Блаженніший Митрополит Онуфрій висловив підтримку Сербській Церкві у зв’язку з ситуацією в Чорногорії

В ніч з 26 на 27 грудня 2019 року парламент Чорногорії прийняв закон “Про свободу віросповідання і переконань і правове становище релігійних громад”, згідно з яким всі релігійні споруди, які були побудовані до 1918 року, переходять у власність держави. Духовенство і миряни Чорногорії виступило з масовими протестами. 

У зв’язку з цим, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій направив Святійшому Патріарху Сербському Іринею лист, в якому висловлена підтримка Сербській Православній Церкві та солідарність з православними віруючими Чорногорії в їхніх випробуваннях.

Нижче публікуємо текст листа:

Його Святості,
Святійшому ІРИНЕЮ,
Архієпископу Печському, Митрополиту Белградо-Карловацькому,
Патріарху Сербському

Ваша Святосте!

Зі скорботою ми дізналися про прийнятий в ніч з 26 на 27 грудня 2019 року Скупщиною Чорногорії дискримінаційний закон «Про свободу віросповідання і переконань і правове положення релігійних громад», який насправді спрямований проти єпархій Вашої Святійшої Церкви в Чорногорії.

Сумним є факт ігнорування Парламентом Чорногорії волі переважної більшості віруючого народу, який виступає проти цього закону. Відомо, що влада Чорногорії також ігнорує канонічну Церкву своєї країни і надає підтримку розкольникам.

На жаль, подібне відбувалося в недалекому минулому і в Україні, де позиція розкольників, які насправді є меншістю в нашій країні, підносилась як голос всього віруючого українського народу та ігнорувався голос канонічної Української Православної Церкви, яка об’єднує мільйони віруючих.

Сьогодні Українська Православна Церква особливо співпереживає Вашій Святійшій Церкві і православному народу Чорногорії. Адже і наша Церква пережила за останній рік відомі всьому православному світові події, які багато в чому подібні до того, що зараз починається в Чорногорії. Це захоплення наших храмів, побиття віруючих, дискримінаційні закони проти нашої Української Православної Церкви та багато іншого.

Безсумнівно, ті події, які відбуваються сьогодні в церковному житті Чорногорії є наслідком антиканонічних і волюнтаристських дій Константинопольського патріархату в Україні, які були підтримані вже колишньою домінуючою політичною владою нашої країни. Очевидно, що подібним чином і за тим же зразком державна влада Чорногорії, ймовірно не без впливу ззовні, намагається діяти в релігійній сфері своєї країни, втручаючись в церковне життя, підтримуючи розкольників і дискримінуючи канонічну Церкву.

Хочу запевнити Вас, Ваша Святосте, що в цей складний для Вашої Церкви період наша Українська Православна Церква переживає, молиться і знаходиться поруч з Вами і з усіма віруючими, яких об’єднує Ваша Свята Церква. Адже, за словом святого апостола Павла: «коли страждає один член, страждають з ним усі члени; коли славиться один член, з ним радіють усі члени» (1Кор. 12:26). Щиро висловлюю свою смиренну молитовну підтримку і братську солідарність всім ієрархам, духовенству і віруючим Чорногорії, і особливо Преосвященнішому єпископу Діоклійському Мефодію, що постраждав від дій місцевої поліції.

Молюся, щоб Всемилостивий Господь дарував нашим братам і сестрам – православним християнам Чорногорії мир, спокій, і можливість безперешкодно молитися у своїх храмах, а також напоумив і утихомирив серця тих, хто повстає проти Його Святої Церкви.

З любов’ю у Господі,

+ ОНУФРІЙ

Митрополит Київський і всієї України
Предстоятель Української Православної Церкви

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1470

Залишити відповідь