На Херсонщині, Вінниччині, Дніпропетровщині, Харківщині, Донеччині та в Почаєві і Києві звершено чернечі постриги (відео, фото, оновлено)

У Херсонській, Могилів-Подільській, Кам’янській, Ізюмській єпархіях Української Православної Церкви, а також у Почаївській, Святогірській та Києво-Печерській Лаврах було звершено чернечі постриги. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій, Святогірської Лаври та Київської духовної академії.

1 січня 2020 року, після звершення полунощниці, в Успенському соборі Святогірської Лаври намісник обителі митрополит Святогірський Арсеній здійснив постриг. У чернецтво були пострижені 4 лаврських послушника. Наймолодшому з них 18 років, найстаршому — 79, передає прес-служба Святогірської Лаври.

Після звершення постригу і вручення братії духівників митрополит Арсеній звернувся до новопострижених з архіпастирським словом.

«Братство монастирське — це не колектив робочий, це сім’я. У колективі робочому переживають тільки, щоб вчасно прийшов на роботу і зробив свою справу. А в сім’ї переживають за всі нюанси. За кожне слово сказане, за кожну справу зроблене або радіють, або переживають. Так і в монастирі переживають за кожного, тому що це наше братство, наша сім’я у Христі. Допоможи Господи вам в цій сім’ї, в якій ви вже прожили, хто багато років, хто кілька років, допоможи вам Господи оцінити посеред сучасного світу це особливе почуття — співпереживання братії і молитовної турботи про ваші безсмертні душі. І цінуйте цю увагу, ці переживання, цю молитву, цю довіра до вас. І не осоромте нашої довіри щодо ваших безсмертних душ. Перебувайте молитовниками не тільки за себе, не тільки за тих, за кого ви звикли молитися. Ви тепер намагайтеся молитися за всіх, молитися за весь світ.

Допоможи Господи вам, браття, ставши на шлях чернецтва, підніматися сходами і далі – в чернецтво, схимничество, а там вже і в Ангельський чин, коли Господь покличе вас, коли ви ввійдете в сім’ю Небесної Церкви, торжествуючої, де чекатимуть вас братія Святогірської обителі, помагайте тут і вже тим, хто відійшли в блаженну вічність, куди все життя прагнули, живучи тут в обителі, зневажаючи всякі мирські блага, зневажаючи всяке мирську насолоду, прагнучи тільки до одного — догодити Богові і бути Божими. Нехай береже вас Господь і Цариця Небесна!», — зазначив владика.

29 грудня в Тихвинському храмі комплексу Свято-Миколаївського кафедрального собору м. Кам’янське архієпископ Кам’янський і Царичанський Володимир звершив чернечий постриг двух кліриків Кам’янської єпархії.  Клірик кафедрального собору диякон Миколай Іоков був пострижений на честь праведного Димитрія Горського. Клірик собору, студент 4 класу Харківської духовної семінарії, диякон Владислав Дейнега був пострижений на честь праведного праотця Адама.

У ніч з 31 грудня на 1 січня у Свято-Єлисаветинському монастирі відбулася нічна Божественна літургія, якій передував чернечий постриг черниці Емілії (в миру Любові), яка несе послух у монастирському Свято-Миколаївському скиті с. Обознівка, передає прес-служба Кіровоградської єпархії.

Літургію і постриг очолив намісник обителі архімандрит Мануїл (Задніпряний) у співслужінні братії і гостей монастиря. Після Літургії парафіянам і всім присутнім була запропонована трапеза.

30 грудня митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив чин чернечого постригу в Піщанському чоловічому монастирі м. Ізюма, передає прес-служба Ізюмської єпархії.

Постриг прийняв протоієрей Олег Дойников народжений для рівноангельного служіння з ім’ям преподобного Германа, архімандрита Святогорського.

Митрополит Єлисей привітав новопостриженого з прийняттям ангельського образу і звернувся до нього з повчальними словами.

Після постригу, за чернечим звичаєм, усі брати по черзі підходили до новопостриженого з молитовним побажанням спасіння в Господі.

30 грудня на Долині хрестів вперше звершено чин постригу. З благословення митрополита Могилів-Подільського і Шаргородського Агапіта здійснив постриг настоятель Архієрейського подвір’я архимандрит Нектарій, передає прес-служба Могилів-Подільської єпархії.

Новопострижена братія отримала нові імена: протоієрея Василія було пострижено в чернецтво з іменем Філарет, послушника В’ячеслава в іночество з іменем Даниїл. «Нехай допоможе Господь новопостриженій братії спасатися в Ангельському образі!», — побажали в єпархії.

27 грудня, після вечірнього богослужіння, у Свято-Духівському кафедральному соборі Херсона митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн звершив чернечий постриг послушниць Свято-Миколаївського жіночого монастиря с. Благодатне Скадовського району Херсонської області з нареченням їм імен на честь великомучениці Євфимії Всехвальної і благовірної цариці Грузинської Тамари, передає прес-служба Херсонської єпархії.

Після постригу владика дав новопостриженним сестрам духовну настанову чернечого життя.

23 грудня, після закінчення вечірнього богослужіння, в храмі преподобного Іова Свято-Успенської Почаївської Лаври було звершено чин постригу в мантію, передає Почаївський паломник.

Під час постригу новопострижена братія отримала нові імена: монах Закхей, монах Дамiан, монах Кукша, монах Аггей, монах Андрей. З благословіння намісника обителі митрополита Почаївського Володимира, постриг звершив благочинний Лаври ієромонах Захарія.

19 грудня у печерному храмі на честь преподобного Феодосія Печерського, що у Дальніх печерах Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр звершив чернечий постриг над студентами І та ІІ курсу магістратури: Григорієм Цюрою та Вадимом Чайкою, передає прес-служба КДАіС.

За богослужінням молились духовенство, викладачі, студенти та вихованці Київських духовних шкіл.

У постризі Цюра Григорій отримав ім’я Петро, на честь святителя Петра Могили (день пам’яті 13 січня), а Чайка Вадим — ім’я Нестор, на честь преподобного Нестора Літописця (день пам’яті 9 листопада).

Духовним восприємником новопострижених монахів Нестора та Петра став духівник Київських духовних шкіл архімандрит Маркел (Павук).

Після постригу владика-ректор привітав ченців із постригом та звернувся до них зі словом настанови.

Далі, за традицією, усі присутні привітали монахів Петра та Нестора з чернечим постригом, після чого новопострижені ченці разом з академічною братією пройшли до Академічного храму на честь Різдва Божої Матері, де вони молились протягом трьох днів.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1463

Залишити відповідь