На Вінниччині та Кропивниччині освячено нові храми УПЦ, на Буковині — капличку (+відео, фото)

На Вінниччині звершено освячення храму на честь святого архідиякона Стефана в селі Чернятин та на Кропивниччині храму на честь Різдва Христового в с. Калинівка, на Буковині було освячено капличку на честь святителя Миколая Чудотворця у жіночому Психоневрологічному пансіонаті в селі Петричанка, на Полтавщині та Київщині — освячено хрести та куполи. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на  прес-служби єпархій.

29 грудня митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф звершив освячення нового храму на честь Різдва Христового в с. Калинівка Кропивницького району Кіровоградської області, передає прес-служба Кіровоградської єпархії.

Після урочистого освячення правлячий архієрей очолив у храмі першу Божественну літургію. За богослужінням співав хор духовенства Кафедрального собору Різдва Пресвятої Богородиці.

Жителі села зібрались у цей святковий день, щоб стати учасниками знаменної події — відновлення історичної справедливості, адже багато років тому розпорядженням радянської безбожної влади древній храм було закрито і, пізніше, зруйновано.

Після завершення Літургії у новому храмі владика Іоасаф звернувся до віруючих з архіпастирським словом, у якому розповів про важливість відновлення духовних традицій нашого народу та збереження православної віри.

За заслуги перед Українською Православною Церквою, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, митрополит Іоасаф відзначив високої церковної нагороди Ордену Української Православної Церкви преп. Нестора Літописця ініціатора і головного благодійника будівництва храму Решетнікова Володимира Олександровича. Медалями святої праведної Єлисавети ІІ ступеня за активну участь у облаштуванні церкви були нагороджені керівник єпархіального Відділу будівництва і архітектури прот. Олександр Кривко та керівник будівельних робіт Юрчак Олександр Олександрович. Також Владика Іоасаф звернувся зі словами вдячності до всіх, хто долучився та активно долучається до благої справи благоустрою храму.

25 грудня митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив освячення храму на честь святого архідиякона Стефана в селі Чернятин Жмеринського району Вінницької області, передає прес-служба Вінницької єпархії.

Його Високопреосвященству співслужили секретар єпархії протоієрей Роман Макар, благочинний Жмеринського району протоієрей Ярослав Коромчевський та духовенство єпархії. За Божественною літургією настоятеля храму протоієрея Олександра Лапка нагороджено богослужбовою нагородою – хрестом із прикрасами.

Настоятель храму протоієрей Олександр Лапко, разом зі своїми парафіянами, тривалий час і великими зусиллями зводили храм в цьому селі. Після богослужіння митрополит Варсонофій нагородив загальною грамотою всю громаду УПЦ в селі Чернятин, а також відзначив настоятеля та усіх, хто допомагав у цій добрій справі.

Не дивлячись на тиск деяких недобросовісних, далеких від Церкви людей, а також на їх провокації, жителі села Чернятин, на чолі зі своїм священником, зберігають вірність канонічній Українській Православній Церкві. Вкотре свою вірність канонічній УПЦ вони засвідчили під час освячення храму.

20 грудня у жіночому Психоневрологічному пансіонаті освятили капличку на честь святителя Миколая Чудотворця в селі Петричанка Глибоцького району Чернівецької області. Освячення звершував благочинний Глибоцького округу митрофорний протоієрей Іоанн Горда у співслужінні духовенства, передає прес-служба Чернівецько-Буковинської єпархії.

Під час освячення молитовно брали участь працівники закладу, віряни села Петричанка та мешканці пансіонату.

«Нехай освячена капличка стане місцем духовного умиротворіння та джерелом Божої благодаті для працівників і мешканців психоневрологічного пансіонату», — зазначили в єпархії.

22 грудня митрополит Полтавський і Миргородський Филип звершив освячення накупольного хреста для оновленого центрального купола головного собору Полтавського Хрестовоздвиженського монастиря, передає прес-служба Полтавської єпархії.

За богослужінням молилися настоятелька ігуменя Сергія, духовенство, сестри і парафіяни обителі.

У своєму слові митрополит Филип привітав присутніх із знаменною подією освячення хреста та подякував усім, хто брав участь у зведенні купола, звернувся до парафіян і пояснив значення Животворящого Хреста Господнього для людського спасіння.

22 грудня в селі Вища Дубечня Вишгородського району Київської області були освячені куполи і хрести, які були встановлені на дах споруджуваного храму на честь Казанської ікони Пресвятої Богородиці, передає прес-служба Бориспільської єпархії.

Цей чин звершив благочинний 2-го Вишгородського округу протоієрей Олександр Стасів у співслужінні із духовенством благочиння, а саме – настоятелем храму ієреєм Володимиром Бабчієм, протоієреєм Сергієм Демідчуком, ієреєм В’ячеславом Стеценком, протоієреєм Олександром Матіюком. Також були присутні багаточисленні віруючи села і гості.

Настоятель храму ієрей Володимир Бабчій  щиро дякував Богові, Божій Матері та усім благодійникам, які звершують велику справу – зводять Божий Храм. Ієрей Володимир подякував благодійникам і подарував їм на згадку пам’ятні подарунки.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1219

Залишити відповідь