Ієрархи Кіпрської Церкви вважають, що рішення про визнання «ПЦУ» приймалося всупереч священним канонам і сталому церковному порядку

Митрополити Кіпрської Православної Церкви Лімасольський Афанасій, Кіккський Никифор і Тамасоський Ісая відповіли на звинувачення Предстоятеля Кіпрської Церкви Блаженнішого Архієпископа Хризостома ІІ в порушенні ними «нейтралітету» відносно «ПЦУ» та заявили, що рішення про визнання цієї новоствореної структури приймалося всупереч канонам і церковному порядку. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на видання «Рolitis».

На думку ієрархів, позиція «нейтралітету», яку зайняла Кіпрська Церква щодо церковного українського питання, не означає припинення євхаристійного спілкування або будь-яких інших церковних відносин, «як із Вселенським Патріархатом, так і з Руською Православною Церквою».

Архієреї зазначають, що «нейтралітет», про який говорить Предстоятель Кіпрської Православної Церкви, «належить до проблеми, яка виникла через рішення надати автокефалію Церкві України, всупереч священним правилам і чинному церковному порядку».

Зокрема ієрархи Кіпрської Церкви відзначають, що голова «ПЦУ» Епіфаній був неканонічно висвячений.

Водночас митрополити Лімасольський Афанасій, Кіккський Никифор і Тамасоський Ісая відповіли і на «закиди» Предстоятеля Церкви Кіпру, що вони провели конференцію з чернецтва спільно з Синодальним відділом РПЦ. Архієреї у свою чергу зауважили, що Блаженніший Архієпископ Хризостом ІІ, піддавши критиці їхню позицію, не згадав про співслужіння митрополита Константського Василія (Караянніса) з представником «ПЦУ» Євстратієм Зорею, що мало місце 30 листопада 2019 року.

У зв’язку з цим, ієрархи Кіпрської Церкви запитують Предстоятеля: «Чи існує благословення на це? Так, чи ні? Чи є це порушенням рішення Священного Синоду Кіпрської Церкви про “нейтралітет” з цього питання?».

Також кіпрські митрополити відзначили, що організована трьома Митрополіями Кіпрської Церкви за участю представників РПЦ конференція «Чернецтво і сучасний світ», яка пройшла 28-29 листопада 2019 року, була запланована як продовження аналогічного форуму 2018 року. Тому, за словами архієреїв, «цікаво, як вона пов’язана з рішенням Священного Синоду про наш нейтралітет в українській кризі?».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Переклад з грецької СПЖ

Просмотров: 2536

Залишити відповідь