єпархії була відслужена панахида, під час якої поіменно пом’янули жителів міста, чиї життя трагічно обірвалися через голод в 1932-1933 роках. Більшість померлих – діти, повідомляє єпархіальна прес-служба.

Як розповів настоятель храму протоієрей Олег Кручинін, завдяки краєзнавцю з міста Бахмута Наталії Жукової в цьому році став відомий список з п’ятнадцяти імен. Сюди увійшли офіційно задокументовані випадки дистрофії і виснаження, які приводили до смерті. Напевно реальних жертв голоду в Часів Яру було більше. Всього ж в Артемівському районі, куди входив Часів Яр, було зафіксовано 553 смерті від голоду.

«Українська Православна Церква щорічно молиться за упокій душ спочилих рабів Божих, “в дні лихоліття за віру Христову безвинно убієнних, які страждання і катування зазнали, у вигнанні смерть прийнявши”. Це – жертви голодомору і політичних репресій в безбожні роки, — зазначив о. Олег. — Такі панахиди завжди проходять і в нашому храмі. Цього року трагедія голодомору відкрилася по-новому».

З благословення митрополита Запорізького і Мелітопольського Луки, цього дня духовенством єпархії була відслужена заупокійна літія за жертвами Голодомору і політичних репресій, повідомляє прес-служба Запорізької єпархії.

Богослужіння, яке очолив благочинний Андріївського церковного округу, настоятель кафедрального собору на честь апостола Андрія Первозванного протоієрей Костянтин Костюкович, відбулося біля меморіальної дошки з написом: «На цьому місці у Будинку немовлят під час Голодомору 1932-1933 рр. померло понад 700 дітей». Тут вірні чада Запорізької єпархії встановили зображення на граніті ікони Божої Матері «Скорботна».

Після закінчення літії, отець Костянтин звернувся до присутніх зі словом проповіді, зазначивши, що «змінити історію, звичайно, не в наших силах, але ми живі, і, отже, повинні завжди пам’ятати про те, що сталося, щоб ці страшні події ніколи більше не повторилися!».

«Піднесімо ж Господу наші щирі молитви про те, щоб Він із миром упокоїв всіх, під час безбожної влади від голоду убієнних», — сказав священнослужитель.

У Мелітопольському районі, на запрошення голови сільської ради с. Костянтинівки,  панахиду за померлими біля пам’ятного знаку «Жертвам Голодомору 1932 – 1933 років» здійснив настоятель храму на честь Казанської ікони Божої Матері архімандрит Макарій (Шадрин).

Після панахида за померлими були покладені до пам’ятного знаку квіти, які зігріють душі тих, кого в 1933-му не відспівували, не оплакували, не проводили, не поминали. Завершився мітинг-реквієм хвилиною мовчання.

В Ізюмській єпархії, з благословення митрополита Єлисея, відбулися поминальні служби в усіх храмах, передає прес-служба єпархії.

Також на горі «Крем’янець» біля пам’ятного Хреста, встановленого в пам’ять про трагічні події 1932-33 рр., відбулася заупокійна літія за жертвами Голодомору, яку звершили протоієрей Олег Кадюк і протодиякон Димитрій Шилько.

На жалобній церемонії були присутні керівники міста, громадських організацій і жителі міста.

Після закінчення заупокійної літії протоієрей Олег звернувся до присутніх: «Без минулого, немає теперішнього, без теперішнього немає майбутнього! Сьогодні ми згадуємо трагічні події нашого минулого, страшний злочин скоєно проти нашого народу. Були часи, коли це навіть не можна було згадувати, але наш народ все одно зберіг цю страшну пам’ять. Кожен раз, коли ми торкаємося чутливих сторінок нашої історії, ми повинні пам’ятати, що це не може бути приводом для політичних маніпуляцій і демагогії. З великим жалем, смутком і невимовним болем доводиться торкатися до теми Голодомору. І сьогодні Церква закликає всіх до спільної молитви та пошани. Вічна пам’ять мільйонам невинних жертв, а нам їх нащадкам, дай Бог єдності, взаєморозуміння, любові, свідомості, принциповості, твердості і милосердя!»

 

Цього дня були звершені заупокійні молитви за жертв Голодомору в Україні у храмах Кіровоградської єпархії, передає єпаріхальна прес-служба.

У Кафедральному соборі Різдва Пресвятої Богородиці за Божественною літургією підносились особливі молитви за упокій померлих від голодної смерті, а по завершенні Літургії священник Максим  Бойчура очолив панахиду.

Священники міста також взяли участь у ході пам’яті, що почалася від Кафедрального собору Різдва Пресвятої Богородиці та пройшла до пам’ятника жертвам Голодомору.

У день поминання жертв голодоморів на Україні митрополит Єфрем звершив Божественну літургію в храмі святого мученика Іоанна Воїна в м. Кривий Ріг, передає прес-служба Криворізької єпархії.

За богослужінням молились ректор Донецького юридичного інституту Бесчастний Віктор Миколайович, голови районних в м. Кривому Розі рад, керівники підприємств Кривого Рогу, представники правоохоронних органів міста та чисельні віряни.

На сугубій єктенії Архіпастир біля Святого Престолу уклінно молився про припинення ворожнечі та кровопролиття на землі України, а також за єдність Святого Православ’я. Високопреосвященніший владика підніс особливо посилені молитви за жертв безбожної влади – тих чисельних православних християн, які померли від голоду на землі України та за покійного Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана).

По завершені Божественної літургії митрополит Єфрем, у співслужінні духовенства, звершив молебень та звернувся до парафіян зі словом архіпастирського повчання.

Також Архіпастир привітав ректора Донецького юридичного інституту з 60-річчям та, з благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія, нагородив його орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ст.

Насамкінець Владика Єфрем подякував богомольцям за святі молитви та надав всім своє благословіння.

З благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента, цьго пам’ятного дня в усіх храмах Ніжинської єпархії були звершені Божественні літургії та панахиди, за якими були піднесені особливі прохання за упокій жертв Голодоморів, повідомляє єпархіальна прес-служба.

З благословіння митрополита Рівненського та Острозького Варфоломія у всіх храмах Рівненської єпархії молилися за жертв Голодомору та політичних репресій, повідомляє єпархіальна прес-служба.

Також о 15-ій годині у всіх церквах міста Рівного пролунав Дзвін пам’яті за усіма жертвами голодоморів.

А о 20.00, відразу після вечірнього богослужіння, священники, монахині і миряни пройшли із запаленими у руках свічками Хресною ходою від Свято-Воскресенського кафедрального собору міста Рівного до Майдану Незалежності, де єпископ Дубенський Пимен, вікарій Рівненської єпархії очолив чин панахиди за усіма загиблими у роки Голодомору.

«Наша Рівненська земля не зазнала того голоду, який накрив центр і схід нашої країни, – зауважив єпископ Дубенський Пимен під час свого звернення до присутніх. – Однак ми повинні про це знати, розповідати дітям та онукам, щоб могла якомога довше зберігатися молитовна пам’ять про невинно заморених рядянською владою людей».

У Сєверодонецькій єпархії з нагоди цьго пам’ятного дня відбувся обласний і міський мітинг-реквієм біля каплиці пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років на території храмового комплексу «Лісова Дача», передає єпархіальна прес-служба.

Вшанувати пам’ять безвинно загиблих в роки голодоморів в Україні прийшли керівник Луганської обласної ВГА С. В. Гайдай, представники міської влади, учнівська молодь, громадські активісти.

Завершився мітинг-реквієм заупокійної літією, яку звершив митрополит Сєверодонецький і Старобільський Никодим у співслужінні міського духовенства.

З благословення митрополита Херсонського і Таврійського Іоанна, в День пам’яті жертв Голодомору і політичних репресій, у Свято-Духівському кафедральному соборі Херсона, під час і після Божественної Літургії, були піднесені молитви за упокій всіх спочилих від голодної смерті і постраждалих в важкі роки репресій, передає прес-служба Херсонської єпархії.

Також у соборі було запалено символічну свічку пам’яті, від якої віруючі запалювали свої свічки і молилися за упокій рідних, близьких і всіх трагічно загиблих у страшні дні голодоморів.

Увечері цього ж дня в Херсоні відбувся траурний мітинг-реквієм, в якому взяли участь секретар Херсонської єпархії протоієрей Максим Тарасенко, духовенство і віруючі Херсонської єпархії. Заходи щодо увічнення пам’яті жертв голодоморів і політичних репресій, в яких з благословення митрополита Херсонського і Таврійського Іоанна брали участь священнослужителі Херсонської єпархії, також пройшли у багатьох населених пунктах Херсонської області.

На площі перед кафедральним собором на честь Різдва Пресвятої Богородиці м. Мукачева митрополит Мукачівський і Ужгородський Феодор разом із духовенством єпархії поминав всіх тих, які спочили під час Голодомору 1932-1933 років та всіх, які загинули під час репресій, передає прес-служба Мукачівської єпархії.

Також біля пам’ятника митрополиту Володимиру на площі владика звершив панихиду за покійним Предстоятелем Української Православної Церкви, Блаженнішим Митрополитом Володимиром.

Також, з благословення митрополита Мукачівського і Ужгородського Феодора, участь у велелюдному віче перед Монументом жертвам голодоморів на набережній Незалежності  в Ужгороді разом з намісником Ужгородського Свято-Воскресенського чоловічого монастиря, архімандритом Марком (Куштан), взяло чернецтво обителі.

Представники релігійних конфесій провели поминальну панахиду, а хор виконав «Молитву за Україну». Потому всі присутні мали нагоду відвідати виставку до Дня пам’яті жертв голодоморів, яка експонується в атріумі обласної державної адміністрації.

 

Просмотров: 1029

Залишити відповідь