У трьох Лаврах Української Православної Церкви відбулися фестивалі різдвяних колядок (фото, відео)

9, 10 січня в Свято-Успенських Почаївській, Києво-Печерській та Святогірській Лаврах відбулися Різдвяні фестивалі колядок, загалом участь у славленні народження Богонемовляти взяли більш як 50 хорових колективів та виконавців. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Фестиваль колядок у Почаївській Лаврі відбувся 9 січня. У ньому взяли участь одинадцять хорів. Серед них архієрейський лаврський хор та хор братії, семінарський та почаївський дитячий. Також до Лаври прибули хори із Києва та Луцька, із Рівненщини і Тернополя, повідомляє прес-служба обителі.

Увечері 9 січня у Преображенському соборі Лаври була відслужена Велика вечірня, після якої до присутніх зі словом привітання звернувся ректор Почаївської духовної семінарії архієпископ Іов. Після цього у виконанні хорів прозвучало близько п’ятдесяти різдвяних пісень. За традицією “Добрий вечір, тобі” та “Нова радість стала” проспівали усі присутні в храмі.

10 січня в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських Києво-Печерської Лаври відбулося відкриття IХ Всеукраїнського фестивалю колядок і щедрівок «Різдвяний передзвін». Урочистий концерт був проведений з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, під патронатом намісника Києво-Печерської обителі митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла і за ініціативою керівника інформаційного відділу Лаври архімандрита Іларіона, передає сайт Лаври.

Перед початком фестивалю до учасників і гостей свята зі словом вітання звернувся вікарій Київської Митрополії архієпископ Боярський Феодосій, який передав усім благословення і вітання від Блаженнішого Митрополита Онуфрія і намісника Лаври митрополита Павла, після чого привітав присутніх зі святом Різдва Христового: «Різдво Христове – цей час зовсім особливий, і свято Різдва особливим настроєм відвідує віруючих людей. Його настрій тихий, досконалий і благодатний. Свято Різдва – це коли Бог стає людиною, духовне з’єднується з земним, божественність і плотяність земна зливаються воєдино, не порушуючи гармонії один одного, коли земне долучається до небесного. Ось саме такий настрій відвідує нас в ці дні, коли земне не суперечить небесному… І ось сьогодні, в день фестивалю, коли свої колядки представлять різні колективи, мені хочеться побажати вам, щоб ці піснеспіви приносили нам мир, а ми з вами цей мир пронесли в наші родини, в наші будинки, на роботу для тих людей, хто повною мірою ще не може прийняти мир і радість Христову. Ще раз вітаю всіх зі святом і бажаю, щоб цей фестиваль був втішним і благодатним для кожного з нас, а Богонемовля Христос завжди перебував в наших серцях, зігріваючи їх радістю, теплом і любов’ю». 

У фестивалі взяли участь: хор Київської академії і семінарії, Христина Соловій, хор дівчаток «Вогник» Київського Палацу дітей та юнацтва, тріо бандуристок НМАУ ім. П. І. Чайковського, хор хлопчиків КССМШ ім. М. В. Лисенка, молодіжний церковний хор «Радуйся» при храмі святих Косми і Даміана, протоієрей Олександр Клименко, хор храму на честь ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» Києво-Печерської Лаври, ансамбль народної пісні «Громиця», хорова капела «Дніпро» Національного університету ім. Т. Г. Шевченка.

Під час концерту були звершені пожертвування на лікування дітей з онкозахворюваннями.

Після виступу всіх гостей фестивалю архімандрит Іларіон подякував владиці Феодосію за слово напуття і благословення, учасників – за прекрасно виконані музичні твори, гостям за те, що розділили радість свята Різдва Христового під Покровом Божої Матері в Києво-Печерській обителі. Отець Іларіон висловив надію, що ще багато років цей фестиваль буде збирати талановитих учасників в стародавньому Печерському монастирі на Київських пагорбах. Також молодим учасникам фестивалю від імені митрополита Павла архімандрит Іларіон передав солодкі подарунки.

10 січня у Свято-Успенській Святогірській Лаврі також відбувся традиційний святковий Різдвяний фестиваль колядок, про це повідомляє pershij.com.ua.

Понад 30 церковних і світських творчих колективів разом славословили у Святогірській обителі Новонародженого Христа.

Розпочався фестиваль колядок в Успенському соборі Святогірської Лаври по закінченні Божественної літургії, яку очолив у співслужінні святогірської братії намісник обителі митрополит Святогірський Арсеній.

У вітальному слові владика привітав усіх з Різдвяними святами та зауважив, що уперше на Фестиваль завітала знімальна група із Закарпаття – телеканал “Перший кабельний”, з благословення митрополита Мукачівського і Ужгородського Феодора.

У першій частині фестивалю колядок, що проходила в Успенському соборі, виступило 30 творчих колективів, як професійних, так і аматорських. Спершу традиційно свої колядки представила святогірська братія — хори Святогірської Лаври. Потім колядували співочі колективи насельниць і парафіян лаврських скитів і подвір’їв, трудники обителі, діти-біженці, колективи шкіл м.Святогірськ, а також творчі колективи із Донецької, Луганської, Харківської, Волинської та Київської областей.

Закінчилася перша частина фестивалю спільним співом відомої колядки «Добрий вечір тобі, пане господарю».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2084

Залишити відповідь