Предстоятель Албанської Церкви: Томос для «ПЦУ» не приніс єдності

Предстоятель Албанської Православної Церкви, Архієпископ Тирани і всієї Албанії Анастасій закликав якнайшвидше провести Всеправославний Собор для подолання розколу, викликаного наданням томосу для «ПЦУ». Про це йдеться у посланні, направленому 20 листопада 2019 року Константинопольському патріархату і всім Помісним Церквам, що було опубліковано Албанською Церквою 24 листопада 2019 року, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на «Romfea.gr».

Предстоятель Албанської Церкви зазначив, що «церковні події минулого року створили нову реальність з очевидним залученням геополітичних інтересів і вигод», і це не можна ігнорувати. Однак, за його словами, у більшості Православних Церков панує тривожне мовчання, розкол завдає серйозного удару Православ’ю, а час тільки поглиблює його.

«Політичний тиск обабіч підриває духовний авторитет Православної Церкви, а мобілізація безвідповідальних людей для висміювання тих, хто висловлює відмінні думки, і водночас лестощі тим, хто їх підтримує, підриває міжправославний діалог в критичний для Православ’я момент», — наголосив Архієпископ Анастасій.

«Надання автокефалії «ПЦУ» не принесло бажаної православної єдності і миру, як це було з усіма попередніми випадками надання автокефалії», — зауважує владика та звертає увагу на те, що «центральне обличчя української проблеми, самозваний “патріарх” Філарет, зрештою відрікся від томосу, відкидаючи його зміст і його мету», чим посилив розкол.

«Розбіжності поширилися на інші регіони і на православний світ у цілому», — пише Архієпископ Анастасій.

Навіть більше, як додав Глава Албанської Церкви, «хворобливі наслідки цього хірургічного втручання занадто добре відомі не тільки серед православних кіл, а й в усьому християнському світі».

Також Предстоятель зупинився на тому, що деякі церковні кола висловлюють надію, що всі Православні Церкви поступово визнаватимуть «ПЦУ». «Навіть якщо деякі Автокефальні Церкви визнають її, інші вже публічно заявили, що вони будуть продовжувати відмовлятися робити це», — пише Предстоятель.

За його словами, в результаті розкол етнофілетизму (на греків, слов’ян і тих, хто бажає гармонійних відносин з усіма) завдає серйозного удару багатонаціональному, багатокультурному і екуменічному характеру Православ’я. «Час не обов’язково виправляє і лікує церковні розколи, швидше це поглиблює і увічнює їх», — вважає Архієпископ Анастасій.

За словами владики, рішення виходу з цієї ситуації є. «Звичайно, це не буде досягнуто шляхом обміну образливими і загрозливими текстами, ані за допомогою позацерковних втручань, вони не можуть бути нав’язані в односторонньому порядку і не прийдуть автоматично з плином часу. Кожна затримка погіршує і без того хворобливу ситуацію», — вважає Владика Анастасій.

На його переконання, єдиним ключем до виходу з кризи є принцип соборності, який завжди лежав в основі розвитку Православної Церкви, і представникам всіх Помісних Православних Церков необхідно зібратися разом, у взаємній повазі і з єдиною метою знайти мирну угоду, прийнятну для всієї Православної Церкви.

«Чим довше відкладається проведення Всеправославного собору, тим небезпечніше стають численні розколи в православному світі. Сучасні технології підсилюють шум, розгубленість і сум’яття серед православних, і довіра до Православ’я у сучасному світі зменшується», — зауважив у посланні Глава Албанської Церкви.

«Ініціатива зцілення нової реальності безсумнівно належить Вселенському патріархату. Але всі Помісні Православні Церкви, всі без винятку, несуть відповідальність за сприяння примиренню», — заявив Архієпископ Анастасій та підкреслив, що примирення принесе мир мільйонам вірних людей.

Нагадаємо, 21 листопада 2019 року Блаженніший Феофіл III, Патріарх Єрусалимський виступив з ініціативою скликати Предстоятелів Православних Церков в Йорданському Хашимітському Королівстві для діалогу про збереження православної єдності. 

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 11468

Залишити відповідь