Митрополит Лука прокоментував затримання поліцією клірика Запорізької єпархії

Митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука підтвердив, що правоохоронні органи затримали клірика Запорізької єпархії ієромонаха Іліодора (Кугатова), якому було висунуто звинувачення за ч.1 ст.309 ККУ, та наголосив, що це удар для нього та всієї пастви, оскільки священнослужитель «повинен бути прикладом для парафіян і зразком духовного життя», та водночас закликав не використовувати чужу біду для вирішення меркантильних і нечистоплотних цілей, спрямованих проти канонічної Церкви. Про це митрополит Лука написав у своєму телеграм-каналі, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як виявилося, митрополит Лука давно допомагав цій людині боротися із залежністю, сподіваючись на остаточне виправлення, на те, що любов і турбота переможуть прагнення до гріха.

Владика «бачив і його покаяння, і його бажання позбутися цієї недуги» і робив «усе можливе для того, щоб допомогти йому в цьому».

За словами керуючого Запорізькою єпархією та лікаря за фахом, на жаль, так буває далеко не завжди. «Навіть у Церкві люди падають і оступаються. Але при цьому потрібно завжди мати мужність визнати свої помилки і стати на шлях виправлення, — зазначив владика і додав: — Довгі роки вдавалося стримувати хворобливі потяги… Але влада диявола, на жаль, знову взяла гору над ним. Святі отці говорять, що за мирянином ходить один біс, за ченцем десяток, а за архієреєм — тисячі».

Митрополит Лука зауважив: «Відносно цього клірика будуть прийняті всі необхідні дисциплінарні заходи. Він також повинен відповісти за законом і перед органами правопорядку. Я готовий зі свого боку надати необхідну допомогу для розслідування цього інциденту». Водночас, як священнослужитель, владика не залишить один на один із бідою затриманого та буде духовно підтримувати його з тим, щоб він остаточно не загинув.

Разом із тим, Його Високопреосвященство звернув увагу на бажання певних сил використати чужу біду для вирішення своїх меркантильних і нечистоплотних завдань. Адже перед нами проблема — людина програла боротьбу з пристрастю, але одразу з’являються викривачі, які свідомо перебільшують масштаби події, перекручують інформацію не заради справедливості та допомоги іншому, як те подобає християнину, а щоб отримати можливість для нападок на канонічну Церкву.

Митрополит Лука також спростував неправдиву інформацію, яку публікують деякі ЗМІ, та нагадав тим, «хто буде зловтішатися і смакувати падінням нашого клірика, …про те, що Церква — це зріз нашого суспільства». «Однак суспільство культивує пороки, а Церква допомагає з ними боротися. Тому Її називають лікарнею, а не заповідником святих. Її члени борються з гріхом. Хтось його перемагає і стає святим, а хтось, не впоравшись, гине», — написав він.

Владика підсумував, що те, що сталося, — «не привід для сміху, це привід для того, щоб більше уваги звертати на самого себе», та нагадав слова з Євангелія від Іоанна: «Хто без гріха — можете кидати в нього каміння».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

 

 

Просмотров: 5210

Залишити відповідь